Tom Tärnström: Då är vi klara med lagbygget

Arbetet med att bygga truppen inför säsongen 22/23 har varit igång ett par månader nu. Så här långt har föreningen presenterat 19 spelare – och fler är på väg in, berättar Tom Tärnström. 

Väsby Hockeys sportchef, Tom Tärnström, har knappast legat på latsidan sedan säsongen tog slut nere i Småland i slutet av april.

Tvärtom.

De senaste månaderna har sportchefs-”Tompa” gjort klart med två målvakter, sju backar och tio forwards.

– Det har varit full rulle. Dels med samtal med spelare från föregående års trupp, dels med att se över behovet till kommande säsong. 

– Vi har lite fler spelare på kontrakt än vad som nämndes ovan, men vi har valt att presentera dom vid senare tillfälle, så vi är i princip klara. Jag tycker det känns väldigt spännande, truppmässigt, inför kommande säsong.

Vi fick många positiva reaktioner när vi gick ut med att Linus Hedlund spelat till sig ett a-lagskontrakt. Vilka signaler skickar vi med den sajningen, skulle du säga? 

– Det är en speciell känsla att ha sett Linus från unga år och att nu få ge honom “betalt” för allt hårt jobb han lagt ned. 

– Jag hoppas att det sänder signaler att vi faktiskt ser vad som händer nere i ungdoms- och juniorhockeyn, och att dörren absolut inte är stängd. Tvärtom är vi väldigt stolta och glada att få göra detta. 

– Mycket av jobbet är gjort för Linus att ha tagit sig hit men väldigt mycket är kvar för att allt ska falla väl ut. Jag är dock övertygad att han på sikt kommer lyckas, det är en väldigt ambitiös kille.

Du har tidigare berättat om att truppen ska byggas om, att den ska föryngras. På vilket sett syns det så här långt? Och hur mycket tålamod ska supportrarna ha? 

– Det stämmer. Förra året gjorde vi en väldigt stor satsning på kort sikt för att ta oss tillbaka direkt efter att ha åkt ur Hockeyallsvenskan. Tyvärr gick det inte vägen och nu är vi tvungna att göra en liten föryngring och nystart som vi kan bygga på med kontinuitet över några år. 

– Vi har skrivit en hel del 2-årskontrakt med flera lovande yngre spelare och fått in en mycket tydligare rollfördelning i truppen som jag också tror kommer bidra till lite mer harmoni och lugn i gruppen. 

– Vi kommer jobba på ett lite annorlunda sätt på sidan av isen och även implementera en ny spelidé, vilket ska bli spännande. Självklart kommer det ta lite tid innan allt blir perfekt men ambitionen är den samma som innan, vi vill tillbaka till Hockeyallsvenskan. Dock får det ta sin tid, det kan väldigt gärna få ske redan nästa år men tar det tre år är det väldigt bra det med, säger Tärnström. 

Många supportrar undrar hur det blir med Jacob Spångberg, Ricard Blidstrand och Henrik Rommels vara i Väsby Hockey kommande säsong. Sportchefen informerar: 

– Ingen av dem kommer att vara kvar. Det var självklart inget lätt beslut att ta, då det är tre duktiga spelare. 

– Däremot känns det rätt ur ekonomisk synvinkel samt den aspekten att vi tagit ett beslut om att bygga om och göra en föryngring med mer långsiktighet i, då anser jag att det är bäst att göra det fullt ut också.

Om du jämför vid samma tid så här dags förra säsongen, hur nära komplett är truppen nu? 

– Vi söker en forward till, sen är vi klara med laget, så tidsmässigt ligger vi nog ungefär likadant.

– Jag brukar vara rätt tidig att sätta mina trupper. Jag gillar inte att sitta och vänta och hoppas på att något bra ska dyka upp utan har en klar bild av vad vi behöver få in och vart det finns. Då brukar det gå relativt snabbt ändå. 

Förra säsongen gick grundserien mer åt till att släcka bränder och inte sätta spelet. Vad har gjorts, eller kommer att göras, för att det inte ska upprepa sig? Eller går det ens att förbereda sig på ett liknande scenario på denna nivå? 

– Mycket av skadorna var sånt som inte går att påverka. Till exempel brutna fingrar och hjärnskakningar och så vidare. 

– Det är inget jag kan ta höjd för i truppbygget utan vi ska vara sju seniorbackar och tretton seniorforwards. 

– Sedan tror jag inte vi får se något liknande som förra året, det har jag aldrig varit med om tidigare vare sig som spelare eller ledare. 

Till sist: Vad ska sportchefen göra på midsommar? Och vad måste finnas på bordet? 

– Vi har faktiskt inte spikat helt men troligen blir det midsommar hemma med familjen bara.

– Har inte några speciella önskemål vad som ska finnas men det måste vara grillat på midsommar i varje fall. Blir mest troligt en god köttbit med potatis, halloumi och chilibea, mer behövs inte, säger Tom Tärnström. 

Se lagbygget i sin helhet här!

Text och foto: Mikael Einarsson