Avstämning med sportchefen

Bois sportchef Calle Johansson har en hel del att stå i även om det är semestertider för “vanligt folk”. Dygnet runt snurrar det nämligen potentiellt intressanta spelarvärvningar i huvudet på en framgångsrika sportchefen. Och sedan ett helt koppel forwards försvunnit så finns det fortfarande platser kvar att fylla. Vi stämde av med Calle för att se hur läget ligger. 

Om vi börjar med att rycka plåstret direkt: Det har lämnat tunga namn som Joonas Alanne, Markus Persson och Oliver Kandergård bland annat. Vad säger du om tappen?

– Det är några tapp och några som är riktigt viktiga för oss och några som vi inte såg hade en framtid hos oss, men vi hade velat ha kvar några av dom. Men värvar vi hit bra spelare som presterar så får man vara beredd på att tappa också, så det är ett pussel varje år.

Tidigare år så har ni fått behålla allt ni velat behålla i stort sett, är det någon skillnad i år?

– Svårt att säga, ärligt talat så märker jag ingen superskillnad, jag tycker det går ungefär enligt plan. Vi hade inte fler på plats vid den här tiden förra året, men någon mer nyckelspelare kanske. Men Alanne, Persson och Kandergård var inte i truppen vid den här tiden förra säsongen, förhoppningsvis får vi in samma spets denna säsong. Man ska veta det att spetsen är ofta de som väntar längst i väntan på kontrakt högre upp eller utomlands. Jag tycker jag ligger bra till, men man måste vara vaken hela tiden så man inte missar något för att man ligger på latsidan.

Hur ser marknaden ut?

– Det finns mycket spelare, men vi har blivit väldigt kräsna de senaste åren. Vi har jobbat i tre år, jag Andreas, Ronny och Peter, och har en klar bild av hur vi vill att det ska se ut, och då blir vi väldigt kräsna. Det är många lag som jag upplever mer fyller ut sina trupper, vi bygger på ett annat sätt. Vi vill ha in rätt spelare, och gamblar lite med det kanske för att det ska bli rätt.

För två säsonger sedan värvade ni väldigt ungt, förra säsongen mer etablerat. Så här långt är två av tre nyförvärv unga, är det en återgång till den strategin, som ju föll väl ut?

– Jag har egentligen ingen strategi åldersmässigt, vi vill ha en mix mellan rutin och ungdomlig entusiasm, men de som ska in det sista här nu kommer vara mer erfarna, de ska ha spelat i allsvenskan och/eller toppen på ettan. Det kan jag garantera.

Hur ser det ut just nu, är något nytt på g in?

– Det är svårt i den här tiden branschen att säga om det är nära eller långt bort, helt plötsligt smäller det till bara. Jag jobbar på ett gäng spelare och några ligger jag på hårdare på just nu, men hur lång tid det tar innan de kommer till beslut kan vara allt från två dagar till fyra veckor, men vi har ett par namn vi jobbar enormt hårt med just nu.

Vad ska in?

– Två centrar och en eller två yttrar, vi får se vad det blir i slutändan.

Är Philip Norberg avskriven?

– Vi har fört en dialog med Philip under våren men kommer inte framåt, så han kommer nog välja ett annat alternativ, även om jag gärna hade sett honom kvar i Mariestad.

En det gått lite rykten om är Eddie Larsson, nu är han klar för Helsingfors i Liiga, men tror du vi får vi se honom i Boiströjan igen?

– Det tror jag, men inte i år som sagt. Men det var kul för Eddie att han fick en rolig utmaning i Finland.

Är det svenskar du söker?

– Jag är öppen för allt som är spets.

Tanken är att ni ska utveckla er spelidé något, betyder det att ni letar efter andra typer av spelare?

– Vi för en dialog hela tiden, Andreas berättar hur de tänkt spela och sedan bygger vi truppen efter det. Sedan finns inte resurser för att få exakt de spelare man vill ha, men vill man spela fartfyllt så kan man inte bara ha fartspelare till exempel. Men vi vill vara ett spelförande lag som är starka på puck, och då är det spelskickliga spelare vi behöver, så det försöker vi säkerställa.

Är Erik Olsson och Ludvig Collberg fortfarande aktuella?

– Båda är aktuella och något av namnen kommer det hända något med de närmaste dagarna.

Hur ser det ut med spelarbudgeten, sitter du trångt, eller finns det pengar kvar?

– Jag har pengar kvar, men någon är tänkt ska bli en supporterspelare. Jag har varit noggrann för att fördela pengarna så bra som möjligt för att få ett så slagkraftigt lag som möjligt.

Till sist: Ni presenterade träningsmatcherna för ett tag sedan, är det dom som blir eller blir det ytterligare någon?

– Det kan bli någon mer vi har ögon och öron öppna, men vi står inte och faller med det.

Av Krister Holm