Nybros fans har startat en insamling för att behålla finske toppforwarden Juho Liuksiala. FOTO: Leif Hellerin

Nybro-fansens insamling för att behålla finske toppforwarden * ”Siktar på 100 000 till att börja med”

Juho Liuksiala, 26, gjorde dundersuccé i Nybro och smällde in 28 mål på 40 matcher.

Nu har supporterföreningen Viking Support startat en insamling för att behålla den snabbskrinnande forwarden.

– Vi andas hockey och lojalitet mot föreningen här nere, säger Alexzander Eriksson, Viking Support.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Juho Liuksiala kom till Nybro från KOOVEE i november.

I seriespelet gjorde han en okey insats offensivt och svarade för 18 poäng (12+6) poäng på 27 matcher.

Men sen, i kvalserien, exploderade den finske importen.

16 mål på 13 matcher!

Siffror som såklart ger eko bland andra klubbar, men än så länge har Juho Liuksiala inte skrivit på för någon ny klubb och nu startar fansen i Vikings en insamling för att rädda den finske skarpskytten kvar i föreningen och ligan över kommande säsong.

Vi tog ett snack med Alexzander Eriksson, vars hjärta brinner för Vikings, om insamlingen och även lite om hans tankar inför nästa säsong.

* Har ni någon specifik summa som ni ska komma upp i?

– Vi kör på och försöker få in så mycket som möjligt och siktar till att börja med på att få in 100 000 kronor. Sen har vi en dialog med Nybro om hur läget ser ut, säger han till hockeyettan.se.

Förra säsongen gjorde supportergruppen och klubben en liknande insamling för att behålla den finske snajpern Janne Väyrynen.

De lyckades – och trots att han var borta en stor del av säsongen på grund av en axelskada samt sjukdomar landade Väyrynen ändå för 28 poäng på 31 matcher.

– Ja, han snittade ändå nästan en poäng trots skadorna och sjukdomarna. Så är han hel så blir det nog succé.

* Hur har stödet varit sedan ni startade insamlingen?

– Jo, men stödet har varit väldigt bra, vi körde ju med Janne förra året och det gick vägen. Så känslan är att vi ror hem detta tillsammans med klubben. Sen att det finns hockeyexperter som gärna vill lägga griller i folks öron är en annan sak. Men som sagt vi kanske är speciella i Nybro och vi är alla stolta att kunna bidra till föreningen oavsett om föreningens ekonomi ser bra eller dålig ut.

Insamlingen som började förra fredagen (1 juli) var redan under söndagskvällen uppe i över 50 000kr. Och för att öka intresset ska de nu lotta ut priser till de som medverkar till insamlingen.

– Just nu håller vi på att ha priser till alla som swishar under dagen. Det vill säga swishar man 100 kronor så har du chans att vinna diverse saker och swishar du 200 så ökar man chansen och så vidare. Så det har rullat in bra.

Vad som finns på prislistan?

Jo, bland annat chansen att få hem en av Liuksialas klubbor han spelade med förra säsongen och om finländaren blir kvar kommer han även att signera klubban.

* Till sist: Hur känner du inför kommande säsong – är det er tur att ta steget upp nu? 

– Det känns lite som det är nu eller aldrig. Det har satsats hårt senaste säsongerna. Sen blir det alltid tufft när Troja kommer ner också, säger han.

Troja-Ljungby åkte, som ni såklart har koll på, ur HockeyAllsvenskan och har öst in nyförvärv och även förlängt med en hel del tunga namn och har på pappret en stark trupp.

* FOTNOT: Insamlingen var på fredagen uppe i över 75 000 kronor.

Text: Lucas Pettersson

Inside Nybro Vikings – detta visste du inte om spelarna * Veteranerna berättar om sina lagkamrater