Intervju med Elias Ewertzh “Jag vill spela i en klubb som vill ta sig framåt och vinna matcher och det vet jag att Väsby vill göra.”

Elias Ewertzh är Norrortsbon som varit på vift i Hockey-Sverige under några säsonger. Den numera nittonårige backen som blir tjugo lagom till säsongsstarten, lämnade Täby som junior för att gå på hockeygymnasium i Vännäs. Där blev det även ett par säsonger i Hockeyettan innan han inför den gångna säsongen tog klivet vidare till Frölunda för att spela i deras J20 lag i Nationell. Där har Elias fortsatt att utvecklas och hittade flera nycklar i sitt spel vilket säkerligen kommer att komma väl till hands när han nu återvänder till Stockholms norra förorter igen. Men vem är egentligen Elias och hur ser han på sig som hockeyspelare? Det och mycket annat får ni redan på i intervjun enligt nedan.

Hej Elias! Efter en säsong i Göteborg och i Frölunda så valde du att komma hem till Norrort igen och för att spela i Väsby Hockey. Hur gick tankarna innan du tog beslutet att komma till oss?

-Först och främst vill jag säga att det ska bli jätteroligt att spela i Väsby kommande säsong. Jag hade ett superbra år i Göteborg och i Frölunda och när det var dags att leta efter en ny klubb så var Väsby det optimala alternativet. Jag vill spela i en klubb som vill ta sig framåt och vinna matcher och det vet jag att Väsby vill göra.
När man är fostrad i Waxholm och i Täby, vad tänker du då när du hör Väsby Hockey och vad förknippar du med oss?

-Under min uppväxt har jag alltid förknippat Väsby Hockey med Vilda Väsby, ett lag som bara kör och gör allt för att vinna matcher.

Du spelade ju som sagt den gångna säsongen i Frölunda men där innan spenderade du tre säsonger i Vännäs och fick där kännas på spel i Hockeyettan under i princip hela säsong 2021/2022. Vad tycker du skiljer juniorhockeyn i Frölunda kontra hur spelet var i Hockeyettan Norra?

-Det är många saker som skiljer sig från juniorhockeyn i Frölunda och seniorhockeyn i hockeyettan. Det är helt olika serier där juniorhockeyn är väldigt böljande med mycket kontringar och snabba omställningar och där seniorhockeyn är mer strukturerad och kontrollerad, enligt mig. Men jag tror att det har varit nyttigt för mig att testa på båda serierna, jag har lärt mig otroligt mycket och det har gett mig en större erfarenhet.

Rapporter säger att du tog stora kliv i Frölunda och förbättrade många saker i ditt spel. Vad känner du själv och vilken sida av ditt hockeyspelande känner du framför allt att du utvecklade där?

-Jag känner att den gångna säsongen i Frölunda har varit otroligt givande för mig. Jag känner att jag har utvecklats på många olika sätt och att mitt hockeyspelande har blivit mycket bredare. Jag har utvecklat mitt offensiva spel mycket mer, att vara starkare över pucken och ha en bättre puckkontroll. Men jag har även förbättrat mitt defensiva spel genom att få snabbare stopp i spelet och kunna vända spelet snabbare från egen zon.

Vem är annars Elias utanför isen och hur ser sommarplanerna ut?

-Utanför isen är jag en spontan och glad kille som gillar att göra saker. Jag har precis varit i Nerja i en vecka med min flickvän och familj men några andra planer har jag inte riktigt. Jag tar sommaren lite som den kommer och hoppas på riktigt bra väder.

Om du skulle vilja beskriva dig som hockeyspelare. Hur lyder det omdömet och vad i ditt spel behöver du förbättra för att bli ännu bättre?

-Jag tycker själv att jag är en tvåvägs back som alltid tar det defensiva spelet först för att sedan kunna följa med i anfallet. Jag känner att jag behöver utveckla mitt defensiva spel ännu mer för att bli ännu effektivare och för att kunna bli ännu bättre.

Vad har du nu för förväntningar på säsongen i Väsby Hockey?

-Jag har stora förväntningar på den kommande säsongen, jag kom till Väsby Hockey för att vinna matcher och för att tävla varje dag. De vet jag att vi kommer att göra och det kommer att ta oss långt.

Slutligen Elias, vad kommer att känneteckna dig i Väsbytröjan säsong 2022/2023 och vad är din hälsning till alla supportar till Väsby Hockey?

-Det som kommer att känneteckna mig i Väsbytröjan är att jag alltid kommer ge allt för laget och verkligen tävla för att vi ska kunna vinna matcher och ta oss dit vi vill.

-Min hälsning till alla Väsby supportrar är att jag hoppas vi ses i ishallen och att ni kommer och stöttar oss varje match, för vi kommer kriga och ge allt för er. Sen vill jag passa på att önska alla en trevlig sommar!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Pucksnack fotografi