Intervju med Filip Rydström ” Jag är en center som kan användas i alla lägen som spelar för laget och gör allt för att vinna”

Väsby Hockeys supporterspelare blev alltså Filip Rydström. Vallentunakillen som tillbringat sina senast åtta säsonger på andra sidan Atlanten. Han har upplevt de troligtvis bästa juniorligorna i världen samt spelat fyra säsonger i den kanadensiska universitetshockeyn. Hur har dessa utvecklat honom och hur ser Filip på att komma att spela i Sverige och för Vilda Väsby? Det och annat kan ni läsa om i intervjun enligt nedan.

Hej Filip och varmt välkommen till Väsby Hockey! Vad fick dig att välja just Väsby?

-Hej! Jag ville spela någonstans i Norrort och efter diskussioner med Tom så kändes Väsby som de bästa alternativet för mig.

Du slog igenom med dunder och brak i Vallentuna i unga år men lämnade Sverige redan som artonåring och har tillbringat åtta år i såväl USA som Kanada. Vad fick dig att ta klivet över Atlanten?

-Jag blev draftad till Charlottetown i QMJHL och ville ta nästa steg i min hockeykarriär. Spela i en av världens bästa juniorligor i kanske hockeyvärldens Mekka kändes som en självklarhet.

Där har du spelat i såväl den kanadensiska som amerikanska juniorligan som håller väldigt hög klass samt även universitetshockey i Kanada under fyra säsonger. På vilket sätt har detta utvecklat dig som hockeyspelare samt som människa?

-De första åren fick jag en helt annan roll än vad jag van vid. Jag fick utveckla min shutdown roll mycket och blev i helhet en bättre hockeyspelare över hela planen. Att bo i ett annat land har varit väldigt tufft ibland men jag har lärt mig mycket om mig själv och skulle inte ändra på någonting.

Hur skulle du annars vilja beskriva dig själv som hockeyspelare och vem är Filip utanför hockeyn?

-Jag är en center som kan användas i alla lägen som spelar för laget och gör allt för att vinna. Utanför planen så är jag en omtänksam person som tar hand om folket runt omkring och få folk på glatt humör.

Vad har du nu för målsättning med ditt hockeyspelande när du är tillbaka i Sverige igen?

-Min målsättning är att bli 1% bättre varje dag och fortsätta att utvecklas som hockeyspelare men även som person. Jag har ambitioner att klättra i seriesystemet och förhoppningsvis med Väsby.

De som inte följer hockeyn i USA/Kanada, vad skulle du vilja säga att ligorna som du spelat i, håller för klass, om du skulle göra en kvalificera gissning med jämförelse på ligorna i Sverige?

-Jag tycker att de är väldigt svårt att jämföra ligorna men i stora drag så tror jag att Hockeyettan och Usports är rätt så nära och toppspelarna i Usports kanske håller Hockeyallsvensk klass.

Vad har du haft för roll i de olika lagen i dessa ligor och har du spelat som center under alla säsonger?

-Som jag nämnt innan så fick jag vänja mig i en mer defensiv roll de första åren i Kanada men fick ett väldigt stort förtroende i USA där jag kunde utveckla mitt spel över hela planen vilket fortsatte in i mina säsonger med UPEI där jag fick mycket speltid i alla situationer.

Var har du som Vallentunabo annars för koll på Väsby Hockey?

-När jag växte upp och spelade pojkhockey i Vallentuna kommer jag ihåg alla derbyn i ishallen. De var hårda matcher och bägge lagen fick slita för att ta poäng. Väsby i mina ögon har alltid varit hårda att spela mot och ger sig aldrig vilket jag tror kommer passa min spelstil.

Vad har du för förväntningar på den kommande säsongen med Väsby?

-Jag har stora förväntningar för denna säsong. Förhoppningsvis så kan jag hjälpa Väsby att ta steget upp i allsvenskan igen.

Slutligen Filip, vad har du för hälsning all lämna till alla Väsbyfans och vad kommer att känneteckna dig i Väsbytröjan säsong 2022/2023?

-Jag har sett några filmer från ishallen och ser verkligen framemot att spela inför ett sånt enormt stöd. Jag kommer spela med mycket energi och ge allt i alla lägen!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Janessa Hogan