Säsongens första derbyseger för Väsby

Det tog ett tag för Väsby att växla upp i derbyt hemma mot Vallentuna. Men när man väl fann tempot blev det till slut en spelmässig överkörning och att segersiffrorna endast hamnade vid 3-1 kan främst tillskrivas ett väldigt bra målvaktsspel från gästernas sida.

Behållningen från den första perioden mellan Väsby och Vallentuna var annars helt klart Väsbys förnämliga spel i numerära underlägen. Där var laget såväl stabilt som aggressivt och samtidigt skapade man i dessa underlägen, periodens två klart vassaste lägen när såväl Calle Åsell som Melker Kull gavs frilägen.

Men avslutningarna var inte tillräckligt kliniska för att överlista en duktigt spelandes målvakt i Vallentuna i form av Hugo Haas.

Annars var det gästerna som startade matchen bäst och skapade sig själva de första farligheter. Men de var väl egentligen aldrig tillräckligt farliga för att kunna störa en stabilt spelandes målvakt i form av Linus Ryttar.

Väsby var lite trubbiga inledningsvis men växte in i matchen och avslutade perioden på ett bättre sätt och där Lucas Thorstensson via en härlig uppåkning sånär tog Väsby till ledningen.

Under mittakten var Väsby mer aggressiva och skapade betydligt fler lägen än i första men aggressiviteten gav också med sig att laget drog på sig fyra utvisningar i perioden. I BP fortsatte Väsby att spela bra men när Vallentuna fick spela fyra mot tre så kunde Väsby inte till slut hålla undan. En förlupen puck slogs in när det endast återstod tre sekunder av det numerära överläget.

Väsby skulle dock få in en rättmätig kvittering innan perioden var över. Det var den forna Vallentunaspelaren Filip Rydström som satte sitt första mål i Väsbytröjan och att det var mot sin moderklubb gjorde saken säkert knappast sämre för honom. Han dök upp på rätt ställe efter ett skott från Lucas Thorstensson och vispade enkelt in returen.

Sista perioden blev i princip en ren överkörning från Väsbys sida. Man inledde perioden i 1.40 i BP men efter det fanns det i princip bara ett lag på isen – Väsby. Laget ökade trycket och växlade upp rejält och då hängde Vallentuna helt enkelt inte med.

Laget räddades i mångt och mycket av sin duktiga målvakt men till slut kunde inte ens han stå emot. Väsby hade mot mitten av perioden pucken i Vallentunas zon i princip under två minuters tid. Man hann byta spelare medan gästerna kippade mer och mer efter andan och till slut frispelades Carl Wassenius av matchens lirare, Lucas Thorstensson och kunde sopa in ledningspucken till 2-1.

En ytterst välförtjänt ledningspuck som utökades till 3-1 i periodens sista minut då Filip Rydström blev tvåmålsskytt efter en knallhård handledare som satt som en strut rakt upp i krysset.

Skotten från den sista perioden talade sitt tydliga språk – 19-1, totalt blev skotten 43-13 i Väsbys favör. Det tog ett tag för Väsby att hitta flytet men i den sista perioden var det härligt go i spelet.

Spelarmässigt så var det en hel del i Väsby som visade upp gott gry ute på isen. Lucas Thorstensson var magnifik i sitt offensiva spel och skapade mängder med lägen i matchen tack vare sin fina teknik och härliga fart. Filip Rydström växte enormt i matchen och avslutade den galant. I övrigt imponerade främst backsidan sett till hela matchen där samtliga backar gjorde klart godkända insatser.

Men avslutningsvis tycker jag att hela laget steppade upp rejält i den sista perioden och där samtliga formationer var med och skapade trycket på ett Vallentuna som helt enkelt tog slut.

För Väsby väntar nu en spelledig helg och nästa träningsmatch går av stapeln på onsdag borta mot starka Hudiksvalls HC.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf