Appelgren inför Borås borta

Träningsmatchandet går vidare. Dagens match mot Borås är lagets fjärde, ett Borås som långt ifrån är någon blyg nykomling i serien. De har mängder med rutin i truppen, bland anat närmare 1000 KHL-matcher, 10 VM-matcher, 565 SHL-matcher och 322 Liigamatcher, så det blir en tuff motståndare. För att Bois ska kunna avgå med segern så är det framför allt en detalj i spelet som måste fungera berättar Bois tränare Andreas Appelgren inför matchen: Passningsspelet!

Förlust mot Linden senast med 2-3, vad var dina intryck av matchen?

– Jag är ganska missnöjd med matchen, vi börjar helt ok, så några minuter i början är bra, men sedan blir det för slarvigt och det fladdrar fram och tillbaka. Det är alldeles för mycket dåliga pass, det blir inge spelvändningar och långa anfall om inte passningsspelet är bättre, där måste vi bli bättre. Passningsspelet är jag väldigt besviken på. Så i slutet av veckan här har vi försökt jobba på spelet, lugnet med pucken. Jag tror att det kan finnas en vilja att visa vad man kan och då får lite stela handleder, så jag har försöka lugna ner det, lugna ner spelet. Vi fick egentligen aldrig chansen att nöta på vårt spel, då vi inte gjorde någon större match så att vi fick chansen att nöta på det. Sedan finns det alltid saker som är bra, powerplay är bra igen, boxplay med. Synd de fick göra ett mål där för annars gjorde vi det bra. Vi fick också göra mål när vi tog ut målvakten, det lyckades vi inte med någon gång förra säsongen, men som helhet är spelet för dåligt och vi gör ingen bra match.

Varför blir passningsspelet för dåligt, är det förmågan?

– Jag tror vi är för spända, det är många som vill visa att de vill ha en plats i laget, vi är ändå uppåt 15 forwards, så där finns en press vilket ger stela handleder. Sedan sitter inte grunderna och då kan man inte spela på instinkt, utan måste fundera innan man ska slå passen och då försvinner läget. Sedan vill många väldigt mycket, så det kan också vara en överambitionen, istället för att spela ett enkelt snabbt förstapass, så håller man i och vill dra någon gubbe först. Vi hade 71 eller 77 felpass vilket är alldeles för mycket, visserligen hade vi 140 rätt, men det är för mycket felpass för att få flow i spelet, så det är lite överambition hos killarna.

Kan det ha något med saker att göra att det blev oerhört mycket utvisningar i matchen, i andra perioden var det ju knappt spel 5 mot 5 överhuvudtaget?!

– Ja det blir en del som inte får spela så mycket, så de får ingen rytm, så det kan säkert också väga in. Men då gäller det att hitta ett enkelt spel, inte spela för svårt, det är något man måste lära sig också.

Hur har ni tränat för att få lugnet i spelet?

– Vi tittade på video hur de blir när vi gör rätt och när vi gör fel, då tittade vi även på identiteten på hur vi vill spela. Att vi ska vara jobbiga och mala ner motståndarna, när vi slarvar med pucken vid blålinjerna kan vi inte spela vårt spel, så det har vi tittat på så de vet hur vi vill att det ska se ut. Vi har visat att när vi sätter de enkla passen så blir det flow i spelet, det handlar om att hitta ett blad snabbt och veta vad man ska göra när man får pucken. Sedan är det bara att nöta på med övningar med passningar och även bygga enklare passningsövningar för att få upp flowet.

– Sedan har vi tränat väldigt hårt, vi har tränat tre pass tisdagar och torsdagar, tå ispass och ett fyspass och ska göra det ett tag till, så det kanske kan vara lite sega huvuden också.

Du lyfte fram powerplayet som något bra, och där sitter verkligen passningsspelet!

– Ja när vi står still är det bra, det är värre när vi åker fort, hehe. Nej, men powerplay har varit väldigt bra, där får vi bra genomspel och skapar mängder av lägen, det har sett riktigt bra ut. De har verkligen tagit chansen och skapar väldigt mycket bra lägen och gjorde också mål, det känns skönt.

Tellström är en riktig speldosa i den spelformen!

– Ja han är komplett, han har ett direktskott, han är stark på puck och kan bryta in själv, och har också ett bra spelsinne och spelar pucken snabbt så den inte fastnar, det är kul att se honom.

Är det någon annan du vill lyfta fram ändå?

– Malmborg är bra i målet, han gör några riktigt bra räddningar, och spelade bra. Även Alex Fält tycker jag gör det bra, även om det är svårt att sticka ut när spelet är så svagt. Men han kommer rätt till puck och vågar verkligen spela, Men som helhet är det långt ifrån bra, de flesta kan nog bättre.

Borås idag, ett Borås som får ett riktigt bra lag i år!

– Jag har inte jättekoll, men jag har sett vilka spelare de har och de har några äldre spelare med både skicklighet och rutin och dessutom två bra målvakter. Det är kul att de är tillbaka, det stärker vårt distrikt, och historisk har det varit roliga bataljer mot dom, så det ska bli roligt att komma dit och spela, det var länge sedan man var där.

Jag antar att det blir passningsspelet som är detaljen att observera denna match?!

– Ja det är a och o för att få flow i det, det måste komma igång annars är det svårt att spela hockey.

Blir det samma lag som i onsdags?

– Isac står denna match, sedan har vi samma backpar och så byter Tellström och Erik Olsson plats i kedjorna. Till sist kommer Simon Niska in istället för Alex Fält, han har varit sjuk i tio dagar men är nu frisk igen.

Broeng-Frick
Aronsson-Manne
Malmkvist-Svensson
Collberg-Stenlund

Olsson-Elo-Axelsson
Tellström-Larsson-Lindén
Hedlund-Lundin-Henell
Rydholm-
Niska-Gustavsson

Av Krister Holm