Oliver Åström är redo cykla 70 mil. FOTO: PRIVAT

”Har inte cyklat en meter…” * Efter galna löftet – nu sätter han sig på sadeln * Start måndag – ska cykla 70 mil till Östersund

Han gav ett galet löfte på sociala medier förra hösten – och nu det dags att infria det.

På måndag börjar Oliver Åström, 25, cykelturen från Kalix till Östersund.

Hur han laddat för 70 mil i sadeln? 

– Jag har inte cyklat en meter, säger han.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Matchklipp * Silly season * Citat

 

Ni kanske minns den underbara storyn från i våras som blev en kul uppföljning till den episka avslutningen på kvalserien? 

Oliver Åström – ett känt ansikte i norrhockeyn och sylvass fotograf för Kalix Hockey och Hockeyettan – lovade på ett inlägg på Facebook 14 oktober att han skulle cykla till första hemmamatchen i HockeyAllsvenskan om ett lag från norr skulle gå upp.

Ni vet alla hur det slutade.

Östersund gick upp i Hockeyallsvenskan efter ett superdrama.

Och nu står han där, redo att infria sitt löfte när ÖIK tar emot Södertälje SK i premiären 23 september.

* Du har inte ångrat dig?

– Nej, nej, nej. Gud nej. Det är bara stå fast vid det här.

* Har har du förberett dig?

– Ingenting.

* Va? Några mil måste du väl ha cyklat? 

– Noll. Ingenting i sommar, inte ett skit. Det behövs inte. 

–…men satan vad jag köpt prylar. Det är väl att förbereda sig? Byxor. Handskar. Benvärmare. Skor. Underställ. Lampor. Hjälm. Väskor till cykeln. Det tar ju aldrig slut, säger han och skrattar.

Han berättar en rolig detalj om alla inköpen.

– Jag köpte ju de flesta grejjorna på nätet och när skorna kom fram med posten skulle jag ju testa dom. Då var det nån som sa åt mig att jag köpt skor till en mountainbike…så det var bara att sticka ned till Intersport här i stan och försöka byta dom. Och de ställde upp, tack och lov.

* Vad har du bränt på detta?

– Totalt kanske 20 000, men där är allt ”onödigt” inräknat. En liten tröst är ju att jag köpte det mesta nu i höstas, då var det ju rea på de flesta prylarna i alla fall.

* Vad blev det för cykel då?

– En Scott, det är det enda jag vet. Den är orange och svartröd. Den är riktigt snygg.

*…men du menar alltså att du inte ens testat den?

– Jag har tränat, men inte på cykeln. Det har varit mycket promenader och sånt. Jag har gått med en tung kameraväska på ryggen 8–22 i stort sett hela sommaren och det är ingen dålig ansträngning.

Han berättar om den kommande taktiken.

– Jag ska inte stressa, jag har gott om tid. Jag ska ju inte bränna 30-40 mil på en dag, jag ska ta det i ett lugnt tempo med 15-17 mil per dag och fyra övernattningar. 

Han får sällskap på färden av Christopher Henriksson, en barndomsvän som kan det här med cykling och som själv har tävlat på elitnivå. 

– Vi kör det som en tour med massa roliga stopp. Jag kommer lägga upp dagliga uppdateringar och sen är väl tanken att klippa ihop en film och hela resan. Så fort vi ser en ishall kommer vi stanna och ta paus, säger Oliver Åström och skrattar.

Han ger sig av från Kalix på måndag och beräknas anlända till Östersund fredag eftermiddag, timmar innan nedsläpp i Östersunds Arena.

– ÖIK bjuder på spa, hotell och mat och dryck och matchtröja och biljett och allt möjligt. De har verkligen varit schyssta här. 

Han skrattar igen: 

– Nu gäller det bara att jag kommer fram också…

Text: PeO Larsson

RESAN – DAG FÖR DAG

Dag 1 – måndag 19 september: 

Avfärd från Kalix, åker först norrut (!) för att sedan sväng snett nedåt landet. Stopp i Boden för fika och rast. Rullar sedan vidare mot Älvsbyn, där det blir övernattning. 

Dag 2 – tisdag 20 september: 

Tidig start från Älvsbyn och sedan via Arvidsjaur till Sorsele. Där stannar duon och ska övernatta på en flotte mitt ute i Vindelälven.

Dag 3 – onsdag 21 september: 

Först trippen från Sorsele till Vilhelmina . Därefter Storuman, där det blir ett stopp i ishallen. Vidare till Dorotea, där det blir övernattning. 

Dag 4 – torsdag 22 september: 

Avfärd från Dorotea och planen är avverka drygt tio mil på torsdagen och att vika in nära en liten by utanför Hammerdal som heter Sikås. Övernattning där. 

Dag 5 – fredag 23 september: 

Sikås till Östersund, ett sista styrkeprov på knappt åtta mil. Framme!

Superguide 22/23 – ALLT du behöver veta om säsongen * Strecken i tabellerna * Spelschemat * Play off & kval