DM – då får vaktmästarna i Lombia jobba hårt

Luftmadrass, gympasal, fickpeng och härligt blöt utrustning som hänger överallt. En ishall fylld med okända spelare i benskydd och fjorton ledare per lag med logistikproblem. Som ungdomsspelare fanns det inget roligare och man vaknade nästan lika förväntansfull som på julaftonsmorgonen när dagen var kommen.
Idag är det den dagen. Det ska spelas Cup på Lombia!

 

DM för seniorer i dagens tappning har, med lite justeringar längs vägen, arrangerats ett par år och nu är det dags för Malmfälten att stå för värdskapet. Tre tuffa matcher på lika många dagar blir en utmaning för både spelare och ledare men när man tittar på programmet ser man tydligt vilka som verkligen kommer att sättas på prov. Vaktmästarna.

 

– Givetvis är vi ju lite oroliga över hur det ska hålla över två fullängdare. Jag hade helst av allt sett att det var åtminstone 30-60 min längre uppehåll för att ge isen en chans att återhämta sig och komma ner i temperatur. Finns en betydande risk att isen blir väldigt mjuk och snöig i andra matchen både lördag och söndag, säger Jesper Ingo som är inne på sin sjätte säsong som vaktmästare på Lombia.

 

Under min sejour i Kiruna City hände det att vi tränade efter att KIF spelat match och det är allt annat än “match-is” man ger sig ut på. Så hur lägger man upp taktiken? Finns det några ess i rockärmen?

 

– Förutsatt att den första matchen inte kliver in på övertid så borde vi ha ca 1 tim 10 min på oss att förbereda inför nästa uppvärmning. Då börjar man alltid med att köra en vanlig spolning med lite extra vatten för att fylla igen alla skären som är i isen. Efter det så får det frysa på ordentligt innan man kör en lättare torrhyvling och kanske även en kantfräsning beroende på statusen närmast sargen. Som grädden på moset så avslutar man med ett sista lager vatten som sen får frysa på ordentligt innan burarna borras på plats.

 

Och om det blir övertid?

– Skulle det bli så får man tänka om lite vad det gäller vattenmängder så att det verkligen hinner frysa på ordentligt.

 

Av egen erfarenhet vet jag att hösten innebär mer problem med isen vilket i sig är naturligt. Förutsättningarna till att få till en isyta bör rimligtvis vara bättre när det är snö och många minusgrader runt hallen. En viss problematik har man även haft detta år men ingenting som oroar “Jeppe”.

 

– Isen har varit lite upp och ner. Vi har haft kortare avbrott på både kylaggregat och även avfuktare som ställt till det. Värme och fuktighet från utsidan har varit bidragande. Vi har även råkat ut för en del kortare strömavbrott som satt anläggningen ur funktion när huvudsäkringar in till hallen har rykt men dom har åtgärdats ganska snabbt, annars kan det bli simbassäng i hallen. Men i det stora hela, inget större fiasko.

 

Man kan faktiskt inte prata vaktmästeri och Lombia utan att beröra legenden Tommy Seijsing. Vaktmästaren med ciggen i mungipan och mössan på sned som för en själv var en lika stor profil som “Walle”, Vlasov m.fl. under glansdagarna på 90-talet. Jag vet att han har en tavla i hallen och att han äras med namnet till företagscupen varje år, men lever legenden vidare bland vaktmästarna?

 

– Man försöker ju föra det vidare, det han byggt upp. Men det är svårt att fylla dom skorna. Många minns ju Seijsing som en riktig gringubbe men var man bara skötsam så var han enormt trevlig. Det är faktiskt tack vare honom som mitt intresse för att köra ismaskin väcktes när han berättade hur fort man kunde köra med den och att om man bara hade tillräckligt med fart i kurvan så kunde man leverera en och annan fin sladd. Jag var då ca. 6-7 år gammal och blev direkt sugen på att köra ismaskin.

 

– Några år senare fick jag åka med på maskinen under en spolning och även hänga med honom upp till Matojärvi när dom pendlade mellan hallarna. Man kan säga att det var där min vaktmästarkarriär egentligen startade.

 

Ikväll 19.00 har “Jeppe” & Co. rullat av isen – med sin Zamboni av 2019 års modell – när årets DM inleds med ett derby mellan vårt KIF och AIF.

 

***

Kim Sunna inför helgen

 

Hur skulle du summera försäsongen så här långt?

– Om vi ser till matcherna hittills på försäsongen så skulle jag summera det som ganska ostrukturerat, både från motståndare och oss själva. Inget konstigt i sig, det är så det brukar se ut.

Var i processen är ni?

– Träningarna tycker jag har sett bra ut i det stora hela. Det märks att vi har fler nyförvärv detta år, nya personligheter och kvaliteer.

Kommer vi se någon märkbar skillnad i ert spelsätt den här säsongen?

– Publiken kommer inte så några dramatiska skillnader i vårt sätt att spela hockey. Vi jobbar hela tiden med att utveckla saker och ting. Men vi är ett lag som mår bäst av att spela rakt och snabbt. Då måste vi hitta vägar att spela så och samtidigt ta hand om pucken.

Ert mål med helgens DM?
– Målet med helgen är att göra tre stabila matcher med en hög lägsta nivå i spelet. Lyckas vi med det så har vi väldigt stor chans att stå som segrare på söndag.

Kommer ni matcha laget för seger om tillfälle ges?

– När pucken släpps så går man för vinst. Det är ett mindset som måste finnas. Tävling är tävling.

Någon spelare som sticker ut?

– Hemmapubliken får chans att syna laget under tre matcher på tre dagar. Vi har många spelare som sticker ut i olika matchsituationer men slå gärna ett extra öga på Sebastian Kauppila som har börjat komma igång.

 

Mikael Lasu