Blomberg och Lindberg tillbaka imorgon

Två av de spelare som är tänkta att vara nyckelspelare i årets upplaga av Bois har saknats så här långt under träningsmatcherna. Men i morgondagens returmöte med Borås är Anton Blomberg och Gustav Lindberg äntligen tillbaka i spel och Mariestadspubliken får därmed en första chans att se nyförvärven. Det är bara en av många detaljer Bois tränare Andreas Appelgren har att förtälja i dagens inför matchen-intervju.   

Andreas: Vi börjar som vanligt med förra matchen, där det blev seger mot Borås med 2-3 efter sudden. Vad var dina intryck av matchen?

– Jag tycker det återigen inte var så bra spelmässigt, vi får fortsätta jobba med passningsspelet och positionsspelet. Vi mötte ett tufft motstånd som försökte spela fysiskt och som hade många spelare med hög skicklighet. De var bättre från början, de spelade fränare än vad vi gjorde och vi gav dom för mycket tid. Men redan efter 10 minuter är vi på g in i matchen, får också ett mål som en följd av det, tyvärr släpper vi ett snabbt och tappar sedan spelet igen. Andra så hamnar vi mer spelmässigt rätt tycker jag. Sedan i tredje tar vi över mer och mer, visserligen hamnar vi i underläge igen, men vi kommer igen ännu en gång och kvitterar och vinner i sudden. En nyttig match, där vi blir bättre och bättre, men vi har har en hel del att jobba med, det sticker vi inte under stolen med.

A och o i hockey är passningsspelet, där tycker jag ni inledde den första riktigt dåligt, det var något mindre dåligt i den andra för att sedan bli ok i den tredje. Håller du med om den beskrivningen?

– Det håller jag med om, och det är det som är avgörande om vi ska ha ett spel, sitter inte passningarna på bladet så får vi inget spel. Sedan får man anpassa spelet efter hur bra passningsspelet är, ha ett spel där man kanske slår enklare pass och så. Vi jobbar med det på träningar och matcher för att hitta en balans kring hur mycket vi klarar av, så att vi sedan kan utveckla det. Men ibland blir det så att ju mer man pratar om något så kan det låsa sig. Vi har många unga och nya killar och då kan det bli så, men vi kämpar på.

Du pratade också om att ni hamnar fel i positionsspelet, hänger det ihop med passningsspelet, att slår ni ett felpass i anfallsspelet så tar det tid att hitta rätt positioner i försvarsspelet igen?

– Ja det är helt rätt. Men sedan i försvarszonen har vi en tendens att vi inte litar på varandra, utan ska försöka hjälpa varandra med och hamnar då i en position vi inte ska vara i. Vinner vi då puck, så är vi inte där vi ska vara, då blir passningarna fel och vi tappar den och då ska alla hjälpa till där och då blir allt fel. Det är något vi analyserat och tittat på och vi jobbar med det, och det kommer att bli bättre. Det handlar inte om att vi inte kan, utan en överambition att hjälpa någon annan, då hamnar man fel i positionerna, det måste vi jobba med.

Är det en självförtroendegrej?

– Lite så är det när man ska sätta pass, har man stelare handleder blir det svårare, men jag tror att det mer är en överambition att visa vad man kan. Då gör man saker svårare än vad de behöver vara och det gör att vi hamnar fel. Så det handlar om att lugna ner oss och lita på varandra. Så mer överambition än något annat.

Borås är inget dåligt lag heller, många ser dom som nykomlingar, men de fullkomligt körde över tvåan förra säsongen och har några grymt skickliga spelare!

– Ja de har jättemycket skicklighet och erfarenhet hela laget, de har ett gäng Eriksson med en massa säsonger i SHL bland annat och mycket rutin. De spelade ganska fysiskt och var oerhört skickliga när de fick tid med pucken. Så en bra match med mycket fysik och bra motstånd, de är väldigt bra absolut.

Vad vill du se utvecklas till morgondagens returmöte med Borås, är det det vi pratat om?

– Absolut att vi är mer rätt på banan, så att vi får enklare att sätta igång våra anfall. De gick hårt på oss, vet vi var vi har varandra och har support så kan vi spela bort dom, och då handlar det om att veta var vi har varandra och att släppa pucken snabbt till varandra. Då kommer det också se bättre ut. Sedan också att inte ge dom tid, utan att komma nära och sätta press på dom.

Ja ni blev stundtals lite passiva i egen zon tycker jag…

– Ja vi hamnade så även mot Dalen i match två, skickliga spelare hugger på det direkt. Det är sällan bra när man är tveksam, det gäller att ge dom så lite tid som möjligt.

Finns det några spelare annars du vill lyfta fram från matchen?

– Jag har jobbat med matchen och klippt samman sekvenser från den som jag tänkte visa dem ikväll, och vår förstaline med Lukas Larsson, Jesper Lindén och Oscar Tellström skapar något varje gång de är inne i princip. Jeppe jobbar oerhört hårt, så den kedjan är bra igen. Isac (Ohlsson) gör en stabil insats i mål, sedan finns det ett antal som växer under matchen. Kedjan med Simon Niska, Helmer Rydholm och Carl-Johan Gustavsson växte in i matchen och gjorde det bra, så det var några utropstecken.

Nu är det bara knappt två veckor kvar till premiären, det finns ändå en hel del kvar att jobba på inför den?

– Ja vi har en hel del att jobba på, och vi kommer inte vara klara till premiären, vi behöver jobba på det under serien och hela vägen under säsongen för att bli bättre och bättre. Vi kommer åka lite slalom prestationsmässigt, som för ett par år sedan då vi också hade ett ungt lag, men det gäller att bli bättre och bättre hela tiden och få en utveckling. Imorgon gäller det att få ner misstagen till att börja med, att nöta detaljer så man får en ram att jobba efter. Egentligen ligger vi med ganska bra, det handlar bara om att få ännu fler att göra det i skarpt läge, men finns att jobba med.

Vi ska också ha klart för oss att vi saknat två viktiga spelare under försäsongen, Anton Blomberg och Gustav Lindberg. Hur är status på dom?

– De tränade för fullt igår och ska göra det idag med, förhoppningsvis kan de spela imorgon. Sedan har de inte tränat på två veckor, så de är inte i toppform, men det är viktigt att få igång dom och i så bra form som möjligt till seriepremiären, vi hoppas och tror att det ska funka.

Hur formerar du laget?

– Backsidan har jag inte bestämt mig för om jag ska köra med sju eller åtta backar, men annars blir backparen samma. Offensivt kommer Lindberg och Blomberg in tillsammans med Kasper Elo. Larssonkedjan blir intakt och så har vi en kedja med Erik Olsson-Simon Niska och Andreas Axelsson. Fjärdekedja blir Erik Hedlund, Herman Lundin och Otto Henell. Målvakt har jag inte bestämt mig för ännu, jag tycker båda har gjort det bra så får fundera lite hur vi ska göra.

Laguppställning blir alltså:

Målvakt

Anton Malmborg eller Isac Ohlsson

Backar

Jesper Broeng – Johan Frick
Tobias Aronsson – Manne Håkansson
Gustaf Malmkvist – Simon Svensson
Ludvig Collberg – Filip Stenlund

Kedjor

Anton Blomberg – Kasper Elo – Gustav Lindberg
Oscar Tellström – Lukas Larsson – Jesper Lindén
Erik Olsson – Simon Niska – Andreas Axelsson
Eric Hedlund – Herman Lundin – Otto Henell

Av Krister Holm

Foto Anna Engström