Straffdrama avgjorde i genrepet

Det krävdes fjorton straffar för att avgöra en het match mellan Väsby och Hudiksvall. I slutändan var det Hudik som var hetast och där backen Fredric Jansson i deras sjunde straff satte segerpucken till 3-2. Därmed fick gästerna revansch efter ännu en tuff kamp där en hel del känslor fanns ute på isen.

Det var jämnt när lagen möttes uppe i Hudiksvall för mindre än ett par veckor sedan och det fortsatte att vara jämnt mellan dessa två lagen även i den första perioden. Väsby fick två numerära överlägen, ett i början respektive slutet av perioden och det var i samband med dessa som man skapade sig de bästa lägena.

Hudiksvall hade dock kanske mest puck och flest skapade lägen under perioden men Linus Ryttar spelade stabilt och klarade allt som spelades fram och avlossades mot honom.

Väsby fick inleda mittakten i numerärt överläge och satte hård press mot Hudiksvall. Man skapade sig själva två fina lägen men på något sätt klarade målvakt Bosson i Hudik sitt mål från påhälsning.

Men den som fick jobba hårdast i perioden var annars målvakten på andra sidan, Linus Ryttar. Han stod för mängder av fina parader och var den största orsaken till att det var fortsatt oavgjort efter två spelade perioder.

Men nollan fick han inte hålla trots storspelet, den gode Ryttar. Men det är knappast något man kan lasta honom för eftersom det insläppta målet tillkom via skott i ribban och där returen sedan studsade på egen Väsbyback och in i mål. Med andra ord ett olyckligt självmål.

Men målet var rättmätigt sett till spelet för det var Hudiksvall som hade Väsby stundtals i skruvstäden i perioden. Laget fick till en del längre anfall och lät sedan pucken göra jobbet vilket gjorde det svårt för Väsby att hitta rätt i markeringsspelet.

Men en utvisning hos gästerna gav Väsby en biljett in till matchen igen. Spelet i numerärt överläge hackade inledningsvis men när laget fick ställa upp så hittade Rasmus Sörgardt fram med en passning till Tobias Liljendahl som därefter distinkt och raskt vek inåt och sköt in kvitteringen 1-1.

Den sista akten blev sedan en period med tuff kamp och mängder utav utvisningar. Känslorna blev allt hetare ute på isen och det kändes verkligen som att båda lagen ville sätta sig i respekt inför det kommande seriespelet även fast det kan dröja innan dessa kan lagen kan komma att mötas igen.

Väsby fick flest utvisningar med sig men hade svårt att ta betalt i dessa. Det blev lite för stillastående och statiskt och därmed lite för enkelt för Hudik att försvara sig.

Det var istället i spel fem mot fem med drygt fem minuter kvar av matchen som Väsby tog ledningen för första gången i matchen. Nicklas Nousiainen var det som äntligen fick göra mål för Väsby när han nära mål tryckte in en retur.

Men Väsby lyckades inte hålla Hudik stången matchen ut. När Väsby strax efter ledningsmålet drog på sig en utvisning så skapade gästerna ett stort tryck och till slut satt även kvitteringen till 2-2. Det efter lite kalabalik framför målet där Henrik Olsén i Hudik slog in en tredje retur i röran framför Väsbymålet.

Matchen gick sedan till övertid och där var det fortsatt jämnt med få chanser och där den största kom med en ynka sekund kvar av, då Rasmus Sörgardt fick agera extra målvakt då han räddade på egen mållinje sedan Ryttar blivit överspelad.

Matchen gick sedan till straffar och där satte Väsby press på Hudik genom att såväl Carl Wassenius som Nils Bolin tog tillvara på Väsbys två första. Men Hudik vände tillbaka och sedan väntade hela fyra vardera ”sudden”-straffar innan alltså backen Fredric Jansson avgjorde matchen med en isare mellan benen på Linus Ryttar.

Sammanfattningsvis så blev det en härlig batalj mellan två bra lag i en match full av känslor. Helt enkelt ett perfekt genrep där Väsby sattes på en del prov men där man samtidigt visade prov på bra fart i spelet och verkligen tog för sig i närkamperna.

I ett väl kollektivt kämpande Väsby tycker jag ändå att kvintetten Linus Ryttar, Elias Ewertzh, Daniel Carlqvist, Calle Åsell och Tobias Liljendahl stack ut mest.

Med det är försäsongen över för Väsby och nu riktas alla blickar till seriepremiären som sker redan till helgen då Väsby under söndagseftermiddagen tar sig an Enköpings SK på bortais.