Intervju med ungdomsansvariga Erica och Filip

I förra veckan presenterades Erica Edström och Filip Engqvist som ungdomsansvariga i föreningen. Hemsidan har pratat lite med dem för att höra deras tankar kring att vara ungdomsansvariga.

Jag börjar med att höra varför de tagit detta uppdrag.

Filip – Jag blev tillfrågad i våras om jag ville vara med i föreningen och jag har känt att jag vill vara med på något sätt. Vad det skulle landa i var inte riktigt klart, det pratades lite om juniorerna i början men jag har alltid brunnit för att vara med ungdomar och ta dem framåt. Ungdomsansvarig innebär väldigt mycket jobb men det är kul. Man hade aldrig löst det själv, inte jag i alla fall så det är skönt att vara två.

Erica – Jag håller med, framför allt att man kan ansvara för olika delar. Jag blev tillfrågad nu i augusti. Då sa jag att jag ville fundera lite. När jag landade i det så var det under förutsättning att Filip skulle vara med.

Tidigare har det varit en person som har varit ungdomsansvarig. Nu när de är två har de delat upp arbetet mellan sig och berättar vilka delar de har ansvar för.

Erica – Jag kommer ha det löpande med föräldramöten, möten med ledare, mycket administrativa delar, vara kontakten mot Anneli Löweskog som är cupsamordnare i föreningen bland annat.

Filip – Jag kommer att vara lite runt spelarna och ledarna och vara med på isen i de olika lagen ibland. Jag har förhoppningar om att kunna vara i ishallen två gånger i veckan och blanda vilka lag jag är med i. Sitta med i omklädningsrummen med barnen och lyssna lite och höra vad som sägs. En viktig bit som jag ser det är att ledare, föräldrar och barn inte ska gå med en massa funderingar och frågor utan har man det så vill vi att man ringer och tar det direkt med oss. Föräldrar ska ringa, ledare ska ringa, barnen kan ringa. Barn börjar bli mer och mer medvetna om vad de håller på med och allt kanske man inte vill ta med föräldrar eller ledare, då finns vi där. Det kan kanske vara skönt att ringa någon helt utomstående och fråga om vissa grejer så det hoppas jag att de kommer göra om behov finns.

Erica och Filip är helt överens om att öppenhet och en bra kommunikation är väldigt viktigt.

Erica har känt på detta med att vara ungdomsansvarig tidigare men då var upplägget ett annat. Hon berättar mer.

– Det var för många år sen, 2015 klev jag av. Då var det på ett annat sätt, då var vi en grupp på fem personer och vi hade olika ansvarsområden inom gruppen. Sedan har det varit en ansvarig genom åren. Jag tror som jag sa tidigare att det är jätteviktigt att vi nu är två. Då kan man bolla frågor mellan sig och slippa ha hela ansvaret själv. Sedan har vi Linus (Engqvist) och Malin (Ohlsson) med från styrelsen som är vår länk som vi också bollar med.

Det kommer också vara ett samarbete med Johan Henrikson (junioransvarig) och Johan Lööf (ansvarig för hockeygymnasiet) då det kommer finnas A-pojkar som även spelar juniorhockey.

Erica – Ja A-pojk är en ålder där de ska förberedas för juniortiden så den är jätteviktig. Från Tre Kronor Hockeyskola upp till U15 är det en hel del lek. Sedan i U16 kommer det mer av att tävla, lite mer laguttagning, man förbereds för J18. Just nu har vi två huvudtränare i A-pojk som gör det fantastiskt bra, Norton Gren och Marcus Berggren.

Filip – Det är där vi kommer få lägga en hel del tid tror jag då det är där det händer mest. Där vill man ha utvecklingen. Det viktigaste av allt är att alla känner att det är roligt att komma hit, att de känner att de vill vara här.

Jag är lite nyfiken på vad de tycker är viktigt i föräldrarnas roll då de har barn som spelar hockey.

Erica – Ledarna måste få rätt verktyg för att jobba med barnen och där är föräldrarna viktiga. Att de förbereder barnen genom att de har sovit ordentligt, att de har ätit ordentligt, att de sköter skolan tex. Sköter inte jag det som förälder så blir det väldigt svårt för ledarna. Föräldrarna gör ett jättejobb genom att bemanna sekretariat, kiosker mm.

Filip – Man vill att föräldrarna ska vara här och titta på sina barn när de tränar, att man gör det och håller sig till det och tänker på att kanske inte lägga sig i allt för mycket vad som händer på isen. Det är nog så viktigt att de stöttar på sidan av isen. Utan föräldrarna hade vi inte kunnat bedriva verksamheten.

Nu är det snart dags för Prova-på-dag i Tre Kronors Hockeyskola, 9/10 kl. 12-13.20 (födda 2014-2017). Hur ska man som förälder tänka om man har ett barn som vill testa på att spela hockey?

Erica – Hockey är kul och att vara i ishallen ger gemenskap. Vill barnen spela hockey så tycker jag att man som förälder ska ta hit dem för man blir delaktig på sina egna premisser.

Filip – Framför allt vill vi få fram att ALLA är välkomna hit. Det är inte så märkvärdigt att vara här uppe. Det är viktigt att barn kan spela tex fotboll på sommaren och hockey på vintern. När du kommer till Tre Kronors Hockeyskola så behöver du inte kunna en massa hockey, du behöver inte kunna åka skridskor. Ledarna löser det och barn är lättlärda så inom några veckor brukar sådant lösa sig.

Nu har ledarna nämnts några gånger så hur ser de på de ungdomsledare vi har i föreningen och båda är överens om att det finns väldigt bra ledarstaber i varje årskull. Att ledarsidan ser helt fantastisk ut och att de känner sig trygga med det. 

Filip trycker lite på att om någon har tappat lite sugen på hockey och tagit ett kliv tillbaks, att om suger kommer tillbaks så ska de inte vara rädda för att komma hit och prova igen. Man vet inte när man är barn vad man vill göra, testar lite olika idrotter och är alltid välkommen tillbaks. Man behöver inte börja hockey i hockeyskolan utan kan komma senare.

Vad är då på gång nu när ungdomsträningarna snart drar igång för alla lag/åldrar.

Det kommer att bli målvaktsträningar varannan vecka med William Stävenborg, för målvakter från U11 upp till A-pojk.

Nytt för i år är att det kommer finnas en BoIS-tid på eftermiddagar 3-4 dagar i veckan. Dit är alla som vill köra lite extra välkomna. Träna lite skridskoåkning, lite skott, hänga med kompisarna. Det är inte en ledarledd tid utan de som vill är välkomna. Är du med i BoIS organisation så är du välkommen.

Filip avslutar vårt samtal med att än en gång trycka på att ingen ska gå runt och fundera på saker utan man ska lyfta frågan. Ring och ta det direkt med oss eller med ledarna. Oftast går det att finna en lösning på saker.

av Susanna Johansson

Erica når du på 072-2082033
Filip når du på 073-0938039