Inför: Enköping vs Väsby: “Så klart är det enbart starka och varma känslor. Det är absolut bland den största äran jag fått i mitt liv och jag blev himla glad när jag fick frågan”

Premiären står för dörren och äntligen är det dags att börja spela om poäng igen. På söndag åker Väsby de dryga sex milen nordväst för att ta sig an Enköpings SK. Skådeplatsen är Bahcohallen och där väntar ett ESK, som under fredagskvällen, gjorde tidig säsongsdebut.

Borta mot Visby Roma gjorde upplänningarna en bra insats och stod upp länge och väl, men gick slaget förlorat efter att de inte mäktade med att överlista hemmalagets målvakt. Matchen slutade till slut 3-0 till Visby Roma, men Enköping kan nog ta med sig en del glädjeämnen till debuten mot oss.

För Väsbys del åker man nog till premiären med goda känslor i kroppen, efter en väl utförd försäsong. Men träningsmatcher är inget annat än finslipning av spel. När det kommer till tävlingsmatcher gäller det att hålla såväl känslor som kylan i styr samtidigt som aggressiviteten och styrkan måste finnas på plats. Inte helt lätt alla gånger att kombinera allt detta, men visar laget upp rätt tålamod i spelet och inte stressar upp sig vid tillfälliga motgångar så är nog mycket vunnet.

Väsby Hockey har inför denna säsong en ny lagkapten. Han kommer nog att ha till uppgift att se till att alla har rätt tändning inför matchen på söndag. Lagkapten säsong 2022-23 stavas Mikael Lengmo, som minst sagt är, och kommer att vara, en viktig karaktär för detta lagbygge under säsongen.

Undertecknad har tagit några ord med Mikael inför matchen för att höra hans tankar inför den, hans sammanfattning över försäsongen och vad han säger om att ha blivit utnämnd till lagets kapten, kan ni läsa här nedan.

Hej Mikael! Du har ganska nyligen fått det prestigefyllda uppdraget att bli Väsby Hockeys lagkapten för säsongen 2022/2023. Vad är dina tankar och känslor kring det?

– Så klart är det enbart starka och varma känslor. Det är absolut bland den största äran jag fått i mitt liv, och jag blev himla glad när jag fick frågan.

Hur tror du det kommer att påverka ditt sätt att agera på såväl isen som utanför densamma?

– På isen, både under träning och match är jag väldigt engagerad, skulle jag säga. Jag gillar att ge och få feedback, och försöker berömma så ofta jag kan. Därför kommer inte mycket ändras där. Utanför isen blir det väl mer att på ett formellt sätt leda gruppen i diverse diskussioner vi har under säsongen för att ta gruppen framåt och utvecklas. Även, tillsammans med formella och informella ledare, driva på gruppen i alla möjliga situationer.

Men låt oss nu snacka upp säsongen och då kan vi börja med att summera vår försäsong, där vi faktiskt är obesegrade efter ordinarie tid under sju träningsmatcher, varav fem segrar. Hur skulle du vilja sammanfatta den?

– Det är självklart inte oviktigt med resultaten under en försäsong. Eftersom vi kan påverka det mesta under en match väljer vi såklart att vinna över att förlora. Dock, som ordet TRÄNINGsmatch hintar om, handlar det såklart mest om prestation. Det handlar om att genomföra den plan vi på förhand har satt och efter varje match reflektera och sedan justera. Jag tycker att vi kan summera dessa matcher med att vi blivit tryggare vilket gör att mer går per automatik. Detta är såklart positivt även om jag tycker vi varit för ojämna i stort sett alla matcher. Vi har kommit in i en eller flera perioder i matcher där vi dräller med puck på båda blålinjerna och kanske borde blivit straffade mer. Tilläggas ska göras att vi dock släppt in väldigt lite mål i fem mot fem och där vill jag ge extra credd till båda målvakterna, Linus och Victor, som har varit hur trygga som helst.

Vad tycker du framför allt har fungerat bra för oss och vad tycker du har kännetecknat oss ute på isen?

– På individuell nivå gillar jag hur vi tävlar. Jag tycker vi redan visar en bra lagkaraktär som såklart bara är i sin linda. Jag tycker styrspelet fungerat bra när vi har det tålamod som krävs och något som kommer bli ännu bättre vad säsongen lider. Sedan tycker jag boxplay ser bra ut trots att jag inte har någon statistik i huvudet. Vi vill vara väldigt aggressiva där och det stämmer redan riktigt bra. Över lag är det många grabbar som är med och bidrar med poäng också vilket är skitbra.

Vad känner du själv efter dina sju matcher i återkomsten i Väsbytröjan. Är du nöjd med vad du presterat ute på isen?

– På det stora hela är jag absolut nöjd även om jag dippat lite i de två senaste matcherna tycker jag. Fysiskt känns det väldigt bra med hela sommaren och hösten där jag fått träna på utan skador och sjukdomar. Jag känner mig verkligen redo för säsongen.

Men på söndag gäller det alltså. Seriepremiär och det med en bortamatch mot Enköpings SK. Dina tankar inför den?

– Ska jag vara helt ärlig så har jag inte tänkt något på den matchen än. Vi tränar ju i stort sett varje dag här och mycket i det spelmässiga är nytt så allt fokus har legat på oss. Lägg därtill allt runtomkring där vi jobbat med gruppen för att sätta vår identitet och värdegrund för året och även den fysiska biten så fokus har hamnat på oss helt enkelt.

– Men om jag tillåter mig att tänka på den så självklart fylls man av tankar och känslor som det alltid innebär med premiär. Framför allt kamplust, glädje och lite nervositet.

Vad känner du till om årets ESK och vad tror du väntar oss där?

– Jag har faktiskt ingen vidare koll. Åter igen, väldigt mycket av fokus har legat på oss och att bli bekväm med alla dela i vårt spel. ESK brukar ha hyfsad fart, bra PP och ganska fysiska så det räknar jag med i år igen.

Slutligen Mikael – inför premiären, vad kommer vi framför allt att trycka på och vilka nycklar ser du som viktigast för laget att fokusera på?

– Som jag pratade om tidigare, vi har varit lite för ojämna i matcherna och lyckas vi med ödmjukheten att få ner pucken förbi deras backar när det blir trångt på blålinjen har vi varit rätt bra här mot slutet av försäsongen att ha långa anfall och skapa målchanser. Fortsättningsvis att i egen zon få fast deras spelare med puck så fort som möjligt så att vi saktar ner deras fart. Då kan vi vinna pucken snabbt och därifrån är vi bra.

// # 6 – Mikael Lengmo ©

Hos motståndarna Enköping så har de haft en viss omsättning av spelare i sin trupp inför säsongen. Åtta spelare har lämnat och åtta spelare har tillkommit. Laget har tappat än del trotjänare och mestadels fyllt laget med unga och utvecklingsbara spelare. Ett av förvärven som imponerat under försäsongen och som kanske var hetast i ESK i premiären är amerikanen Bailey Conger. Han är en avig högerfattad forward med bra skott och som producerat bra med poäng i sina tidigare klubbar. Han kommer att vara en viktig offensiv spelare för upplänningarna i år tillsammans med de lite mer rutinerade spelararna Ludvig Wallin samt Daniel Andersson. Sistnämnda Daniel som numera blivit tjugonio år och som vi i Väsby mött vid ett antal tillfällen under årens lopp. Jag har tagit några ord med denna med Enköpings mått mätt – oldtimer och hans tankar inför söndagens batalj låter enligt följande.

Hej Daniel! Ännu en säsong sparkar igång och ännu en gång väntar ett möte mot Vilda Väsby för dig och ditt ESK. Hur går tankar inför premiären mot oss?

– Hej Krister! Det blir en tuff start för oss med två riktigt tuffa matcher första helgen.

Vad känner du till om årets upplaga av Väsby Hockey och vad tror du väntar er på söndag?

– Jag har inte lika bra koll på Väsby i år som jag brukar ha, men vet att dom är tippade i toppen och kommer bli riktigt tuffa att möta.

Ni har verkligen blandat och gett under försäsongen. Förra veckan var inget undantag. Först förlorade ni borta mot Surahammar med hela 9-0 för att i fredags slå tillbaka Linden med uddamålet. Hur skulle du vilja sammanfatta er försäsong?

– Den har verkligen varit blandad. Vi har några bra prestationer, men även några riktigt dåliga. Jag tror att genrepet mot Linden var viktig så vi fick med oss en helt okej känsla inför seriestarten.

Du har ju spelat länge i ESK och känner ju till klubben nästan utan och innan vi detta lag. Hur skulle du vilja gradera årets ESK kontra tidigare års lagbyggen?

– Jag tycker att vi i årets lagbygge inte har lika namnkunnigt lag, men det känns som vi har en bättre grupp där alla köper sina roller på ett bättre sätt än tidigare år.

Har ni satt någon målsättning inför serien och om, hur ser den ut?

– Vi siktar såklart på Allettan.

Trots många förluster för er del under försäsongen så måste det väl ändå finnas en del ljusglimtar. Vilka av dessa skulle du vilja plocka fram?

– Ja, jag tycker att matchen hemma mot Surahammar var riktigt bra, sen är jag positivt överraskad över våra nya spelare som håller än högre nivå än jag räknat med.

Hur känns det för egen del i kroppen och hur är formen så här inför seriestarten?

– För egen del har de varit en väldigt annorlunda försäsong. Jag opererade mig i somras och har inte varit med för ens sista två veckorna. Är van med att spela alla träningsmatcher så det är lite ovant, men har hunnit med några så det ska vara lugnt.

Vilka i ditt gäng tycker du lyst lite mer än övriga under försäsongen som du tycker att vi på läktarna ska kika in lite extra?

– Jag tycker att Wilmer, Ludde och Smids sett fina ut.

Slutligen Daniel, vad är ditt tips inför söndagen och hur ska ni spela för att fixa det?

– Jag tror att vi vinner med 3-2 . Vi behöver vara extremt disciplinerade och inte ta för många utvisningar.

// # 21 – Daniel Andersson – Enköpings SK

Väsby har i skrivande stund samtliga spelare tillgängliga och siktar på att ta vid där försäsongen slutade med ett solitt försvarsspel och förhoppningsvis vasst anfallsspel.

Samtliga matcher i Hockeyettan sänds via Hockeyettans Play-kanal och länken till matchen finner ni här nedan:

https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-enkopings-sk-hk-vasby-ik-hk-ed4x1

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson