Storseger bäddade för tionde raka segern

Väsby stod för en härlig överkörning av Enköping när laget vann med hela 8-1 och samtidigt tog sin tionde raka seger. Efter en lite avvaktande Väsbyinledning lossnade det i den andra perioden med fyra raka mål och i den sista perioden blev det en enda lång Väsbydefilering

Vi gör jobbet idag och tar en stabil vinst. Det finns fortfarande saker som vi så klart ska göra bättre, men som helhet gör vi en stark prestation. Kul att många lyckas att göra poäng och öka självförtroende anfallsmässigt, säger tränare Jussi Salo.

Men trots storsegern så tog det ett tag för Väsby att hitta trycket. Det blev likt onsdagens match hemma mot Huddinge en första period där Väsby inte riktigt tog tag i den taktpinne man på sistone blivit bortskämd att se Väsby göra. Gästerna från Enköping som i allra högsta grad är med i striden om att ta plats till Allettan, var på bettet inledningsvis och kändes inte alls ofarliga i deras offensiva omställningar.

Båda lagen hade varsin utvisning i perioden och där det var gästerna som skapade mest i sitt första numerära överläge och där laget endast var en klubbspets från att ta ledningen i matchen.

Men ledningen i matchen fick de inte utan istället var det Nicklas Nousiainen som tog Väsby till den efter att han varit på rätt ställe framför mål och efter att hans kedjekollegor Carl Wassenius och Tobias Liljendahl där innan stått för ett bra förarbete.

Trots ledningen i ryggen så kunde Väsby ändå inte riktigt ta befälet över matchen utan istället kunde gästerna kvittera till 1-1 med drygt fem minuter kvar av perioden efter en snabb omställning som avslutades utan chans för målvakt Linus Ryttar att rädda.

Under mittakten steppade Väsby upp ordentligt men det krävdes numerära överlägen för att Väsby skulle få den ledning som laget därefter kunde rida vidare på.

Enköping drog på sig tre utvisningar inom loppet av fyra minuter och att ge seriens bästa lag spel i numerära överlägen, varav till och med i spel fem mot tre, är verkligen att be om problem.

Väsby tog också tillvara på dessa gyllene lägen, gjorde två och gick iväg 3-1 efter att Calle Åsell tryckt in båda dessa kassar. Tanken Åsell var ostoppbar framför mål och när passningarna från Adam Falk var precisa så fick Väsby det målglapp som gjorde att det därefter även spelmässigt lossnade.

Enköping tappade i koncepten samtidigt som Väsby lät pucken göra jobbet och då skapades ytorna som Väsby därefter skoningslöst utnyttjade.

Adam Falk dribblade sig fram läckert och vispade in 4-1 mot slutet av perioden och mindre än minuten senare kom även 5-1. Det efter att Liljedahl, Wassenius och Nousiainen stått för ett snabbt och läckert anfall som avslutades av sistnämnda som därmed för andra matchen i rad blev tvåmålsskytt.

Den sista perioden blev en enda lång Väsbydefilering som fick en smakstart när Nils Bolin redan efter tjugosex sekunder gjorde sitt tredje mål på lika många matcher och gav Väsby en 6-1 ledning.

Väsby hade sedan många vackra anfall i perioden och där Väsbys sjunde mål bjöd på en riktig delikatess. Hjärnan bakom det var Carl Wassenius som med en härlig droppassning hittade fram till Tobias Liljendahl som vid den bortre stolpen bara behövde stöta till klubban och sätta 7-1.

Av bara farten satte Rasmus Sörgardt 8-1 mindre än minuten senare när han fyllde på i ett anfall, tog några skär inåt innan ett skott hittade vägen förbi målvakten och där han samtidigt spikade slutresultatet.

Sammanfattningsvis så tog det ett en liten stund för Väsby att hitta trycket mot Enköping men efter de dubbla målen i de numerära överlägena i den andra perioden, blev det inget snack. Väsby hade det därefter riktigt kul ute på isen och där verkligen samtliga formationer var med och skapade ett härligt offensivt snurr. Kul också att Väsby fördelade ut målskyttet på hela sex spelare.

Grisligan

En klart avgörande insats stod Calle Åsell för när han med sina dubbla mål i numerära överlägen tog Väsby till den ledning som man därefter aldrig släppte. Han är verkligen en bjässe framför motståndarkassen och det känns inte som att någon kan stoppa honom när han är på rätt humör. Således tre grisar till Calle!

Två grisar ges till Adam Falk som var regissören bakom Åsells mål och dessutom stod han själv för ett härligt nummer när han satte 4-1 med känsliga handleder.

Sista grisen tilldelas Tobias Liljendahl som var riktigt härlig att skåda i eftermiddag där han tillsammans med sina kedjekamrater Wassenius och Nousiainen stundtals skojade friskt med ESK-spelarna.

I övrigt tycker jag att många visade upp sig från sin goda sida och då framför allt under den sista halvan av matchen som blev en riktigt underhållande Väsbyhistoria.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf