En HHC-poäng efter tung start

Hudik Hockey är fortfarande ett av bara två lag från de tre högsta ligorna i svensk hockey som ännu inte lämnat isen utan att ta poäng. Men onsdagens bortamatch mot Teg blev ändå en ny tankeställare när HHC efter en märkligt svag, energifattig och slarvig första period hamnade i tremålsunderläge – faktiskt för tredje gången den här säsongen – innan man tog tag i händelserna och i slutskedet också spelade för seger.

Fotograf: Håkan Johansson.

Nu blev det ändå bara en poäng för HHC efter säsongens tredje övertidsförlust när Teg avgjorde på straffar och fastställde de något märkliga siffrorna 6-5 (3-0, 1-3, 1-2, 0-0, 1-0) efter en tredjeperiod där HHC i slutet spelade 6 mot 4 utan målvakt i powerplay och förpassade Teg i brygga och till slut också fick utdelning fram till 5-5 när #70 Henrik Olsén gjorde sitt sjunde mål för säsongen när det återstod 1.06 av ordinarie tid.

Nu kom ändå slutoffensiven av sig när HHC åkte på sin sjätte utvisning 30 sekunder före slutsignalen och sedan också fick inleda övertidsspelet i numerärt underläge, något man klarade och tog matchen till straffavgörandet.

Utvisningar hade också en central roll den här kvällen där Teg bara hade tre 2-minutersstraff att reda ut och dessutom gjorde två av sina mål i powerplay, en spelform där HHC inte lyckades få någon utdelning och där effektiviteten måste bli bättre.

Kvällens märkligaste utvisning kom för övrigt i samband med att HHC i andra periodens slutskede kvitterade till 3-3 och där målet godkändes samtidigt som Henrik Olsén efter en ”domarkonferens” fick en retroaktiv utvisning för en tripping som skulle ha hänt ett spelmoment tidigare.

Nu fick också den utvisningen verkligen en avgörande betydelse eftersom Teg då kunde svara direkt och göra 4-3 precis i slutet av andra perioden när HHC var på gång för mer.

Att Teg sedan också gjorde 5-3 i mitten av tredje kunde inte stoppa HHC som alltså tog sig fram till det oavgjorda resultatet innan det var dags för förlängningen som HHC då fick inleda med en och en halv minut i numerärt underläge och därför inte fick en någon möjlighet att fortsätta sin just då tunga offensiv i sin bästa del av matchen. Skottstatistiken 6-16 i tredje perioden talar ett tydligt språk om spel- och chansfördelningen under de avslutande 20 minuterna där förre HHC-bekantingen Oliver Tornerefelt blev Tegs matchhjälte.

Nu har HHC fram till nästa helg, med två matcher på hemmaplan, på sig att tänka över situationen. Det går förstås inte att så ofta hamna i så här svåra underlägen innan man tar tag i matchen. Det blir för jobbigt att hela tiden jaga ikapp när motståndarna får göra alldeles för enkla mål medan man själv måste producera mängder av målchanser för att få utdelning. Just nu finns det en hel del att jobba på för att vässa spelet i egen zon. Det finns så mycket individuell kvalitet i laget att men inte ska behöva hamna i sådana här lägen i matcherna – och det duger knappast för att ta poäng mot de bästa i serien, allra minst när det drar ihop sig i Allettan.

Matchfakta:

1-0 (7.55) Carl Holmner-Hägerstam, 2-0 (8.46) Ludwig Wisten, 3-0 (14.37 pp) Ludwig Wisten, 3-1 (30.14) Axel Levander (Gustav Nielsen, Gustav Lindström), 3-2 (36.17) Henrik Olsén (Samuel Eriksson, Gustav Nielsen), 3-3 (36.37) William Eckmyhl (Fredric Jansson, Samuel Eriksson), 4-3 (38.02 pp) Elliot Ekefjärd, 5-3 (50.17) Pontus Wikström, 5-4 (51.51) Adam Byström Johansson (Filip Sjöberg), 5-5 (58.54) Henrik Olsén (Samuel Eriksson, William Eckmyhl).

Straffar: Mål för Teg av Ludwig Wisten och Kim Sehlstedt. Mål för HHC av Alexander Bjurström.

Skribent: Lars Gösta Larsson.