Väsby seglade ifrån Torpet

Väsby vände underläge med 0-1 efter den första perioden till seger med 3-1 borta mot Segeltorp efter att laget gjort en stark mittakt där vändningen kom med tre raka mål. I den sista perioden var det ett ramstarkt Väsby som höll undan från hemmalaget vilket gjorde att laget kunde segla iväg med sin elfte raka seger ombord på segerskeppet.

Segeltorp gör bra insats idag, men samtidigt vi är inte med från början. Andra perioden steppar vi upp och kan ta kontroll över matchen. Tredje perioden är mest att stänga matchen. Bra idag var special-team (BP 100% och PP 100%), säger tränare Jussi Salo.

Det var svårt att inledningsvis i matchen skönja att det var botten mot toppen som ställdes mot varandra i Segeltorpshallen. Väsby såg ut att ta väldigt lätt på uppgiften medan hemmalaget verkligen kändes på bettet.

Det var till en början endast Segeltorp som skapade något i matchen och följaktligen var det även de som tog ledningen i matchen. Målet satte de i matchens sjätte minuten när målfarliga Dennis Finn-Olsson vann duellen en mot en mot en Väsbyback innan han virkade in 1-0 vid sidan om Linus Ryttar som blev sittandes alldeles för tajt mot den första stolpen.

Vändningen för Väsby i perioden kom när laget fick spela i numerärt underläge. Då såg man för första gången i matchen ut att ta i ute på isen och då fick inte hemmalaget ens ett skott på mål.

Därefter blev det stegvis bättre för Väsby även fast det aldrig blev riktigt bra under de första tjugo minuterna. Men laget började ändå fresta hemmamålvakten med avslut och där Christian Hägg med endast minuten kvar inte var längre ifrån en kvittering än en träff i ribbkrysset.

Efter ett säkerligen välbehövligt snack i omklädningsrummet kom Väsby ut vassare under mittakten. Laget flyttade upp positionerna och skapade längre och tyngre anfall mot hemmalaget.

När hemmalaget sedan drog på sig en utvisning tog det Väsby inte längre än nitton sekunder innan det var kvitterat. Passningsgeniet Adam Falk hittade då nämligen fram med en diagonalpassning till Nils Bolin som smällde till direkt, tog Väsby till 1-1 och satte sitt fjärde mål på lika många matcher.

Några minuter senare var det dags för Väsby att återigen sätta sig i utvisningsbåset. Nu fick hemmalaget lite bättre tryck i sitt anfallsspel men hade oturen att pucken hoppade över klubban på sista Segeltorpsspelare. Fram stormade då Erik Aterius som gavs ett friläge vilket han avslutade elegant när han mitt i en dragning lurade hemmamålvakten och satte 2-1 mellan benen.

Väsby hade sedan några bra minuter innan spelet återigen vände till att hemmalaget mot slutskedet av perioden fick fram några goda lägen. En del vassa spelvändningar vaskades fram där bland annat Linus Ryttar tvingades till en pangräddning när en spelare blev helt ren vid den bortre stolpen.

Sista ordet i perioden dock Väsby och det med ett mål som kan läggas på avdelningen graciöst. Ett 3-1 mål signerat backen Lucas Thorstensson som lurade hemmaförsvaret, gick runt kassen innan han vände om och tryckte in pucken i det bortre krysset. Ett elegant avslut på en period där Väsby vände matchen.

Den sista perioden handlade mest om att stänga igen butiken och inte bjuda hemmalaget på minsta lilla hopp. Det gjorde laget väldigt bra och det var egentligen bara mot slutskedet när laget fick till ett friläge signerat Dennis Finn-Olsson samt mot allra slutet med utplockad målvakt, som laget kändes hyfsat nära målkänning.

Men Linus Ryttar var stabil i kassen och utspelarna i Väsby såg till att trycka undan hemmaspelarna framför kassen och därmed fick laget absolut bästa avslut inför det nu elva dagars stundande uppehållet som väntar.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att Väsby tog tre poäng och helt enkelt gjorde det man skulle ikväll. Så mycket mer än så var det inte men vad mer kan man begära egentligen. Elva raka segrar och ännu en match där laget inte släpper in mer än ett mål och då kan man säga vad man vill om hur spelet såg ut. Det var inte speciellt vasst men ändå tillräckligt stabilt spel för att segra.

Grisligan

I ett ganska grått Väsby ikväll så lyste ändå Rasmus Sörgardt grant upp från sin backposition. Han stod för många fina offensiva initiativ och kändes på en nivå lite högre än övriga ute på isen.

Två grisar ges till Linus Ryttar som förvisso kanske lite lättvindigt släppte in Segeltorps mål men som därefter stängde igen butiken och såg till att hemmalaget aldrig fick något mer häng i matchen tack vare en del riktigt fina ageranden.

Sista grisen tilldelas Erik Aterius som i vanlig ordning stod för ett fint grovarbete och som där till stod för ett fint mål vilket var starten på vändningen i matchen.

Efter elva strålande grundserieomgångar får spelarna i Väsby nu välförtjänt vila och nästa match spelas inte förrän söndagen den 20 november då det vankas seriefinal hemma mot Visby Roma. Det blir väl en härlig start på avslutningen av grundserien.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson