Sundsvalls forward Ludwig Niederbach berättar här om den svåra ögonskadan. FOTO: ANDREAS PLANCK & PRIVAT

Ludwig Niederbach berättar om svåra ögonskadan * ”Första tanken var att nu förlorar jag synen” * Ovissa väntan på läkarnas besked

Klubbspetsen träffade mitt i ögat.

Ludwig Niederbach, 27, fruktade direkt det värsta.

– Första tanken var att jaha, nu förlorar jag synen. 

Här berättar den unge ligaveteran om skadan, den ovissa väntan, vad läkarna säger och kampen tillbaka.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Det var en vanlig kampsituation på en vanlig träning.

Men med stora, svåra konsekvenser.

Ludwig Niederbach träffades av en klubba i ögat på Sundvalls träning förra måndagen – och livet förändrades på ett ögonblick.

När vi når ”Ludde”, som nu vilar hemma i Örnsköldsvik, har det nu gått tiotalet dagar och han låter ändå hyfsat positiv.

– Jag mår väl okey under omständigheterna, det börjar ju sjunka in vad som hänt nu, säger han.

* Vad minns du av själva olyckan?

– Min första tanke var ju att ”jaha, nu förlorar jag synen”. Jag kände mig lite dåsig, kanske av rädsla. Men jag försökte hålla mig vid medvetande för att vara med så mycket som möjligt av vad som hände runt mig.

Han fördes i ilfart till sjukhuset och undersökningar och efter flera kontroller och återbesök har läkarna konstaterat svåra skador på det högra ögat.

– De har sagt att det är skador på hornhinnan, näthinnan och även en skada bak på själva globen och så misstänker de en skadad synnerv, berättar han. 

Exakt hur allvarlig skadan är i dag omöjligt att ge svar på. 

– Det är fortfarande lite för mycket blödningar för att läkarna ska kunna säga omfattningen av skadan. När blödningarna lagt sig vet de mer. 

* Och hur lång tid kan det ta?

– Det är inte heller lätt att svara på, det kan nog ta en månad. 

* Är det jobbigt att inte veta, att inte få svar?

– Ja, såklart. Men jag förstår läkarna, dom vill inte ge mig några förhoppningar innan de själva vet. 

* Får vi fråga hur mycket du ser på det skadade ögat nu?

– Det är bara svart. Jag kan ta in lite, lite ljus men inte mer. Jag har svårt att uppfatta vad jag ser och kan inte riktigt urskilja från vilket håll det kommer. Jag ser att det är något som rör sig framför ögat, inte mer. 

Han fortsätter:

– Sen testar man ju sig själv hela tiden varje morgon, håller för det friska ögat med handen och kollar. Ser jag mer i dag än i går? Men det är ju bara vänta, det är så här det är nu. 

* Och läktarna kan inte ge några besked om du får tillbaka synen?

– De har förberett mig på att det tar tid och att det kan bli så att jag förlorar synen helt på ögat, men det kan också bli att jag får tillbaka den. Det är allt mellan noll och hundra, säger han.

Ludwig Niederbach, en ung veteran som sju hela säsonger och över över 200 matcher i ligan, har såklart också haft tid att tänka under den här tiden.

Och en sak har återkommit, gång på gång.

– Varför spelar man med visir och inte ett galler som man gjorde när man var ung? Den tanken har slagit mig ett antal gånger. Men det är klart att det är lätt att vara efterklok nu när det är som det är.

* Hur påverkas vardagslivet?

– Det blir rätt mycket stillhet, jag får inte ha några fysiska aktiviter som är ansträngande. Jag får heller inte köra bil på sex månader, det handlar om att jag har sämre avståndsbedömning.

Han skrattar till:

– Bara en sån grej som att hälla upp ett glas vatten eller laga mat, man spiller ju och mest dräller hela tiden. Jag brukar få torka upp efter tjejen, men nu är det tvärtom.

* Orkar du ens tänka på hockey?

– Det har ju varit mitt liv så många år så det är klart att det känns tungt nu, säger han lågmält.

– Men jag känner ju att jag vill komma tillbaka, det är målsättningen. Jag vill verkligen komma tillbaka som spelare, men går inte det så kanske det blir i en annan roll, jag har ju hållit på med hockey hela livet.

Att Sundsvall – och Ludwig Niederbach själv (fem poäng på nio matcher ) – startat säsongen lovande är ingen större tröst just nu.

– Hm. Det smärtar nästan lite extra att man inte får vara med nu, vi har en grym trupp på och utanför isen. Det finns ett driv och klar målsättning i hela föreningen. En grupp med karaktärer som vill framåt, det är verkligen ett lag som ligger mig varmt om hjärtat efter så kort tid här, säger Niederbach, ny för säsongen från Örnsköldsvik.

Han fortsätter:

– Jag har fått extremt mycket stöttning och support från Sundsvall. Alexander (Steen, sportchefen) ringer varje dag och kollar hur jag mår. De har verkligen varit omtänksamma. Det stödet har betytt mycket.

Han har inte varit nere i Sundsvall sen olyckan.

– Nej, men jag siktar på att åka ned nästa vecka. Det ska bli kul att träffa grabbarna igen.

Text: PeO Larsson 

Hyllar och sågar poängkungen: ”Hemsk musiksmak” * Lindblom om poängsuccén och ”nya” Kalix