Nytt steg i HHC:s utveckling

Hudik Hockey lägger nu ytterligare en pusselbit till organisationen kring laget. Det är idrottsprofilen Eva Lambertsson, 56, från Hudiksvall och mest känd för en rad uppdrag inom fotbollen, som nu för första gången som mental tränare ger sig in i ishockeyns värld med allt vad det innebär och med den psykologiska grundsten som hockeyn ofta vilar på.

Fotograf: Fredrik Jönsson.

– Det känns inspirerande att få vara med på den här resan med HHC. Nu jobbar jag först med att läsa in spelarna och laget för att se behovet. Jag fick vara med i båset i hemmamatchen mot Sundsvall och det var jättespännande. Och jag kommer nu att följa spelarna i olika miljöer, berättar Eva Lambertsson.

– Alla har varit öppet nyfikna och jag har verkligen känt mej välkommen i gruppen, betonar hon.

Idrotten hade tidigt en central plats i Eva Lambertssons liv. Det blev fotboll i bland annat Iggesund och Västerås. Hon spelade som aktiv ända tills hon var 33 år men redan i 20-årsåldern började hon intressera sig för olika ledaruppdrag. Eva tränade flicklag på olika nivåer, fortsatte att utbilda sig som tränare, och var bland annat med i organisationen när Ljusdals damlag tog steget upp i elit-ettan.

Eva fick också uppdrag på distriktsnivå med flera årskullar flicklag, men är väl ändå mest känd som assisterande HuFF-tränare när laget tog sig upp och fick spela ett år i ettan.

– När erbjudandet kom från HuFF hade jag bestämt mig för att det enda som kunde få mig att fortsätta som tränare var att jag skulle få jobba med ett herrlag. HuFF visste också att jag var intresserad av den mentala biten och att jag hade utbildat mig för det. Så det var inte svårt att tacka ja. Samtidigt fick jag erbjudande från två andra herrklubbar och det kändes riktigt kul. Nu fick jag också förmånen att följa HuFF upp i div.1 och det var otroligt roligt.

– Och jag var noga med att betona att jag inte är en kvinnlig fotbollstränare, jag är fotbollstränare.

– Och det är samma sak nu. Jag är inte en kvinnlig mental tränare, jag är mental coach, eller tränare om man så vill. Och det är det jag har fokus på, menar Eva Lambertsson.

Och nu byter hon alltså både sport och roll när hon blir en del av HHC:s ledargrupp med inriktning på spelarnas mentala status.

De flesta av klubbarna på den här nivån har breda grupper av ledare och tränare med ansvar för offensiv, defensiv, målvaktsspel, rehab, spelförståelse och allt vad det heter. Men den mentala sidan ägnas det inte lika mycket tid åt. Det är där Eva Lambertsson hoppas kunna göra skillnad. Hon menar också att likheterna är flera än skillnaderna när det gäller fotboll kontra ishockey.

– Det som är den stora skillnaden är ju egentligen bara att man ska in och ut på isen, men du ska ju fortfarande vara i dina actioner när du är på isen eller på fotbollsplanen och du ska hela tiden följa matchplanen. Det är ju samma oavsett vilken sport du håller på med.

– Du har ju dina tankar och känslor oavsett sport och det ska du ju hantera om du spelar ett byte på 45 sekunder i hockey eller en halvlek i fotboll. Det är tankarna du ska hantera och som ska leda till det beteende du har där ute, menar Eva Lambertsson.

– Man är inte mentalt svag bara för att man är nervös. Att vara nervös är en grundkänsla, och sedan gäller det att kunna hantera den känslan. Det är så’nt vi ska jobba med.

– Mitt uppdrag nu är att jag ska träffa spelarna med jämna mellanrum. Vi kommer att jobba i olika mentala fokuspass, men jag ska också försöka vara med vid så många hemmamatcher som möjligt, men inte nödvändigtvis i båset.

– Jag ska också vara med på en långresa för att se hur spelarna agerar då. Jag ska jobba med gruppen och finnas till hands för alla spelarna, berättar Eva Lambertsson.

Det är ett nytt steg i utvecklingen som Hudik Hockey nu tar. Ett spännande grepp som knyter ihop omsorgen om spelarna och den service som finns runt truppen.

Skribent: Lars Gösta Larsson.