”Dubbelhelg” hemma för Hudik

Efter ett ovanligt långt uppehåll med nio dagar utan match kommer Hudik Hockey till spel igen med två hemmamatcher på lika många dagar.

Fotograf: Lars Sundin.

Kiruna AIF på lördag och nuvarande serieledarna Boden på söndag är uppgifterna som väntar för HHC som efter 10 matcher är ett av bara två lag i de tre högsta ligorna som ännu inte lämnat rinken utan poäng.

Däremot har det blivit tre övertidsförluster, senast mot Teg borta, som gjort att HHC har fått lämna ifrån sig serieledningen.

– Men det är många tillfälligheter i ett övertidsspel så med lite flyt hade vi vunnit även dom matcherna, menar #9 Marcus Björk, ny för säsongen i Hudik-lagets backbesättning.

Marcus Björk är 25 år och kom närmast från Borlänge där han spelade tre säsonger efter att ha inlett sin seniorkarriär med spel en säsong i vardera Östersund, Tyringe och Huddinge.

– Ja, och jag har mött Hudik rätt många gånger och förlorat för det mesta i den här ishallen, säger Marcus när vi träffas i Holmen Center efter torsdagsträningen. En träning där #17 Marcus Linderborg var tillbaka på isen, men där istället #92 Filip Sjöberg fick gå av med ny känning av sin knäskada.

Nu handlar det om två matcher med lite olika ingångsvärden. Kiruna AIF har ännu inte tagit poäng medan Boden som vanligt har tuffat på med sitt fysiska spel och bara förlorat en gång vid ordinarie tid (3-6 hemma mot HHC) och sammanlagt har tappat 6 poäng.

– Det är klart att vi siktar på sex poäng i helgen. Vi känner väl att vi borde vara bättre än Kiruna, men det duger inte att ta lätt på det, och sedan vet man ju att det blir en tuff match mot Boden som alltid är jobbiga att möta, konstaterar Marcus Björk.

– Vi har ett bra lag med en potential som vi kanske inte har hittat riktigt än, men vi jobbar vidare för att bli bättre.

Själv är Marcus verkligen en äkta dalmas, född i Leksand där han gick igenom ungdoms- och junioråren och med spel även i Sweden U16 och U17. Under tiden i J20 blev det också sju matcher i allsvenskan med Leksand.

Därefter har det handlat om spel i Hockeyettan där han nu har gjort 230 matcher och är en av de mest erfarna på den nivån i HHC:s lag.

Det blev alltså ingen fortsättning i Leksand, men Marcus Björk ser ändå det positiva i sin karriär.

– Jag har inte ändrat drömmar eller målbilder med min hockey utan jag skulle säga att jag har tuffat på som vanligt. Visst vill man vidare uppåt i seriesystemet men Hockeyettan är en bra serie med en nivå som man inte ska snacka bort, menar han.

Marcus Björk är en back med stort defensivt ansvar och det är en roll som han inte har något emot.

– Det är väl där jag har min styrka. Visst skulle det vara roligt att gå mer framåt och göra flera mål, men ”Lillis” Lövblom och Dennis Hall var väldigt tydliga med vad de ville ha ut av mitt spel och vad de förväntade sig av mig när vi hade första kontakterna inför övergången, berättar Marcus.

– Självklart skulle det vara kul att åka runt och göra en massa poäng och så, då växer man som spelare, men jag vill ju också spela kvar på en så hög hockeynivå som möjligt. Den dagliga verksamheten ska också fungera, så jag tycker inte det var något steg i fel riktning att acceptera en mer defensiv uppgift, inte alls…och jag trivs verkligen här, understryker han.

Marcus Björk har också fysiken som ett starkt redskap, men understryker att han vill använda den på rätt sätt.

– Jag vill vara rejäl, men jag går ju inte ut och kör över folk. Jag vill få stopp på motståndarna med andra medel.

Något du själv vill förbättra?

– Ja, det är väl kanske att bli lite kvickare på fötterna. Jag är ju lite lång och reslig och när det kommer ut små kvicka spelare som vrider och vänder så gäller det att få fast dem tidigare. Man vill egentligen bli bättre på allt, men skottet kan jag nog förbättra, tycker Marcus Björk, som bor i ett gårdshus i Visvall och jobbar deltid på Jula där också Carl Westberg och Andreas Bosson finns.

Här bokar du din favoritplats i Holmen Center:

Kiruna AIF lördag 19/11.

Boden söndag 20/11.

Skribent: Lars Gösta Larsson.