Inför matchen: Hanviken vs Väsby – ”Vi kommer att spela vårt spel och ge allt på isen för att vinna”

God fortsättning på julen får man önska alla och jag hoppas att de nitton dagar som passerat sedan grundserien avslutades har gjort att många är sugna på att se Vilda Väsbys hockeyhjältar igen.

Nu börjar nämligen det roliga när Allettan startar upp med två omgångar innan år 2022 tar slut. Väsby möter då två välbekanta motståndare i form av Hanviken på bortais onsdag kväll och där sedan Nyköping avslutar året med att besöka Renew Arena under fredagskvällen.

Men först ut är alltså Hanvikens SK. En tuff motståndare och där matcherna i Tyresö Ishall alltid är svårspelade. Hanviken är nämligen ett lurigt och spelskickligt lag som framför allt har sina uppsidor i offensiven. Laget klarade av sin generationsväxling inför säsongen relativt väl även fast det krävdes en vinst i sista omgången för att de för tredje säsongen i följd kvalificerade sig till Allettan.

Framgångarna har även givit eko eftersom tre av lagets spelare även fått testa på spel i Hockeyallsvenskan och med Djurgårdens IF. Det rör sig även om de tre poängvassaste spelarna i form av målkungen Joel Thulin, passningsskickliga Frederik Schlyter samt vassa backen Edvin Hammarlund. Framträdanden som även varit så framgångsrika att troligen sistnämnda backen Edvin har spelat till sig ett kontrakt. I gengäld har DIF skrivit över JVM-meriterade backen Ludvig Hedström som säkerligen ställs på isen i premiären av Allettan.

Väsby har mött Hanviken vid fyra tillfällen denna säsong. Två under försäsongen samt två i grundserien. I Tyresö Ishall har Väsby vunnit respektive förlorat efter full tid medan man på hemmais haft det lite lättare och vunnit två raka. Med tanke på att det varit väldigt tuffa och jämna matcher i Tyresö så är det väl inget som tyder på att onsdagskvällen kommer att vara något undantag från regeln.

En i Väsby som lite mer än övriga vet vad som kommer att vänta i Tyresö är centern Nicklas Nousiainen. Denna energiska spelare tillhörde nämligen Hanviken under fjolårssäsongen och tror sig veta vad det är som gör att Hanviken just på sin hemmais är så pass vassa. Så här lyder hans tankar inför Allettanpremiären.

Hej Nicklas! Jag önskar dig en god fortsättning och hur har du spenderat julen?

-Hej, tack detsamma! Jag har varit en sväng i Finland med min sambo och firat jul med min familj och släkt.

Nu sparkar den äntligen igen – Allettan. Vad är dina känslor och tankar inför den tuffa serien?

-Jag är väldigt taggad på att spela matcher igen efter ett uppehåll. Som du säger så kommer det vara en tuff serie med långa resor och dessutom en kortare serie jämfört med förra säsongen, så varje match har en större betydelse.

Många nya lag väntar men i premiären är det en minst välbekant motståndare som väntar i form av Hanviken. Vad tror du väntar oss i Tyresö ishall på onsdag?

-Det kommer säkert bli en tuff match där båda lagen vill vinna och kanske en extra laddning inför Allettan-premiären.

Det är ju väldigt svårslagna på sin egen is. Du som har bra koll på föreningen efter din fjolårssäsong hos dem, vad är det som gör dem så hemmastarka?

-Som motståndare är kanske Tyresö Ishall inte den lättaste platsen att spela i och de vill oftast sätta mycket press i spelet på hemmais.

Senast vi spelade där låg vi under med två mål i den sista perioden men gick ikapp mot slutet och avgjorde på övertid. Tror du att det blir lika tufft nu som då?

-Jag tror absolut att det kommer bli en tuff match igen. Men vi ska göra de saker som vi tränat på och pratat om så kommer det gå vägen.

Du har gjort en väldigt bra grundserie och har funnit din plats mellan Liljendahl och Wassenius. Hur känns det att spela med dem och är du själv nöjd med din säsong hitintills?

-Det känns jättebra! Tobbe och Wasse är båda duktiga med puck och har ett fint spelsinne så de kan spela fram till fina lägen och avgöra matcher. Helt nöjd kan jag inte vara, skulle kunna vara lite mer skarp vid målchanser och spela pucken till bättre lägen till medspelarna. Men annars tycker jag att grundserien har varit en positiv start.

Vi har ju många skador i vårt lag och kan inte spela med fullt manskap till en början av Allettan. När man går lite tunt på spelare, påverkar det hur man lägger upp matchplanen och hur ni spelare agerar ute på isen eller hur ser du på det?

-Vi alla som inte har större skador är i bra form och orkar spela även om det skulle vara lite tunt med spelare. Så jag tror att man inte tänker på det så mycket. Men jag hoppas givetvis att vi får alla våra skadade tillbaka så fort som möjligt!

Slutligen Nicklas, varför kommer vi att göra en bra premiär och på vilket sätt ska du att försöka leda laget på din forna hemmais?

-Vi kommer att spela vårt spel och ge allt på planen för att vinna. Jag ska bidra med mycket energi och hårt jobb.

// # 11 – Nicklas Nousiainen

Läget i Väsby inför matchen är att man kommer att få klara sig ett tag i Allettan utan centerduon Axel Olsson och Adam Falk som båda skadade sig i sista grundseriematchen mot Wings. Vidare är Vladimir Chetverikov ännu inte redo för spel samt att Carl Wassenius är avstängd i premiären. Men tack vare fint samarbete med Sollentuna HC så kommer deras duktiga duo William Hedman samt Liam Blombergsson spela med Väsby vilket gör att tolv forwards ställs på isen. Vi tackar Sollentuna så  mycket för dessa lånen och ser nu fram emot ett förhoppningsvis fullt fokuserat och hungrigt Väsby Hockey.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson