Roger Forsberg lämnar topplaget Boden. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

Forsberg lämnar – blir tränare i Östersund * Berättar själv om oväntade avhoppet: ”Jag är inte jättestolt att sätta Boden i den här situationen”

Hemlängtan blev för svår, lockelsen för stor. 

Roger Forsberg, 57, lämnar Boden Hockey och blir istället tränare i Östersunds IK. 

– Jag är inte jättestolt att sätta Boden i den här situationen, säger han.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Tungt och oväntat besked för norra Allettans serieledare Boden på torsdagen.

Tränaren Roger Forsberg hoppar av sitt uppdrag.

Forsberg – som tog över i somras sedan Robert Nordberg lämnat tränarposten – har själv begärt att få bryta sitt avtal på på grund av sociala skäl, meddelade Boden kortfattat på hemsidan.

Några timmar senare presenterades han som ny tränare i Östersund.

Vad hände här egentligen?

Roger Forsberg berättar själv i en ärlig och öppenhjärtig intervju med NSD om turerna.

– Vi har haft en diskussion sedan en tid tillbaka. Det här är ingenting som kommer som en blixt från klar himmel. Jag har varit ute i 14 år som hockeytränare och på höstkanten har jag känt att det är dags att betala tillbaka till min fru, min dotter och barnbarn, säger han.

Han har alltså familjen i Östersund – och när ÖIK, hans moderförening och klubb i hjärtat, kom med ett erbjudande att bli en av tre tränare kunde jämtlänningen helt enkelt inte tacka nej.

Tränarveteranen – som coachat Timrå och Västervik i HockeyAllsvenskan och innan han dök upp i Boden var fyra år i Troja-Ljungby – är medveten om att han sätter Boden i en s

vår situation nu när de, mitt under säsongen, måste ut på tränarjakt. 

– I slutändan är det ett egoistiskt beslut som jag tar och det är jag medveten om. Det är kanske första gången under min hockeyresa som jag tar ett beslut som gynnar mig mer. Jag kan inte motivera att tacka nej till ett treårsavtal med Östersund för då vrids nyckeln om i dörren. Jag är inte jättestolt att sätta Boden i den här situationen, men Boden har varit väldigt proffsiga, säger han till NSD. 

Forsberg kommer dock vara kvar som tränare fram tills Boden löst en ersättare och därefter ansluter han direkt till ÖIK – som kämpar för nytt kontrakt i HockeyAllsvenskan – och går in som en av tre tränare i A-laget tillsammans med Kjell-Åke Andersson och Markus Mohlin. 

– Efter många år i klubbar ute i landet känner Roger att det var lockande att flytta hem igen och efter en bra dialog är vi övertygade om att Roger kan hjälpa oss att klara våra uppdrag för i år och bygga en starkare organisation för framtiden. Vi är jätteglada över att få hem en ur-ÖIKare som Roger då han har ett stort hockeykunnande, känner klubben, staden och ledarstaben väl och verkligen brinner för att vi ska lyckas, sportchefen Per Tagesson i ett pressmeddelande.

Kontraktet med ÖIK sträcker sig alltså ända fram till säsongen 2024/2025. 

– Det är väl det som har varit en del av huvudkärnan i det här också, att avtalet är flera år framåt. Det blir som att komma hem på mammas gata. Jag har haft funderingar tidigare men olika situationer gör att man tagit ett år till och ett år till ute. Att få komma till hemstaden, jobba med hockey och att få den här chansen att hjälpa till känns fantastiskt kul, säger Roger Forsberg till Östersunds-Posten.

När han kan börja sitt nya jobb är såldes inte klart.

– Det kan vara en vecka, eller 14 dagar men det som är klart är att jag leder Boden till helgen. Det kan bli att det går någon vecka innan jag dyker upp. Bodens ambition är att lösa situationen så fort som möjligt med en huvudtränare, säger Roger Forsberg till ÖP. 

* Uppdaterad version: Boden vann båda helgens matcher på sin söderturné (4–2 mot Hanviken i lördags, 4–1 mot Nyköping på söndagen) och toppar norra Allettan med maximala 15 poäng.

Topplaget Boden får ge sig ut på tränarjakt. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

ALLETTAN NORRA 15 JANUARI:

Lindlöven-Strömsbro 2–5

Väsby-Hudiksvall 1–3

Nyköping-Boden 1–4

Hanviken-Kiruna IF 7–1

Norra Allettans tabell – klicka här!

”Vår bästa match för säsongen” * Sundsvalls grymma vändning * Avgjorde med 45 sekunder kvar * Se målen här