Stark vändning när Enköping vann i Surahammar

Simon Sjöberg, i mitten, var stor segerorganisatör när Enköping gjorde en stark vändning och vann mot Surahammar. Foto. Håkan Hagman

En bedrövlig start hindrade inte Enköping från att få med sig en övertidsseger från ”E18-derbyt” mot Surahammar. Efter dubbla vändningar från underläge vann man till slut med 5-4 sedan Viktor Mattsson avgjort i övertidsspelet på snygg passning från matchens stora gigant, Simon Sjöberg.

Det blev en mardrömsstart för Enköping i Surahallen. Efter bara 20 sekunder hade Hampus Pettersson gett hemmalaget Surahammar ledningen i lördagskvällens match mot Enköping i Hockeyettan Norra vår.

Och bara drygt fem minuter senare var samme Pettersson framme igen. 2-0 på tavlan, en smakstart för Surahammar som ju vann träningsmatchen senast mot Enköping med 9-0 och frågan var om vi var på väg mot en ny kross?

Men tämligen omgående så reser sig ESK och man visar med besked att man vill massor ikväll. Även om man går mållösa från den första perioden så lyfte man spelet och var trots mardrömsstarten minst lika bra, sett över hela perioden, som favorittippade Surahammar.

I andra perioden får ESK också utdelning på sina chanser. Två snabba mål strax efter vi passerat halvvägs av den ordinarie speltiden gav kvitterat till 2-2. Först var det Simon Sjöberg, matchens stora lirare, som reducerade och bara drygt en och en halv minut senare stod Viktor Burman för kvitteringen.

Redan i den första perioden var det grinigt mellan lagen och det märktes att det var en viktigt match. Närkamperna var tuffa och spelarna både slängde käft med varandra och det var spel på gränsen i flera situationer.

Kanske precis som det ska vara när det är lite av derby. Enköping och Surahammar tillhör visserligen olika län, men det är bara 57 kilometer från ishall till ishall och båda orterna ligger utmed E18.

Enköping kan också fullborda sin vändning och ta ledningen med 2-3 tidigt i den tredje perioden. Maximilian Popovic kan enkelt raka in pucken i öppen målbur efter snyggt förarbete av Simon Sjöberg, matchens bästa spelare den här kvällen.

Två tätt på varandra följande utvisningar straffade sig dock rejält för ESK. Maximilian Popovic tar en hakning och dryga minuten senare åker Johannes Hellsten för en interference.

Surahammar tackade för inbjudan. Kvitteringen till 3-3 kom via David Lidström i spel 5 mot 3 och innan Hellstens utvisning var över kunde Surahammar återta ledningen genom André Astley-Rydberg.

Dyrbara tvåor, minst sagt.

Men Enköping hade en vilja av stål den här kvällen. Först gör comebackande backen Fredrik Lundin en heroisk täckning av en sidledspassning när Surahammar kommer i en två mot en situation.

En viktig situation i matchen som kanske inte syns och hörs alla gånger, men ett mål i det läget hade förmodligen släckt lampan för ESK.

Sedan får ESK ett powerplay och här kommer ett efterlängtat kvitteringsmål! Tidigare säsongernas poängkung Daniel Andersson krutar distinkt in kvitteringen och gör därmed sitt första mål i vårserien.

Viktigt på flera sätt! Inte bara att matchen återigen var kvitterad utan även att Anderssons målkontot öppnades.

I övertiden var det inget snack. Bara 18 sekunder efter nedsläpp skickar Simon Sjöberg (vem annars) en delikat passning över till Viktor Mattsson, som sätter den i nät och sätter punkt på matchen till ESK:s favör.

— Jag får ju en bra passning av Simon och jag försöker egentligen bara få den på mål, bredvid keepern. Och för en gångs skull lyckades jag med det, sa matchvinnaren Viktor Mattsson i intervjun i TV-sändningen från matchen.

Och Simon Sjöberg, ja han kliver av isen med ett mål och två assister i protokollet, men var i mångt och mycket den ledande spelaren på isen.

ESK vänder alltså matchen två gånger om och tar två blytunga poäng i Surahallen. Tabellen ser ni nedan, där är ESK ni i allra högsta grad med i kampen om slutspelsplatserna dit de tre främsta tar sig.

Närmast väntar återigen ett derby, den här gången i form Upplandsderby mot serieledande Wings. Tidigare tre möten har alla gått i Märstalagets favör men nu är det dags att klippa vingarna på lokalkonkurrenten.


Surahammar – ESK 4-5 efter övertid (2-0, 0-2, 2-2,0-1)

Komplett matchstatistik finns här >>

Skott: 25-32 (12-9, 5-14, 8-8, 0-1)

Utvisningsminuter:  10-14 min

ESK:s målskytt: Simon Sjöberg, Viktor Burman, Maximillian Popovic, Daniel Andersson och Viktor Mattsson

Publik: 491 personer