Hudik hittade sin nivå igen

Efter en oväntat tuff öppning av Allettan med tre raka förluster har Hudik Hockey på nytt tagit på sig vinnarkostymen och hittat sin nivå igen. Mirakelvändningen fram till straffsegern mot Lindlöven på lördagen följdes upp med en riktigt stark insats och tre sköna poäng i bortamötet med förväntade toppkonkurrenten Väsby på söndagen.

Fotograf: Ulrika Furuskog.

1-3 (0-0, 0-2, 1-1) är siffror som innebär att Hudik tog ett litet skutt uppåt i tabellen och även om det fortfarande finns ett berg som ska bestigas för att nå en topplats, så visade matchen att Hudik har ett annat ansikte än det som visades i inledningsmatcherna.

Den här gången var det en helt annan pondus och självklarhet över spelet där HHC fick göra det viktiga första målet direkt i öppningen av den andra perioden och sedan styrde händelserna utifrån det. Och efter 0-2, som kom bara 34 sekunder från slutet av perioden, hade Hudik tagit ett grepp om matchen som man sedan effektivt kunde försvara med klokt spel, effektiv forechecking och uppoffrande försvarsspel i den tredje perioden.

Matchöppningen blev riktigt dramatiskt och kunde ha blivit ödesdiger för HHC som redan efter 39 sekunder drog på sig en utvisning som följdes av ytterligare en efter 1.23. Men Väsby kunde inte utnyttja det gyllene läget att ta ledningen i det 5 mot 3-läge man fick och inte heller när HHC efter en felpassning på offensiva blå släppte ett friläge som utmynnade i en straff för Väsby. Isak Johansson räddade – precis som han gjorde vid ytterligare 30 tillfällen under matchen, en nog så viktig ingrediens för att Hudik den här gången kunde baka sin första trepoängare i Allettan.

Under resten av perioden var det HHC som hade mest av pucken och som bäst kom med samlade anfall, men frågan är om det ändå inte var Väsby som hade de vassaste chanserna.

Andra perioden öppnades med 0-1 efter bara 16 sekunders spel när Fredrik Janssons diagonalpassning satt direkt på klubban hos Alexander Bjurström som rundade allt och alla och satte pucken i nät. Ett mål som verkligen gav energi i HHC där man under resten av matchen inte såg någonting av det krampaktiga agerandet från öppningsmatcherna.

Lagen bytte chanser och både Isak Johansson och Väsby-målvakten Linus Ryttar sattes på prov, men där inget av lagen kunde utnyttja sina numerära överlägen.

HHC fick ändå sista ordet i perioden när Jesper Wiberg och Johan Lindholm gick hårt på mål i en kampsituation och där Marcus Linderborg kunde trycka in returen till 0-2 (39.26). Ett mål som innebar att HHC kunde gå in till den tredje perioden med stärkt självförtroende och den gnista som vi ofta såg i grundserien.

När sedan Henrik Olsén tog en rundtur bakom Väsbys mål och slängde in pucken som hittade igenom all trängsel fram till 0-3 (47.20) kändes det avgjort.

Väsby gjorde sina försök men anfallsuppbyggnaden stördes ideligen av HHC:s aggressiva forechecking. I egen zon tog varje spelare bort sin motståndare och det som slank igenom tog Isak Johansson hand om.

Det kom ändå till slut ett reduceringsmål efter 52.06 när Fredrik Stridlund drog iväg ett skott från blå förbi en helt skymd Isak Johansson, men Väsby hade sedan inte kraft att komma igen även om man fick ett rejält övertag i spelet utan målvakt i slutminuterna. Men HHC hade ”stängt för kvällen” och kunde lätt hålla undan.

Segern var naturligtvis riktigt viktig för Hudik. Allt annat hade känts tungt. Och det här var lite av ett svar på tal efter den kritik som HHC har fått utså efter de inledande matcherna i Allettan.

Skribent: Lars Gösta Larsson.