Tom Tärnström: Därför inleder vi ett samarbete med Brödernas

På onsdagseftermiddagen meddelade Väsby Hockey att föreningen ingår ett samarbete med Brödernas inför säsongen 2023/24. Detta efter att föreningens medlemmar enhälligt röstat ja i frågan under ett extra insatta årsmöte, som hölls under onsdagen. Det innebär att klubbens a-lag kommer att marknadsföras som Brödernas Väsby IK HK från och med nästa säsong.

Här nedan förklarar klubb- och sportchefen, Tom Tärnström, varför Väsby Hockey valt att inleda ett samarbete med Brödernas.

– Mot bakgrund av utvecklingen inom Stockholmshockeyn, med sjunkande publikintäkter, svårighet att attrahera och skapa långsiktiga sponsorrelationer samt ett allmänt ointresse från Upplands Väsby kommun gällande elitverksamhet, så har vi letat efter en partner som tillsammans med oss kan lyfta hockeyn i Upplands Väsby och Stockholm.

– Vi har gjort en analys av framtiden där det blir tydligt att en fortsatt drift av seniorverksamheten på den nivå vi har idag inte är möjlig. Vi ser att, om vi inte kan säkerställa den sportsliga kvalitén, så kommer den negativa trenden att fortsätta nedåt. Vi behöver attrahera en ny publik, vilket har varit svårt de senaste åren.

– Med denna satsning hoppas vi kunna attrahera en yngre och bredare målgrupp. Samarbetet säkerställer även intäkter varje säsong, som annars skulle ta oss många år att få in. Vi kommer också att kunna erbjuda våra samarbetspartners ett helt annat värde med större exponering över hela Sverige, vilket gör att vi tror att våra egna sponsorintäkter också kommer att öka.

Varför är det så viktigt att ha ett A-lag på den här nivån?

– Den nuvarande styrelsen har redan på förra årsmötet förmedlat en vision, där målet är att ha ett A-lag som spelar i en högre liga. Vi ser att, om vi inte har det så kommer vi på sikt ha ännu svårare att locka publik och sponsorer, vilket är en grundförutsättning för hela vår A-lagsverksamhet. Vi har med vårt geografiska läge möjlighet att erbjuda spelare möjlighet att fortsätta utvecklas utan att behöva flytta ut i landet. Upptagningsområdet är stort, då Stockholm fostrar många duktiga spelare. Undersökningar visar att det finns ett väldigt stort intresse för hockey i Väsby, men då är det minst på den nivån vi är idag.

Vad innebär detta för Väsby Hockey?

– Att vi omgående har de ekonomiska förutsättningarna att bygga en organisation och en sportslig verksamhet som ska kunna ta föreningen upp och etablera oss i Hockeyallsvenskan. Brödernas kommer kunna lyfta den kommersiella biten och matchevenemangen till en helt ny nivå. Vi ser en enorm fördel av att kunna ta del av Brödernas kontaktnät både kommersiellt och inom hockeyvärlden.

Går detta att jämföra med Athletic FC:s övertagande av Väsby IK Fotboll (Väsby United)?

– Vi ser inte att detta är jämförbart, då föreningen fortsatt går under namnet Väsby IK HK och är intakt. Förändringen berör endast den del av föreningens verksamhet, som hanteras i Väsby Hockey AB, där representationslaget kommer att marknadsföras under ett namn som är kompletterat med vår samarbetspartners.

Hur lång tid sträcker sig satsningen?

– Från bägge parter ser vi inget tidsperspektiv på detta samarbete, men vårt avtal sträcker sig i minst tio år framåt.

Vad händer med junior- och ungdomslagen i föreningen?

– Verksamheten fortlöper som idag. Föreningen Väsby Hockey är intakt, det vill säga inga förändringar i föreningens syfte eller mål.

Vad är målsättningen?

– Målsättningen är att vara en klubb i Stockholm som vänder den negativa trenden som hela Stockholmsregionen är inne i. Vi vill bygga ett lag med en tydlig Stockholmsidentitet vars målsättning är att spela minst i Hockeyallsvenskan. Vi ska vara framåtlutade i vår sportsliga satsning och drivande i frågor som ska kunna erbjuda en bra miljö för seniorspelare i regionen att ta sig till nästa nivå tillsammans med oss.