Hudik vände mardröm till målfest

Efter att ha tappat åtta av nio poäng på hemmaplan i öppningen av Allettan kom Hudik Hockey till spel mot Hanviken under stor press och med ett tydligt krav om att det nu måste komma en trepoängare.

Bildtext: #29 Jesper Wiberg gör 5-1 (totalt 1 mål + 1 ass). Fotograf: Lars Sundin.

Och så blev det också även om matchöppningen ännu en gång blev något av en mardröm när Hanviken tog ledningen efter 1.44 när hemmaspelarna verkade överraskade av Hanvikens öppningstempo och var riktigt nära ett baklängesmål redan efter 13 sekunder.

Nu blev det till slut ändå klara 5-1 (0-1, 5-0, 0-0) efter en andraperiod där Hudik äntligen såg ut som det självklara topplaget från grundserien och bjöd på en målfest som gladde den trogna hemmapubliken (573 åskådare trots motgångarna) med ett spel som mer eller mindre placerade Hanviken i långa sekvenser i försvarsläge.

Men det började alltså riktigt illa när Hanviken kunde utnyttja ett märkligt tamt försvarsarbete hos hemmalaget som drällde i egen zon med missade passningar och inte alls verkade redo. Det kändes som en nödvändighet att Dennis Hall valde att ta timeout redan direkt efter Hanvikens ledningsmål av Alexander Karlsson.

Resten av den första perioden blev sedan en visserligen fruktlös jakt på ett kvitteringsmål, men också med ett spel som ändå skickade signaler om att det finns mycket mer att hämta hos hemmalaget. Hanviken fick tillbringa mycket tid i egen zon, men hade också ett antal hyggliga lägen som kunde ha gett utdelning, men det som gästerna skapade tog Isak Johansson hand om.

Hudik skapade chanser i sitt första powerplay utan att få pucken i mål och när nästa Hanviken-utvisning kom förstörde hemmalaget den möjligheten med en egen utvisning bara 8 sekunder senare.

I den andra periodens öppning var det Hudiks tur att göra ett tidigt mål (21.11) när Christoffer Jansson pricksköt i krysset på Alexander Bjurströms läckra passning sedan HHC vunnit närkamper i anfallszonen.

Målet blev verkligen förslösande för hemmalaget som nu formligen körde över Hanviken med ett spel som vi senast såg i grundserien och som nu förvandlade mardrömmen till en målexplosion. Innan perioden var över hade hemmalaget gjort fem raka mål.

Efter Christoffer Janssons kvittering kom 2-1 efter bara en dryg minut när HHC fortsatte att vinna kamper i offensiv zon och behöll trycket som slutade med att Axel Levander hittade Filip Sjöberg som prickade in ledningsmålet.

3-1 kom efter 26.44 av Samuel Eriksson i ett långt HHC-anfall med tre skott på mål innan utdelningen kom efter starkt förarbete av Adam Byström Johansson.

4-1 (32.40) gjorde Johan Lindholm – en av matchens riktiga hårdjobbare – med assist av Jesper Wiberg och Fredrik Jansson och målfesten avslutades av Jesper Wiberg med 5-1 (39.04) med säsongens hittills märkligaste mål.

Jesper Wiberg kom in på isen från utvisningsbåset samtidigt som Hanviken slog en felpassning förbi egen back på offensiva blå och Wiberg fick en planhalva för sig själv och hann till och med skjuta två gånger innan pucken var i mål.

Att den tredje perioden sedan inte blev riktigt vad många kanske väntade sig är nog förståeligt med tanke på den lättnad som hemmaspelarna måste ha känt. Det handlade mest om att inte göra misstag och att stänga matchen så att hemmasegern inte kunde hotas. Hanviken skapade några chanser, men det fanns också lägen som kunde ha ökat hemmalagets målskörd.

Vad den här segern nu kan betyda för Hudiks del återstår att se. Men självförtroendet bör ha stärkts åtskilliga grader och vi vet vad laget kan i sina bästa stunder.

Här bokar du din favoritplats till helgens matcher (matchstart klockan 16:00 båda dagarna):

Boden lördag 28/1.

Kiruna söndag 29/1.

Skribent: Lars Gösta Larsson.