Ful ovana straffade sig för Enköping

En av flera strålande räddningar från ESK-junioren Martin Örtengren i matchen mot Örnsköldsvik. Foto: Håkan Hagman

Den fula ovanan att hamna i ett tvåmålsunderläge i matcherna straffade sig för Enköping i hemmamötet mot Örnsköldsvik på lördagskvällen. Till skillnad från tidigare matcher kunde man den här gången inte vända  utan gästerna fick med sig en seger med 3-4.

Det syntes redan från start att det var ett Örnsköldsvik som kommit till Bahcohallen i Enköping för att göra en bra match. Efter att har ridit ut den första stormen som hemmalaget satte upp i inledningen, så var man kliniskt effektiva på sina chanser och gick upp till en 0-2-ledning med knappa 12 minuter spelade.

Enköping, som är i en formtopp efter fyra segrar på de fem senaste matcherna, har i flera av dessa hamnat i just ett 0-2-underläge för att sedan vända och vinna.

Skulle man mäkta med ännu en upphämtning?

Innan första perioden var över hade man i alla fall reducerat till 1-2 sedan Johannes Hellstens skott från blålinjen retfullt rullat över mållinjen bakom gästernas målvakt Oscar Darnell.

I andra perioden fick ESK en bra chans att kvittera när Oskar Byström, som senare prisade som Örnsköldsviks bästa spelare i matchen, fick en tvåminutersutvisning men trots bra tryck från ESK ville inte pucken hitta in i mål.

Knappt hade Örnsköldsvik blivit fulltaligt igen när ESK:s Edvin Wiklund istället får sätta sig i utvisningsbåset, och nu var det gästernas tur att sätta tryck mot ESK-buren. Men vakten för kvällen, junioren Martin Örtengren, gjorde återigen en bra match och gästerna får inte in pucken den här gången.

Bara fem sekunder efter att Wiklund återigen är på isen efter utvisningen kan dock ESK sätta kvitteringen till 2-2. Efter att ha varit tillbakatrycka större delen av boxplayet får man en kontring som mynnar ut i att Alexander Starck serverar Daniel Andersson fram till kvitteringen.

Återigen har ESK således hämtat upp ett tvåmålsunderläge,

Med bara drygt fyra minuter kvar av andra perioden för ESK återigen uppförsbacke när gästernas Elias Lindström med en ”isare” sätter pucken precis under benskyddet på Örtengren, som är mitt i en sidledsförflyttning och inte hinner ner med skyddet i isen, och Örnsköldsvik går nu åter upp i ledningen.

ESK ger dock inte upp och faktum är att kvitteringen till 3-3, som kommer blott fem sekunder före andra perioden är slut, signalerar en stor portion vilja. Pucken skulle helt enkelt bara in och det är Samuel Lidström som krutar in pucken förbi en överspelad Darnell.

Vi hade därmed likaläge 3-3 inför sista perioden.

Men som vi skrev inledningsvis, Örnsköldsvik hade en hög motivation med sig in i matchen och var oerhört effektiva på de chanser man skapade. Förutom en klockren stolpträff så kommer också ledningsmålet fram till 3-4 när man får chansen i ytterligare ett powerplay. Matchens lirare Oskar Byström är det som gör målet som också gav segern till Örnsköldsvik.

För något mer mål blir det inte, trots hemmalagets starka forcering de sista tio minuterna. Man försökte och man gjorde det bra, men närmare än en stolpträff (också lika klockren) och ett par lösa puckar runt mållinjen kommer man inte.

Förlusten till trots är ESK ännu kvar på tredjepositionen i tabellen. Redan imorgon, söndag, är de nu hemmamatch då Teg från Umeå kommer till Bahcohallen. Teg kommer närmast från en 3-1-förlust idag borta mot Surahammar.

Notera att matchen mellan ESK och Teg startar redan kl 15.


ESK – Örnsköldsvik 3-4 (1-2, 2-1, 0-1)

Skott:  36-22 (12-9, 11-6, 13-7)

ESK:s målskyttar: Johannes Hellsten, Daniel Andersson, Samuel Lidström

Blomsterlandets pris:  Viktor Burman (ESK) och Oskar Byström (Örnsköldsvik)

Publik:  248 st