Väsby föll efter straffar

Väsby stod för en spelmässigt bra insats borta i toppmötet mot Piteå men fick trots det endast med sig en poäng från matchen. Ett mer kliniskt hemmalag tog bättre tillvara på sina chanser och lyckades också sätta en straff vilket Väsby gick bet på i sina samtliga försök. Väsby saknade helt enkelt udden i avslutningarna men kan ta med sig den spelmässiga insatsen som under stora delar av matchen var väldigt bra.

Jag tycker att vi är det bättre laget spelmässigt. Lite orättvist resultat på det sättet. Vi skapar väldigt många målchanser men är ineffektiva. Bra att få en poäng med oss i alla fall, säger tränare Jussi Salo.

Tre år har snart gått sedan dessa två lag möttes senast. Rent historiskt har det varit jämna matcher och så blev det även idag i det heta toppmötet i Allettan Norra.

Men under stora delar av matchen var det ett spelmässigt övertag för Väsbys del. Laget tog också ett tidigt initiativ i matchen vilket man förutom en dipp i den sista perioden, egentligen aldrig släppte.

Laget gjorde en spelmässigt bra första akt och skakade också fram periodens särklassigt bästa chanser. Såväl Wassenius som Rydström och Åsell blev alla fria mot Piteås målvakt som dock var den absolut största anledningen till att matchen var mållös efter tjugo spelade minuter.

Piteå hade några ströchanser även de i perioden men inga direkt farliga och hade lite svårt att skapa långa anfall förutom när laget spelade i numerära överlägen vilket blev vid ett tillfälle mer än Väsby under perioden.

Mittaktens spel följde inledningsvis mönstret i matchen där Väsby fortsatte att styra matchen. Laget fick de längre anfallen och hemmalaget hade svårt att själva ställa om i offensiva lägen.

Men, mitt i denna Väsbydominans, kom matchens första mål och det kom lite som en blixt från en klarblå himmel. Piteå stressade förvisso Väsby högt upp och det ledde till ett individuellt misstag i egen zon från en Väsbyback. När han skulle passa över till sin backkollega träffade han istället baksidan av eget mål och det gjorde att pucken stannade. Först till pucken blev en Piteåspelare som sedan spelade pucken bakåt till hela Allettan Norras poängligaledare Jesper Ylivainio  som utan pardon smällde upp pucken fasligt nära krysset och in till 1-0 i matchen.

Målet fick dock ingen större förändring på matchbilden. Väsby fortsatte med lugnt och metodiskt spel och till slut malde laget ner hemmalaget så att kvitteringspucken blev ett faktum. Målskytt blev tunga Calle Åsell som vann kampen framför mål och var först på returen efter Adam Falks passning och därefter Mikael Lengmos skott och skyfflade in 1-1.

Efter kvitteringspucken blev matchen jämnare. Piteå fick mer ordning på sitt anfallsspel och lagen turades under den andra halvan av perioden om att skapa sig lägen. Spelet blev mer böljande och något mer chansartat.

Trots att det var hemmalaget som avslutade perioden bäst spelmässigt så var det ändå Väsby som i periodens sista minut fick med sig ett ledningsmål. Målet var väldigt likt Väsbys första men nu var det Adam Falk som petade in en retur efter att Calle Åsell återigen vunnit en närkamp framför mål och sedan spelat pucken över till Adam som bara behövde stöta in pucken.

Men Väsby fick inte glädjas alltför länge av ledningen eftersom Piteå redan i sista periodens tredje minut skickade in kvitteringen till 2-2. Pucken studsade lagets väg eftersom den rann mellan två Väsbybackar vilket gav hemmalaget ett friläge som de utnyttjade kliniskt.

Målet skakade lite om matchen och där Piteå fick ett större självförtroende i sitt spel. Faktum var att man ytterst nära ett ledningsmål endast sekunder efter kvitteringen efter att Väsby stått för ett klumpigt uppspel och satt sig själv i ett jobbigt läge.

Men ett ledningsmål skulle ändå Piteå få i matchen. Väsby som inte riktigt var lika bra organiserade i den tredje perioden missade i markeringen och där backen Ludvig Stenvall från ganska nära håll dundrade in ledningspucken utan chans för Linus Ryttar som knappt hann reagera på avslutet.

Några minuter senare kom ett väldigt avgörande moment i matchen. Piteå ställde om snabbt och kom fram nästan fram i ett två mot noll överläge. De missade dock det gyllene läget och spelet vände och därefter hittade Carl Wassenius fram till en fri Tobias Liljendahl som rundade målvakten innan han med sin backhand lade in 3-3.

Piteå var alltså väldigt nära att nästan avgöra matchen och sekunder senare satt kvitteringen och det fick matchbilden att vända igen. Väsby gick nämligen därefter hårt för segermålet och saknade heller inte chanser till att avgöra matchen. Men udden i avslutningarna saknades för Väsby idag och man gjorde hemmalagets målvakt bättre än vad han redan var genom att ständigt hitta avslut som gick inom hans räckhåll.

I förlängningen var Piteå vassare och närmast att avgöra och i straffavgörandet dröjde det till femte straffrundan innan skickliga målgöraren Joakim Högberg avgjorde matchen genom att sätta den enda straffen.

Väsby får ta med sig den goda spelmässiga insatsen till söndagens möte mot Sundsvall och helt enkelt försöka reprisera den och samtidigt ha lite mer bett i avslutningarna. Hade dessa varit lite vassare hade Väsby rott hem denna match.

Grisligan

Calle Åsell var härföraren i Väsby idag. Stark, tuff och lagom elak och vars hårda arbete till slut låg bakom Väsbys två första mål i matchen. Tre grisar tilldelas således till Calle.

Hans kedjekamrat Adam Falk var även han på riktigt härligt humör idag och låg precis som Åsell bakom Väsbys två första mål i matchen. Insatsen var grann och ger två grisar.

Sista grisen ges till Elias Ewertzh som nog gjorde sin bästa match i Väsbytröjan denna säsong. Spelade med härlig pondus i sitt spel och varvade säkert spel i egen zon med fina offensiva initiativ.

Men i övrigt var det en stark laginsats som låg bakom den spelmässiga fina insatsen som definitivt var värd mer än en ynka poäng.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson