Wistén centrade som han aldrig gjort annat!

Ludwig Wistén har aldrig spelat center i hela sitt liv. Förrän igår då, då han fick den ovana positionen i matchen mot Nybro. Och vilken debut han svarade för! Klanderfri defensiv och högst delaktig i mycket av det offensiva Bois stod för i den överraskande segern mot serieledande Nybro. Hemsidan var naturligtvis tvungna att ringa och höra sig för om hans upplevelser av matchen och av laget i stort. 

Ni skrällde rejält och vann igår mot serieledande Nybro. Vad har du att säga om matchen?

– Det var otroligt starkt framför allt, det kändes som att vi bestämt oss redan när vi gick på bussen att vi inte skulle vika ner oss. Speciellt efter Trojainsatsen så var det en väldig scenförändring!

Vad har du för förklaring till den scenförändringen?

– Det största är att vi vågar vårda pucken, hålla den inom laget och därmed vara ett större offensivt hot. Att vi spelar moget och vårdar pucken är den stora skillnaden.

Och du fick spela center, hur gick det till?!

– Ronny frågade mig i måndags och ärligt talat har jag aldrig spelat det, men det kändes oväntat bra faktiskt, det var roligt att få chansen på den positionen.

Vad gick du in med för inställning, lite skeptisk men ok jag får väl göra det, eller att det skulle bli spännande?

– Jag kände att jag kunde axla den, men sedan var jag mer nervös än skeptisk, framför allt inför spelet i egen zon. Man har ett större ansvar defensivt, men jag tyckte det gick över förväntan.

Hur tyckte du att det funkade sedan?

– Det funkade bra tycker jag. Jag och Lindberg hittade varandra bra, vi har bra kemi och skapade mycket lägen från ingenting. Det är roligt att ha hittat en kamrat man har så bra kemi med.

Vad var det största skillnaden nu då jämfört med ytterrollen?

– Det var det defensiva ansvaret, att man måste vara trea hem och sortera i egen zon, hitta din gubbe, det var väl den stora skillnaden. Sedan gäller det att fortsätta att spela sitt spel, det ska komma naturligt, och det kändes det som det gjorde.

Jag upplevde att du fick väldigt mycket puck, mer än vanligt!

– Ja man fick komma mer centralt i mittzonen och bära puck, det trivs jag bra med. Sedan är det lite skillnad att komma centralt i uppspelen, det var en skillnad, men det finns för- och nackdelar med det med, men kul att få hitta lite nya bågar att åka i.

Jag har kanske tyckt att ni varit lite mycket på utsida stundtals i andrakedjan, men nu tyckte jag du var på insidan hela tiden!

– Det har vi pratat om, det var någon match vi kom mycket utsida, framför allt mot Karlskrona, då kom vi inte på insida, men då gjorde de det bra med. Men i övrigt har vi haft en bra attack på kassen, vi har hela tiden någon som är inåkandes mot mål.

Om vi återgår till matchen lite, det var verkligen en match där initiativet i matchen skiftade starkt. Hur upplevde du matchens vågor?

– Möter man Nybro på bortaplan får man räkna med att momentumet skiftar, och när de har momentum så gäller det att spela så enkelt som möjligt, och det tycker jag vi gör med några minuters undantag kanske. Men då hade vi Isac som svarade för några vassa ingripanden som bidrog till att vända matchbilden också.

De hämtade upp 1-3 till 3-3 på 30 sekunder, då är det lätt att vika ner sig, men det gjorde ni verkligen inte!

– Det var ett lugn i båset under hela matchen upplevde jag, det var stor skillnad mot Trojamatchen. Vi hade en tro på det, det var bara att fortsätta nöta och vi tar över mer och mer och förtjänar 4-3-målet också.

Nu väntar en ny serieledare på lördag, Kalmar hemma. Tankar inför den matchen?

– Det ska bli kul, vi har lite revansch att utkräva sedan senast då vi förlorade med ett, skadskjutet lag. Men vi ska bygga vidare på det vi hade mot Nybro, framför allt ta med sig det lite rakare och enkla spelet till hemmaplan också. Kan vi vara lite mer ödmjuka i spelet på hemmaplan också så kommer vi ta fler vinster hemma också. Men att vårda pucken inom laget är en av de viktigare delarna för att vi ska kunna utmana dom med.

En detalj i spelet jag upplevde var att ni spelade mycket nord-syd, ni hade hela tiden blicken framåt för att söka pass uppåt i banan. Håller du med?

– Ja det håller jag med om, framför allt från röd och framåt så har vi en attack mot mål hela tiden, det mindsetet att hela tiden söka mål. Men vi vårdar också pucken och hittar bra spel så vi kommer med fart och kontrollerade ingångar. Då kan vi också hota på ett annat sätt, det bidrar till det raka spelet också.

Har du fått blodad tand på centerrollen nu eller lämnar du med glädje tillbaka den platsen?

– Jag trivs på kanten, jag har spelat där hela livet, men det är kul att känna att man kan vicka på en ny plats, det är en nyttig erfarenhet, nu får vi se var jag blir tillsagd att spela på lördag.

Ja för visst kan det vara kul att testa på nytt med?

– Det var absolut roligt att känna att man kan axla de ansvaret också.

Nu har du varit i klubben en dryg månad, hur har tiden varit?

– Jättebra! Det var lätt att komma in i gruppen, det är sjukt härliga killar i laget. Det har bara varit roligt och det är ett bra driv och bra motivation i gruppen, så kan vi fortsätta så här kan vi hota alla lag egentligen framöver.

Är det ett steg upp jämfört med Teg konkurrensmässigt?

– Alla lag man spelat i har sin charm, jag hade en jättebra tid i Teg, men framför allt är motståndet ett steg upp. Det är lite tajtare och lite skickligare lag, och bredden på lagen är det stor skillnad på. Alla lag är bra här, det finns inga enkla matcher man bara ska vinna. Det är tajt hela tiden, det är den stora skillnaden.

Hur långt kan detta bära?

– Förhoppningsvis hela vägen! Men det viktigaste är att vi ska leva här och nu, och jobba på det vi ska utveckla och förbättra. Sedan tar man det steg för steg så kommer resultaten komma efterhand. Men det finns en stor potential i laget att gå riktigt långt.

Och då även hemmaspelet!

– Ja precis, det gäller att inte fokusera för mycket på det, fokuserar vi bara på att spela som vi gjorde senast och bygger vidare på det så kommer det inte spela någon roll om vi är hemma eller borta, vi ska vara lika bra på båda ställena.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström