Kan vi kopiera insatsen senast så ska vi ge dom en match!

Det är en påtagligt nöjd Ronny Helander som hemsidan får tag i så här dagen innan toppmötet med serieledande Kalmar hemma i Mariehus arena. Och konstigt vore det väl annars, när man kommer från en bortaseger mot serieledande Nybro som hade tio raka hemmasegrar i ryggen. 

Idag får jag erkänna att jag inte trodde att ni skulle rå på Nybro, men jag får gratulera till en riktigt stark seger!

– Ja det var kul! Otroligt moralstärkande för gruppen efter en mindre bra insats mot Troja, då är det skönt att göra en bra insats, och vinna mot serieledarna som hade och sex raka segrar, så det var tuffast möjliga motstånd.

Vad gör ni bra?

– Vi håller oss till vår spelidé och gör det i stort sett i 60 minuter, visst finns det korta perioder vi faller ifrån det lite, men det är inte när vi får tryck på oss, det får man räkna med. Då håller vi dom på utsidan på ett riktigt bra sätt. Det handlar om att inte stressa upp sig och gå ut i dumdristig press, utan vänta på att de gör misstag så man kan komma åt pucken. Vi vårdar pucken på ett bra sätt och det är endast någon gång vi inte gör det, men överlag en jättebra insats där de inte får igång sitt spel. Vi är rejäla med bra förstapass på spelare i fart och får långa anfall på dom istället.

Något jag tyckte ni gjorde bra var att ni kunde komma in i offensiv zon med puck under kontroll…

– Det är det vi önskar, att komma in med kontrollerat puckinnehav och det gjorde vi. Vi lyckades med det för att vi spelade på lediga blad, snabbt och kom upp mitt i banan så vi kunde välja ingångar. Kommer vi in med puck under kontroll så får vi långa anfall plus att vi har bra trafik på mål och skapar situationer. Både ettan och fyran är puck upp på back och skott och sedan är vi starka på returer runt kassen.

Ja ni har också en bra rakhet där ni driver mot mål och lägger mycket puckar på mål dessutom!

– Ja vi har pratat om att man inte behöver stå framför mål fast, utan att man passerar framför när skotten kommer. Det är också så ”Gurra” (Gustav Lindberg) gör sitt 4-3-mål, han passerar och kan ta vara på stolpreturen. Det har varit några matcher där vi varit lite för mycket utanför och då är det inte lika lätt att göra mål.

En annan sak som funkade bra var boxplay, där ni nollade dom och inte bjöd på många lägen alls!

– Ja vi började allettan knackigt med boxplayet, men har växt mer och mer där ju längre det gått. Vi stör dom tidigt så de inte får in pucken i zonen och när de väl kom in så skärmar vi av Väyrynen som vi vet de vill ha på skott och så ser vi till att ligga i skottlinjen plus att vi var starka framför kassen.

Finns det några spelare du vill lyfta fram?

– Isac gör några riktigt bra räddningar efter förflyttningar i sidled. Framför allt så inleder han med några vassa räddningar, det är otroligt viktigt så de inte får något att gå på.

– En annan som är värd att lyfta fram är Ludwig Wistén. Jag frågade i måndags om han kunde tänka sig det då jag tycker han är så pass spelintelligent att jag trodde han skulle fixa det. Och han spelade som han aldrig gjort annat, dessutom var han en riktigt bra tekare vilket var en stor bonus. Han var hela tiden bra placerad i banan och gjorde det skitbra, det var kul att se.

– Sedan tycker jag det är kul att juniorerna fick göra några byten med, William Sundberg och Alex Fält. De spelade J20 i tisdags och dagen efter är de med och möter storstjärnorna i Nybro och gör det dessutom riktigt bra. Det är otroligt nyttigt för deras utveckling att få chansen att prova på spel mot tufft seniormotstånd.

Är det någonting som du önskar bli bättre?

– Nej spöar man serieledarna på bortaplan är jag nöjd, visst finns det alltid någon detalj som kunnat vara bättre, men det finns ingen anledning att klaga på något, vi gör en väldigt bra insats.

Nu har ni skaffat er en rätt bra marginal ner till strecket, är det skönt att kanske kunna spela lite mer avslappnat nu?

– Det är bara tuffa matcher i den här serien och vi vill komma så högt upp som möjligt. Men visst är det skönt att slippa spela med kniven på strupen och slippa pressen. Det kommer vi få göra senare i playoff tillräckligt. Men vi ska inte slappna av heller, för vi vill komma så högt som möjligt, men vi har skaffat oss ett bra läge efter 11 omgångar.

Nu väntar en ny serieledare imorgon i form av Kalmar. Tankar inför den?

– Det ska bli skitkul, det är inte ofta man får möta serieledare två matcher i rad. Den utmaningen ska vi ta oss an. Vi gjorde det bra nere i Kalmar, visserligen förlorade vi med 6-3, men vi gjorde det bra spelmässigt. Kalmar är ett skickligt lag som spelar med fart och fläkt, men kan vi kopiera insatsen senast så ska vi ge Kalmar en tuff match också.

Jag analyserade skillnaden mellan hemma- och bortaplan för allettan södra-lagen, och det visade sig att de flesta lagen, även ni, spelar bättre borta än hemma. Vad har du för förklaring till det?

– Delvis tror jag att många lag, likt vi, inte ändrar så mycket i sitt spel beroende på om man spelar hemma eller borta. Ofta så kanske folk tycker man ska backa hem när man möter ett skickligt lag som Nybro, men vi backar inte hem, vi ska spela vårt spel oavsett. Vi har ett lag som funkar bra med mycket skridskoåkning.

– Det jag känner är att vi inte kommer upp i 60 bra minuter hemma riktigt, jag vet inte varför, men nu är det läge att visa att vi kan spela lika bra hemma imorgon. Jag ser ingen trend i vad det beror på, kanske vi behöver bli ännu mer ödmjuka, vi kanske går in med inställningen att vi är bättre än vi är bara för att vi vinner borta, att vi inte förstår att slappna av och spela enkelt i egen zon. Man får finna sig i att motståndarna har perioder och hantera det.

– Men generellt så spelar man sitt spel oavsett om man spelar på bortaplan eller hemmaplan, spelar inte lika stor roll längre.

Imorgon så gör Erik Olsson sin 300:e match i Boiströjan. Vad kan du säga om honom?

– Det är roligt att man får uppmärksamma honom, det är han värd! Det är en spelare som går på högvarv hela tiden, han är otroligt nyttig för laget. Han spelar alla spelformer, har en otrolig skridskoåkning och är en väldigt bra kille både på och utanför isen.

Till sist: Hur ser skadeläget ut?

– Vi får se, förhoppningsvis är Lukas Larsson och Anton Malmborg tillbaka, så det är Hugo Pettersson och Filip Stenlund som saknas.

Av Krister Holm