Väsby tog blytung seger mot Piteå

Väsby stod för en väldigt bra insats när laget nollade tidigare serietvåan Piteå hemma och vann med matchens enda inskjutna mål signerat Rasmus Sörgardt. Väsby dominerade matchen tämligen stort och vann skotten med hela 38-13 men var alldeles för ineffektiva varför det blev det en tuff kamp ända in i det sista.

En stabil insats från vår sida. Vi vinner skotten på mål ganska stort och med lite bättre effektivitet hade vi kunnat sätta ett par mål till. Starkt defensitv spel säkerställer en bra hemma vinst idag, säger tränare Jussi Salo.

Det var oerhört viktiga poäng på spel i en riktig sexpoängsmatch när Väsby hade pressen på sig att vinna för att haka på i absoluta toppen av serien. Väsbys målvakt Victor Olsson fick göra sin hemmadebut och fick visa upp sig inför hemmapubliken redan efter nitton spelade sekunder då Piteå hittade fram till ett fint läge och där Victor tvingades göra en bra räddning. Men annars var det främst hans målvaktskollega på motsatta sidan, Johannes Sundström i Piteå som spelade huvudrollen i den första perioden och i faktiskt hela matchen.

Väsby matade nämligen skott på honom. Sjutton under första perioden, trettioåtta totalt. Visserligen var många av dem ganska enkla men hans fina spel från förra helgen höll i sig för det var helt klart Väsby som låg närmast ett ledningsmål i den första perioden.

Piteå var mer försvarsinriktade och satsade på kontringar medan Väsby styrde matchen och hade de längsta anfallen. De sylvassa chanserna lös dock med sin frånvaro men de bästa hade ändå Väsby och de dök främst upp när Väsby spelade i numerärt underläge där Calle Åsell var närmast när han störtade fram tillsammans med Erik Aterius efter vunnen puck från egen zon men återigen var Piteås

målvakt med på avslutet.

Väsby skulle dock få sitt rättmätiga ledningsmål i matchen och det föll dryga sex minuter in i mittakten. I Väsbys andra numerära överläge i matchen så hittade till slut Rasmus Sörgardt fram till nätmaskorna efter att Calle Åsell hittade honom fint mitt i slottet.

Den andra periodens spel följde den första ganska väl där det även efter ledningsmålet fortsatt var Väsby som styrde matchen. Piteå försökte komma upp lite bättre i anfallszonen men hade svårt att skapa sig själva bra offensiva lägen eftersom Väsby arbetade bra såväl offensivt som defensivt.

Väsby hade betydligt fler lägen men ineffektiviteten fortsatte att lysa från Väsbys klubbor där man hade svårt att pricka annat än kroppen på Piteås målvakt.

I den sista perioden trodde man kanske att Piteå skulle komma upp bredare rent offensivt men Väsby fortsatte att kontrollera matchen och satte hög press på gästerna så att de hade svårt att skapa sig själva tid med pucken.

Väsby borde ha avgjort matchen på någon av de chanser som dök upp och där Rasmus Sörgardt hade den bästa efter en tekningsvariant och där han blev helt frispelad vid den bortre stolpen. Men återigen var Piteås målvakt i vägen och gjorde så att gästerna trots att man varit nedtryckta under större delen av matchen, fortsatt hade hopp om poäng.

Ett måls ledning är en skör ledning och med mindre än fem minuter kvar av matchen fick Piteå ett gyllene läge när Väsby drog på sig en utvisning. Men Väsbys defensiv var klockren idag. Den var aggressiv och den var balanserad och Piteå skapade faktiskt inget av värde under sina två minuter av numerärt överläge.

Inte heller med utplockad målvakt lyckades gästerna hota speciellt hårt men trots Väsby gedigna defensiva arbete så fick ändå Piteå till ett väldigt bra läge med ynka tre sekunder kvar av matchen. Men då fick även målvakt Victor Olsson ta fram storspelet och lyckades få pucken under kroppen.

Det var det sista som hände i matchen och därefter fick Väsby resa armarna i luften, jubla och konstatera att en blytung seger var bärgad.

Sammanfattningsvis så gör Väsby en väldigt bra insats i den så viktiga matchen. Offensiven var frän men defensiven ännu bättre. Det gjorde att man nollade tidigare serietvåan Piteå och man har nu tagit tjugoen poäng vilket innebär delad ledning tillsammans med Hudiksvall, Boden och Piteå eftersom alla i tabellen ståtar på lika många poäng.

Rasmus Sörgardt gjorde matchens enda mål och blev därmed matchvinnare nummer ett. Men förutom det gjorde han en ytterst stabil insats i såväl offensiven som i defensiven och hade förutom målet tre ytterligare fina framstötar som absolut hade kunnat resultera i fler mål. Tre grisar således till Rasmus!

Två grisar ges till Erik Aterius som lite får personifiera Väsby idag. Han jobbade stenhårt i båda ändarna. Smällde på och fräste omkring på isen och gick jämt och ständigt Piteåspelarna på nerverna.

Sista grisen ges till Victor Olsson som i sin hemmadebut fick hålla sin första nolla för klubben. Han behövde inte direkt jobba ihjäl sig i buren men med tre sekunder kvar av matchen stod han ändå för en matchavgörande räddning vilket i slutändan räddade de tre poängen kvar till Väsby.

I övrigt var det idel gott arbete från samtliga inblandade Väsbyspelare på isen. Väsby gjorde helt enkelt en solid insats från minut ett till sextio och applåder ska verkligen ges till hela laget.