Eriks 300:e match slutade i dur!

I åtta säsonger har Erik Olsson spelat i Bois, i åtta säsonger har vi haft glädjen av att ha en spelare som verkligen personifierar ordet power. Power i åkningen, power i fysiken, power i skottet och power i tacklingarna. Det finns inget annat än full satsning i allt han gör på isen, må det handla om inbrytningar, checkingspel, täcka skott i boxplay, eller att skymma målvakten i powerplay. Igår firade han sin 300:e match i Boiströjan när Bois besegrade serieledande Kalmar med 4-2. 

Vilken match ni gör!

– Ja jag håller med, en krigarinsats i tre perioder, det var riktigt skönt att hålla ihop det i tre perioder och ta tre poäng.

Var det rättvist som du ser det?

– Det tycker jag! Vi har krigat hela matchen och krigade ner dom. Vi vann man-manduellerna hela tiden känns det som och kom ut med pucken, så det var absolut rättvist.

Ni vann ytan framför båda målen också.

– Ja det har vi pratat om att inte släppa så mycket framför eget mål och vinna mer dueller framför deras och det tycker jag vi gjort de två senaste matcherna nu. Så det känns bra att det blir som vi pratat om!

Två serieledare i rad är besegrade, innebär det här att ni är bäst i serien just nu?

– Njae, det är en hel serie som ska spelas, men just de här två matcherna har vi varit bättre än dom. Det är skönt att ha med sig när det vankas slutspel och playoff.

Ni gick in i serien som en stor underdog efter en miserabel grundserie, nu är ni med i toppen och bråkar. Vad har hänt?!

– Vi har kommit ihop som grupp och ändrat i spelsystemet vilket gjort att vi fått bättre flyt i spelet. Men framför allt är det gruppdynamiken som har växt. Att ta sig till allettan var en lättnad efter sista matchen. Och i allettan har vi kunnat slå ur underläge och det har passat oss bra att spela under mindre press.

Sedan har hemmaspelet hackat måste vi säga, det är på bortaplan ni varit enormt starka, men efter idag (läs igår) så verkar det som att hemmaspelet lossnat också, det är ju enorm skillnad på 2-8 mot Troja och 4-2 mot Kalmar!

-Ja det är också något vi pratat om att vi inte kan spela på två olika sätt hemma och borta. Visst i vissa situationer kanske, men vi tycker ändå att vi ska spela på samma sätt borta som hemma. Tidigare har vi kanske varit lite oödmjuka och spelat lite snyggare hemma än borta, men det är ju skit samma hur det ser ut om vi vinner matcherna och följer vår spelidé. Så det har vi lärt oss av och gör det hemma nu med.

Jag måste ändå säga att ni spelar en väldigt attraktiv ishockey på bortaplan tidigare och nu också hemma då, det är en väldigt rak hockey med mycket attack rakt på kassen i förstavågen…

– Ja det är så vi vill spela också, vi vill vara vassa i våra förstavågor och efter det sedan vinna puck och ha långa anfall och ta vara på lägena. Vi har kanske inte fyra kedjor som kan snurra upp motståndarna på egen hand så, utan vi kanske har ett par bara, utan vi ska kriga, det är vårt signum och det ska vi göra både borta och hemma. Vi måste förstå det nu och spela som vi gjort de senaste två matcherna.

Hur långt ser du det här bära nu då?

– Det är svårt att säga, men nu när vi vunnit mot de här topplagen så blir det ett självförtroende i gruppen och det är viktigt att ha med sig. Nu efter den här matchen så känns det som att det kan gå riktigt långt, men vi måste fortsätta vara oerhört ödmjuka och fortsätta spela det här spelet, då kommer det gå bra också.

Apropå hårt jobb, du gick verkligen i bräschen för det spelet idag och delade ut några ordentliga tacklingar direkt och vann flera dueller…

– Det handlar om att hitta sin spelstil och det är det jag spelet sedan jag kom hit, att spela med mycket fart och mycket power och fysik, det är min spelstil och då måste jag också spela så.

Och det har du gjort i 300 matcher nu, hur känns det?

– Ja det är häftigt faktiskt! Det är nästan ett år man varit uppe här och spelat match, så det är skithäftigt och kul, det är inte många som får spela 300 matcher för en och samma klubb, så det är fantastiskt kul!

Vad är det som gör att du, trots utflykt till allsvenskan, ändå kom tillbaka och nu har varit klubben trogen så många matcher?

– Ända från mitt första år så trivdes jag oerhört bra, jag kände av gemenskapen direkt och har trivts här hela tiden och det har man haft med sig hela tiden. Sedan efter tyngre år i Hästen så var det skönt att veta vad man kom tillbaka till, och det var precis det jag fick. Så det har bara varit skönt att få vara i det här härliga umgänget och känna sig trygg med det och trivas i åtta säsonger som det blivit nu.

Du har Arvika som moderklubb, men kom hit som senior, är det Arvika eller Mariestad som är din klubb nu?

– Man har alltid en moderklubb, men jag har gjort mer betydelsefulla år här, och upplevt mycket mer här. Sedan har jag vänner kvar där, men det vuxna livet har man ändå tillbringat här så jag ser nog Mariestad som min klubb måste jag säga.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström