Full pott för Väsby i helgen

Väsby vann även söndagens match hemma mot Sundsvall med 3-2 och tog därmed full pott och sex poäng under helgen. Segern värmde mer än spelet idag men de tre viktiga poängen i kombination med att såväl Piteå som Boden förlorade sina matcher, gör att Väsby efter helgens matcher glädjande nog är ny serietvåa.  

Vi möter ett fysiskt Sundsvall som sätter hård press på våra backar. Jag tycker vi reder ut deras press och spelar oss ur från egen zon på bra sätt. I stället har vi lite problem med deras spelvändningar idag, speciellt i den tredje perioden. Men vi kämpar oss bra genom matchen och tar en bra 3-2 hemmaseger, säger tränare Jussi Salo.

Under lördagen spelades det sextio minuter med ett mål som facit. Idag mot Sundsvall så tog det inte längre än dryga fyra minuter förrän den skörden var fördubblad. Ett varsitt mål fick såväl Väsby som Sundsvall och där båda gick under benämningen, slumpens skördar.

Carl Wassenius tog Väsby i den fjärde minuten till ledningen i ett numerärt överläge där hans tänkta inspel istället gick raka vägen in bakom Sundsvalls målvakt. Gästerna tog dock en snabb revansch eftersom kvitteringspucken slogs in endast halvminuten senare. Det efter att Sebastian Kaijser lite på vinst eller förlust vevade med klubben mot en förlupen puck, fick också en träff på den vilket gjorde så att den precis gled in längs med isen och in mellan benen på Linus Ryttar.

Efter den målrika inledningen blev det mer chansfattigt. Väsby hade svårt att hitta igenom Sundsvalls höga press och saknade den rätta tajmingen och rytmen i spelet varför inte ens spel i numerärt överläge fungerade särdeles bra.

Väsby hade trots allt möjligheten i spel fem mot tre i över en minuts tid. Man fick den möjligheten i slutet av den första perioden och fick även inleda i detta överläge i starten av den andra perioden. Men det gyllene läget slank Väsby helt ur händerna och faktum var att det faktiskt var närmare en Sundsvallsledning när de direkt efter att de blivit fulltaliga kommit fram i ett friläge, än att Väsby skulle omsätta överläget.

Men Linus Ryttar räddade alert friläget och sedan tog Väsby tag i matchen. Laget spelade sig igenom Sundsvalls höga press och i offensiv zon började spelarna alltmer hitta fram till varandra. Sundsvall var dock rätt kompakta framför egen målvakt varför Väsby ändå hade svårt att komma fram till riktigt vassa lägen.

Nicklas Nousiainen hade dock det bästa vilket ändå måste klassificeras som en betydande chans när han blev helt frispelad vid den bortre stolpen. Skottet från Nousiainen var sedan hårt men för Väsbys del dessvärre rakt i magen på Sundsvalls sidledsförflyttande målvakt.

Väsby vaskade sedan ännu ett numerärt överläge innan utvisningspendeln trillade över till Väsbys nackdel. Nu var det Sundsvalls tur att få med sig aningen billiga utvisningar i matchen och även de fick spela fem mot tre i dryga halvminuten.

Väsbys boxplay var dock mycket bra och laget klarade av underläget och inte långt därefter kom matchens klart märkligaste situation. Sundsvalls lagkapten Algot Landin stod nämligen för ett klockrent självmål, när han som sista man efter att fått pucken av målvakten, missade dragningen och där pucken istället retfullt för honom gled in i en tom kasse.

Moloket hos gästerna men jubel i Väsby och där Elias Ewertzh fick målet eftersom han var den sista Väsbyspelaren att nudda pucken då han rensade den från egen zon.

I den sista perioden tog Carl Wassenius Väsby via ett distinkt avslut i en omställning till en 3-1 ledning. Men trodde då möjligtvis att Väsby skulle få en lugnare resa mot slutsignalen och må hända trodde spelarna i Väsby detsamma för därefter tog övermodet överhanden.

Väsby började slarva. Man spelade svårare än vad som behövdes och var inte riktigt lika noggranna med pucken kring linjerna. Det var som att spela Sundsvall rakt i händerna för det fartfyllda motståndet tackade och tog emot och i den sjunde minuten satt reduceringen till 3-2.

Sundsvall slog därefter inte av på takten och gav Väsby verkligen en match in i det sista. Men en brysk tackling från en Sundsvallspelare mitt i en spelvändning från Väsbys sida med drygt två minuter kvar av matchen blev gästernas fall. Istället för att fortsätta gasa och jaga en kvittering så fick de försvara ett numerärt underläge. Väsby höll kallt i pucken och tog inga risker och när Sundsvall minuten senare drog på sig ytterligare en utvisning var Väsbysegern i hamn. Det blev inga fler mål i matchen men Väsby såg hellre till att hålla i pucken och vänta in slutsignalen än att göra flera mål.

Sammanfattningsvis så står det ganska klart att Sundsvall som lag inte passar Väsby speciellt bra. Nu har det förvisso blivit sex poäng i mötena mot dem men det har varit efter insatser som i ärlighetens namn lämnat en del i övrigt att önska. Men det är starkt att vinna och det finns inga enkla poäng att hämta i denna serie vilket inte minst Piteå och Boden fick erfara denna eftermiddag.

Grisligan

Carl Wassenius har skapat och skapat i match efter match men har sällan fått den utdelning han förtjänat. Därav känns det riktigt skönt att han äntligen fått lite islossning igen vilket säkerligen stärker självförtroendet inför fortsättningen. Tre grisar tämligen solklara efter många härliga individuella nummer ute på isen.

Två grisar ges till Daniel Carlqvist som var solidast av Väsbys backar idag och som stod stark när Sundsvall drämde fram det tunga artilleriet.

Sista grisen ges till Nicklas Nousiainen som hade pigga ben och stod för många bra nummer i matchen, framför allt defensivt där hans slit firade stora framgångar.

I övrigt ges plus i kanten till Elias Ewertzh, Oliver Lexenberg, Filip Rydström, Erik Aterius, Oscar Sohrner samt till Calle Åsell som utmärkte sig lite mer från mängden.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson