Möt Vimmerbys rekordman och kapten Jakob Karlsson i en längre intervju. FOTO: MEIJER MEDIA & LEIF HELLERIN

Intervju Vimmerbys rekordman Jakob Karlsson: ”Gillar att retas när jag får chansen” * 10 snabba frågor – drömvärvning och de går upp i vår

Han har sopat på både domare och Troja-Ljungby, skickat syrliga passningar till Nybro och hävdar med bestämdhet att det är lättare att göra poäng i östra serien än den södra.

Jakob Karlsson, 33, sticker ut.

Vi bestämde oss för att fråga Vimmerbys kapten varför.

– Jag söker inte upp det själv, men jag gillar att retas när jag får chansen, säger han.

* 10 snabba frågor * Drömvärvning * De går upp * Bäste spelare han mött i ligan 

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Han är inne på säsong nummer 13 i ligan, en trotjänare som varit runt i många klubbar men alltid kommit tillbaka till sitt älskade Vimmerby.

Nu är han hemma för gott och är inne på sin sjätte raka säsong i VH, där han just nu faktiskt är poängbäst i truppen.

Men det här ska inte handla så mycket om nutid och årets säsong.

Vi vill veta varför det så ofta bli rubriker runt och om Jakob ”Jagge” Karlsson.

* Du verkar älska att retas och har skapat rubriker om både Troja och Nybro senaste säsongerna?

– Jag söker inte upp det själv, men jag gillar att retas när jag får chansen och ges man utrymme i offentligheten måste ju ett minimikrav vara att försöka skapa lite underhållning. Hockeyn består av alldeles för många tråkiga människor. Sedan är jag absolut inte rädd för att säga vad jag tycker.

* Är du lika hetsig på isen?

– Jag är inte hetsig, jag gillar bara att retas lite.  Det är väl säkert ingen domare som håller med, men jag tycker att jag är rätt lugn på isen.

– Och jag är ju absolut inte någon våldsam spelare. Jag skulle aldrig slåss exempelvis. Det är så larvigt och fånigt. En liten bit av mitt inre dör när det varit ett slagsmål och hela båsen står och slår med klubborna i sargen, det är inte hockey för mig.

* Vad får du själv höra där ute?

– Alla säger att jag är gammal hela tiden. Och det är ju sant. Vad ska jag säga eller göra åt det? En dag kommer kidsen också golvas av tidens outtröttliga maskineri och undra vad fan det var som hände.

Jakob Karlsson gjorde fyra juniorsäsonger i HV 71, debuterade i dåvarande divison ett redan 2009/10 (utlånad från Växjö Lakers till både Visby Roma och Olofström den säsongen) och har också fem allsvenska säsonger på sitt cv.

Vi river här och nu av några snabba frågor om karriären.

* Hur kommer det sig att du spelat i danska (!) J20-ligan?

  Det var något jävla utbyte vi hade när jag spelade J20 med HV. Totalt hemskt. Värsta veckan i mitt liv. 

* Är det något du ångrar i karriären?

– Klubbyten menar du? Nja, det var kanske en gång när jag åkte till Oskarshamn mitt i säsongen istället för att åka hem till Vimmerby. Jag var nog rätt färdig med andra klubbar redan då.  

– Sen kan man ju fundera på vägval och situationer som varit avgörande när man nu börjar se slutet. Jag kan ju i efterhand tycka att verkligen borde ha slagit ut Erik Josefsson när jag var i Lakers i allsvenskan (2009-2010). Han var så begränsad. Men överlag i en så krass bransch som hockey finns det ju extremt många scenarier som aldrig blir av. Jag var inte tillräckligt mycket bättre helt enkelt.

”Jagge” fortsätter:

– Men sedan kan jag väl känna att det bara är i Vimmerby jag lyckats få ut max av mig själv. Här spelar jag för min hemstad och moderklubb, det är något speciellt med det. Jag har inte lyckats spela med samma kraft och passion i andra klubbar. Ångrar jag det? Det går väl någonstans inte ångra vem man är som person. Jag är den jag är. Sedan är jag väl lite speciell i den här världen och det har varit lättare att vara det i Vimmerby.

* När var du som bäst då? 

– Ah, när var det? Det är för jävla svårt att säga, man är ju så mycket i nuet. Nu kan jag göra saker på isen som jag inte kunde för tio år sedan.

Han skrattar till:

– Men det är ju tyvärr tvärtom också, saker man behärskade då klarar man inte av längre… Men vi hade någon derbykross borta mot Västervik (6–1) där det mesta stämde. Det är nog min enskilt bästa match.

* Inget rakt svar här, alltså?

– 2015 innan jag stack till Södertälje var jag bra i Vimmerby (27 poäng på 14 matcher), men det var samtidigt i södra serien. Vi vann en match mot Surahammar hemma med 12–0 och då var jag helt värdelös, men gjorde fem poäng ändå. Klart att det är oerhört mycket svårare att göra poäng i södra serien.

* Utveckla.

– Det finns inget att utveckla. Så är det bara. Det är inte så svårt att göra poäng i topplagen i norra och östra med tanke på vilka lag de möter. Det finns inte samma jämnhet. Förra säsongen kom Halmstad nia i grundserien och sedan tog de långa vägen till Kvalserien. Det säger allt om lägstanivån och jämnheten i söder.

Han delar här också ut en kärleksfull smocka till sin gamla kedjekamrat och polare Björn Jonason, forwarden i Huddinge som är tidernas poängkung i ligan och gjorde drygt tre  säsonger tillsammans med Karlsson i Vimmerby.

– Han lirar väl bara för sina milstolpar numera? Nu har han ju problem med ljumskarna med, killen. Men han var en grym kedjekamrat för tio år sedan och det är fint att se hur mycket han saknar mig. Han har ju inte gjort en intervju utan att nämna mig sedan 2015.

* När hade du som roligast då?

– Oj, den var inte lätt. Men vi slog ut Björklöven borta med Olofström 2012 på ett helt mirakulöst sett och gick till kvalserien. Det var riktigt häftigt och en enorm sammanhållning i lilla Olofström. Bjuhr (Elias, Östersunds profil) var där året innan och vi bodde ihop ett halvår. Det var rätt trevligt, kan jag väl säga.

* Vi har hört att du faktiskt också spelat med Mariestad – och åkte på en rejäl propp? 

– Det var en träningsmatch med BoIS när de var i allsvenskan (hösten 2008). Mötte Kungälv, fick stryk med 3–6 om jag minns rätt. ”Ronny Rockstar”(nuvarande tränaren Ronny Helander)  var tokig i omklädningsrummet och jag fattade ingenting. Ja, jag blev total överkörd av en hårding som hette Seth Wikskal. Helt slaktad bakom målet. Jag fattar inte att jag spelade vidare, det var galenskap.  

***

Jakob Karlsson. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

Ska vi ta växla över till lite nutid också?

Det gör vi.

* Vad är det som driver dig att spela? 

– Alltså, det är fortfarande fantastiskt att gå ut till match med ett lag och många spelare som man spelat med under lång tid.

* Men försäsongerna är inte lika roliga längre? Vi hörde att du hade eget schema i augusti. 

– Ja, den här hösten var det så. Jag äger fyra tidningar och har två barn och en liten gård, det går inte köra på samma sätt som förr.  

* Du har inga tankar på att sluta?

– Haha, det har jag haft i 15 år, men det är ju ett så stort beslut och nu tycker jag nästan hockeyn är roligare än någonsin. Det hade varit kul att göra en kvalserie med Vimmerby innan man lägger av, vi har ju varit så jäkla nära tre-fyra gånger. Det hade varit en häftig grej.

Jakob Karlsson inser dock att den drömmen blir tuff att uppnå.

– Vi var närmare topplagen för fyra-fem år sedan. Det är bara att konstatera att vi är längre ifrån dom bästa både sportsligt och ekonomiskt.

* Vad är charmen med Hockeyettan, då? 

– Finns det en charm? Jamen, det är ju att den är så pass bred och spretig och att det finns så många duktiga spelare som alla misslyckats med sina drömmar. Jag tycker att det skapar en förståelse för varandra på något sätt.

Karlsson är inne på sin tionde A-lagsäsong i Vimmerby och blev på fredagskvällen poängbäst genom tiderna i klubben när han gjorde två mål och passerade Christian Widéen. Karlsson har nu gjort 314 poäng i VH-tröjan, en en mer än Widéen.

Men han är faktiskt inte ”värst” när det gäller spelade matcher.

Det är Pelle Ström, 28, backveteranen som gjort över 400 matcher i klubben.

”Jagge” skrattar igen: 

– Ja, jag har ju varit iväg och trott att jag ska bli något…

Text: PeO Larsson

***

Namn: Jakob Karlsson.  Ålder: 33.  Familj: Fru och två barn. Yrke: Journalist. Bor: Korka. Klubbar i karriären:  HV 71 (J18 och J20), Vojens, Odense (U20, Danmark), Växjö Lakers, Visby Roma, Olofström, Vimmerby, Karlskrona, IK Oskarshamn, Södertälje SK, Pantern. Sedan 2017 tillbaka i moderklubben Vimmerby HC.

TIO HOCKEYFRÅGOR TILL VETERANEN…

1) Vem är ligans bästa forward?

– Han är inte bäst, men jag väljer honom ändå. Robin Dahse bär Halmstad tycker jag. Avgör match efter match. Jag tycker han betyder mest för sitt lag.

Robin Dahse. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERÖD

2) Vilken back är svårast att möta? 

– Ottosson (Sebastian, Kalmar) är ju rätt smart. Det märks att han var forward fram tills han var 20.

3) Vem/vilka kör med mest ”trashtalk”? 

– Alla säger bara att jag är så gammal och det har de ju rätt i. Tyvärr kommer ju kidsen också bli det mycket snabbare än de förstår.

4) Vilken domare gillar du mest? 

– ”Daggen” (Mikael Eriksson) har hållit en fin nivå och kan erkänna när han gör fel. Det är inte så vanligt inom ”familjen”.

Mikael Eriksson. FOTO: LEIF HELLERIN

5) Vem är den bäste spelare i Hockeyettan du mött – genom tiderna? 

– Marcus Eriksson. Med 0 sekunders fundering och 0 procents tvekan.

6) Om du fick värva en spelare från valfri klubb i Hockeyettan till din klubb – vem skulle du välja? 

– Såg sista fem på KHK-Dalen för ett tag sedan och en Kalle Holm i Dalen såg jävligt fin ut. Honom vill jag ha.

Kalle Holm. FOTO: PIOTR ARVIDSSON

7) Vilket motståndarlag har bäst fans?

– Nybro har både bäst fans och bäst kommun.

8) Vilket lag har bäst arena? 

– Jag tycker Tyringe har den perfekta hallen för vår lilla bakgård.

9) Största ”grisen”/busen du mött i ligan?

– Erik Rosén. Stenhård. Yvig. Otäck.

10) Till sist: vilket lag går upp i Hockeyallsvenskan i vår – och vilket lag HOPPAS du går upp?

– Precis som de tre senaste åren borde det ju verkligen bli Nybro, men efter debaclet i våras så är det nog någon förbannelse där nere. Jag tror på Kalmar.

Jonathan Stålberg, Kalmar. FOTO: LEIF HELLERIN

…OCH HÄR ÄR FEM PRIVATA FRÅGOR:

1) Favoritpizza?

– Efter fem år utan kött är jag oerhört svag för det svenskaste av allt: kebab.

2) Öl eller vin?

– Öl

3) Vad lyssnar du på för musik?  

– Thåström, Broder Daniel, Annika Norlin, vissa Kent-plattor.

4) Sommar eller vinter?

– Sommar.

5) Fridtidsintressen?

– Fritid? Jag har två barn, lägger en jävla massa tid på hockey och försöker hålla liv i fyra tidningar. Jag räknar med att ha en fritid igen 2030 någon gång.

ATTACKEN MOT TROJA-LJUNGBY & PSYKNINGARNA MOT NYBRO VIKINGS

* Maj 2021:

Vimmerby föll i avgörande play off-mötet mot Troja-Ljungby i april.  Några veckor senare gick Troja upp i HockeyAllsvenskan och Jakob Karlsson gick i en kommentar på CMores sociala konton till hårt angrepp.

”Jag hade gärna gratulerat Troja. Det är en klassisk förening med allsvensk infrastruktur. Tyvärr är årets lag fullt av filmare, mobbare, tysta medlöpare – alla ivrigt applåderade av domarkåren. Jag hade aldrig tillåtit att spelare i mitt lag betedde sig som vissa Troja-spelare under vår matchserie. Glädjen över en sådan vinst hade aldrig kunnat vara större än skammen och gud jävlar vad jag hade skämts som lagkamrat, ledare, förälder. Att Troja går upp beror delvis på tidernas mest sensationella domarmisstag – alla kategorier – och det är bara att konstatera att Troja i ettan är en sådan maktfaktor att emblemet får domare att hallucinera fram matchstraff”, skrev han bland annat.

Han utvecklade det för Dagens Vimmerby:

– Jag kände att det behövde sägas och säger inte jag det kommer ingen göra det. Vill man att saker och ting ska förändras måste man agera, man kan inte bara sitta hemma och sura. Det jag vill ha är en rättvis sport och det har varit uppenbart sista åren att det inte är så. De stora klubbarna har en enorm fördel. Kristianstads IK hade det när de slog ut oss och gick upp. Troja hade det nu. 

* April 2022:

I en stor enkät på hockeyettan.se la Jakob Karlsson enorm press på Nybro när han fick frågan:

* Vilket lag TROR du vinner kvalserien?

– Blir det inte Nybro så har vi ett av de största fiaskon vi sett i svensk idrottshistoria. Vi pratar Japan 1936, Vitryssland 2002, Tjeckien 2004 och så då eventuellt Nybro 2022. Truppen är ett monster och spelarna så skickliga att de helt klarar sig utan kollektiva offensiva idéer och ambitioner, svarade Karlsson.

Och i årets stora jul- och nyårsenkät kom en ny smocka.

* Om du fick vara tomte och ge din klubb en julkapp i form av ett nyförvärv från en annan klubb i Hockeyettan – vilken spelare skulle du värva in? 

– Egentligen skulle man ju ta vem som helst i Nybro, men det sägs att sammanhållningen i truppen är så svår där att jag inte vågar. Henrik Eriksson (Borås) får det bli. 

* September 2022:

I lokaltidningen Vimmerby Tidning, inför säsongen, pekar han ut Nybro, Troja, Karlskrona och Kalmar som dunderfavoriter att gå upp.

– De har trupper som är dubbelt så dyra som vår. Minst. Den satsning Nybro gjort måste vara den största i Hockeyettans historia. De är klara favoriter till att gå upp i Allsvenskan.

Nybros Eero Savilahti deppar efter kvalseriemissen i våras och tröstas av ÖIK:s finske back Roope Reini. FOTO: LEIF HELLERIN