Dick Axelsson är på väg in i Väsby, där lagkapten Mikael Lengmo öser beröm över poängforwarden Carl Wassenius. FOTO: DEGERMAN FOTO & MIKAEL EINARSSON

Väsbys kapten Mikael Lengmo i intervju * Hyllar poängkungen: ”Vilken artist han är” * Axelssons entré i laget: ”Hierarkin kommer att förändras”

Första laget i ligan som är klart för semifinal.

Väsby är där efter en urstark period i norra Allettan. 

Vad kan vi förvänta oss framöver – och hur kommer truppen påverkas när en viss Dick Axelsson nu går in i träning?

Vi tog ett surr med kaptenen Mikael Lengmo.

  • Hyllar poängkungen: ”Det blir totalt oförutsägbart och omöjligt att läsa”.
  • Profilernas entré: ”Hierarkin kommer att förändras, så är det”.
  • Vårens givna målsättning: ”Hungriga på att ta Väsby dit igen”.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Väsby städade av Lindlöven hemma på lördagskvällen (7–3) och när söndagens matcher var över stod det klart att topp två-platsen var säkrad eftersom Hudiksvall och Piteå – de som jagar närmast – möts i sista omgången.

– Hm, det känns fint. Vi har ju haft den där semifinalplatsen i sikte hela tiden, säger backen Mikael Lengmo till hockeyettan.se.

Lengmo, 30, sedan i höstas tillbaka i klubben efter två säsonger i Wings, röstades fram som lagkapten på ett möte – med spelare, tränare och övriga i ledarstaben – innan säsongen och han bär bokstaven C med stor respekt.

– Det är ett hedersuppdrag och jag blev både glad och stolt när de ville ha mig som kapten.

* Berätta – varför är ni så starka nu? Vad är det ni gör så bra?

– Ska man se till statistiken så har vi faktiskt samma poängsnitt i Allettan som i östra serien. Men refererar du specifikt till dom sju raka segrarna här på slutet så är det nog mest för att vi hade tre hemmamatcher och sex borta första vändan av serien och nu tvärtom. Fem av de senaste sju har varit på hemmaplan och där är man ju generellt sett starkare. Vi har gjort det bra överlag och stundtals riktigt bra. 

Riktigt bra, ja.

Det måste man väl ändå säga att Carl Wassenius, 23, varit på slutet.

Väsby-forwarden hade en drömkväll i Renew Arena i lördags: sex poäng!

* Kan du säga, som back, varför han är så svår att stoppa? Vad gör honom så bra? Vilka kvaliteter är det som sticker ut?

– Ja, alltså, vilken artist han är! Jag tror att bra spelare, och ”Wasse” är ju verkligen toppklass i den här ligan, vet vad dom kan och gör det såpass bra att inga spelare kan stoppa dom, inte ens om motståndarna vet vad dom ska göra. 

Lengmo fortsätter hyllningen till lagkamraten: 

– Men känslan är att dom bästa spelarna inte har bestämt sig för vad dom ska göra utan agerar utefter vad motståndaren gör. Det blir totalt oförutsägbart och omöjligt att läsa eftersom att dom själva inte vet utan reagerar på spelet. Sen kan jag addera hans otroliga förmåga att alltid få med sig – vad till synes ser ut som en 50/50-situation – pucken. Han har ett magiskt bollsinne. 

Ett redan starkt lag kommer nu sannolikt bli ännu vassare.

Förra veckans presenterades ju förre storstjärnan Dick Axelsson och Victor Andersson och de går in i träning med övriga truppen på tisdagen. 

– Victor var ju med och spelade Väsby till kvalserien förra året och gjorde det riktigt bra och Dick är en otroligt profilstark kille med ett enormt CV och spel i SHL så sent som förra året så jag tycker det ska bli riktigt spännande. 

* Finns det några risker med att hierakin och lagandan påverkas eller är det bara positivt som du ser det?

– Hierarkin kommer att förändras, så är det. Det är ju därför dom är intagna; för att spetsa truppen. Men det är inte negativt. Det är en del av vad elitidrott innebär. Lagandan vill vi såklart hålla intakt och jag tror bara dessa herrar kan bidra till den. 

* …men visst är det kvalserien som gäller med den här truppen nu, va?

– Väsby var ju i kvalserien i fjol och grabbarna som är kvar, ihop med de nya, är hungriga på att ta Väsby dit igen så ja, det är det vi siktar på.  Men playoff varje säsong är riktigt tufft och i år får vi äntligen chansen att spela i bäst av fem så det ska bli väldigt roligt.

* Till sist: Ni har ju fått en hel del kritik för det kommande samarbetet med Brödernas och det har blåst rätt kraftigt på sociala medier. Hur har ni spelare reagerat på det? 

– Inom spelargruppen skulle jag säga att det har varit i princip som vanligt. Vi har fått förklarat för oss vad som gäller och att samarbetet officiellt startar nästa säsong. Ett kvitto på detta är väl ändå de sportsliga resultaten, efter det att nyheten kom ut, som visar på en stark grupp som fortsätter dra åt samma håll trots att det stormat en del utifrån.

Text: PeO Larsson

* Carl Wassenius leder norra Allettan poängliga (26 poäng på 14 matcher) och har total den här säsongen svarat för 51 poäng (21+30).

ALLETTAN NORRA LÖRDAG 18 FEBRUARI

Nyköping-Hudiksvall 4–2 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Hanviken-Strömsbro 0–5 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Piteå-Boden 3–2 (straffar)  – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Sundsvall-Kiruna IF 7–4 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Väsby-Lindlöven 7–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

ALLETTAN NORRA SÖNDAG 19 FEBRUARI

Hanviken-Hudiksvall 4–3 (förlängning) – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Nyköping-Strömsbro 1–2 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Sundsvall-Boden 5–4 (förlängning) – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Piteå-Kiruna IF 6–2 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

ALLETTAN NORRA 22 FEBRUARI:

Nyköping-Väsby 1–5

Hanviken-Lindlöven 2–1

Sundsvall-Piteå 3–1

Norra Allettans tabell – klicka här!

LÄS MER: Förre storspelaren klar för Hockeyettan: ”Jag är redo att spela”

Detta visste du inte om spelarna i Väsby * Ryttar berättar om sina lagkamrater * ”Kropp som en grekisk gud” * ”Oxe i gymmet”