Juniorkollen: Nu väntar slutspel

HHC:s J18-lag gick igenom serien utan att tappa en enda poäng och nu väntar playoff-spel mot Malung med början på torsdag. Även J20 ska spela slutspel, detta efter att ha slutat fyra i sin serie och man spelar sin första playoff-match redan på tisdag.

Regelbundet gör Christer Stridh nedslag i vår juniorverksamhet – Framtidens HHC:are – där han skriver om det som har varit och det som komma skall. Stort TACK till våra partners Holmen IggesundHSP GripenMaxi ICA Stormarknad & Din Bil Hudiksvall som möjliggör vår satsning på Framtidens HHC:are!

J18
Det blev idel segrar för J18, men segerraden höll på att spricka i den sista matchen mot Hille/Åbyggeby.

– Vi hamnade i ett tvåmålsunderläge i den första perioden, och det har vi aldrig varit med om tidigare. Dessutom blev det 0–3 tidigt i den andra perioden. Men sedan visade grabbarna upp en enorm lagmoral och vi vände 0–3 till seger med 6–3, säger tränaren Nils Strandman.

Därmed kunde HHC summera seriespelet med 18 matcher och 18 segrar, eller rättare sagt 17 spelade matcher plus en seger på walk over (GGIK/Valbo 2), men inte en enda tappad poäng.

I den näst sista matchen (Skutskär borta) kan noteras att Måns Fagerström gjorde två mål i powerplay (ett av Viktor List Halvarsson också), men framför allt två mål i boxplay, spel fyra mot fem, båda signerade Joha

nnes Audell.

I serieavslutning stod det alltså 3–0 till Hille/Åbyggeby efter halva matchen, men sedan kom upphämtningen och vändningen. Innan andra perioden var över hade HHC reducerat två gånger om och i den tredje perioden kom ytterligare fyra mål, vilket alltså gjorde så att laget kunde skriva in 54 poäng på 18 matcher.

Vad händer nu?

– Nu ska vi möta Malung, som vann division 1B, i playoff. Vi börjar hemma på torsdag och har returen borta på söndag, säger Strandman.

Skulle lagen ha vunnit en varsin match, fortsätter söndagsmatchen med övertidsspel och eventuellt straffar.

– Det är ett lite konstigt upplägg, för vi kan vinna hemmamatchen med uddamålet och sedan förlora stort i returen, men ändå lämna Malung som vinnare om vi vinner förlängningen, säger Strandman.

Skulle HHC stå som vinnare på söndag väntar sedan en kvalserie innehållande fyra lag, två från division 1 samt två från den regionala serien.

– Det finns två platser till nästa säsongs regionala serier att spela om, säger Strandman.

En spännande säsongsavslutning väntar alltså för HHC:s J18-lag.

J20
J20 gick till jul-, och nyårsuppehåll på en till synes säker fjärdeplats i serien, en placering som skulle ge slutspel. Men efter en väldigt tuff start på 2023 med tre raka förluster närmade sig de jagande lagen – Borlänge och Malung. Det blev sedan en klar seger över tabelljumbon Viking, men efter två nya förluster hängde playoff-platsen löst.

Då svarade J20 för en stark avslutning med viktiga segrar över Grums (6–1) och Borlänge (7–4), samt att man även tog serieepilogen borta mot tabelltvåan Valbo till ett straffavgörande som Valbo vann.

– Mot Grums gör vi vår absolut bästa match där framför allt de två sista perioderna var riktigt bra. Då var vi konsekventa i det vi gjorde och vi vände spelet snabbt från egen zon till att komma djupt ner i deras, säger tränaren Johannes Westring.

HHC gick ifrån 1–1 efter en period till seger med 6–1.

Därmed väntade en avgörande match hemma mot Borlänge.

– Vi fortsatte på den inslagna vägen och återigen visade grabbarna karaktär och vi vinner den matchen välförtjänt, säger Westring.

Det stod 4–4 inför slutperioden, då avgjorde HHC med tre mål och vann med 7–4. Det fanns visserligen en liten risk att laget skulle missa playoff, men efter 4–4 vid full tid – och en poäng säkrad – var saken klar.

– Mot Valbo var vi inte lika ödmjuka till att börja med, men vi rättar till det efter den första perioden och kommer tillbaka. Resultatet är väl rättvist till slut, men vi hade lika gärna kunnat vinna, säger Westring.

– Vi når våra högt satta mål och tar oss till slutspel, och nu ska vi ladda om för att chocka serievinnarna BIK Karlskoga i första playoff-matchen hemma i Holmen Center på tisdag.

Fjärdeplatsen i sluttabellen innebär att HHC ställs mot BIK Karlskoga i första playoff-omgången med start hemma redan på tisdag kväll, så det blir mycket hockey i Holmen Center den här veckan med J20 på tisdag, A-laget mot Piteå på onsdag och J18 på torsdag.

Skribent: Christer Stridh.