Så kan idrotten visa sitt värde för Hudik

Han är precis inne ett avgörande skede av hockeysäsongen med Hudik Hockey. Hon förberedde sig som bäst för div.1-fotboll som målvakt i Team Hudik när olyckan var framme med ett fotledsbrott som innebär minst 6-8 veckor i gips.

Fotograf: Lars Sundin.

Vi har hälsat på hemma hos samboparet Axel Levander och Cornelia Norberg. Två unga människor som tack vare sin idrott – åtminstone för några år – har funnit sig tillrätta i Hudiksvall.

Axel Levander och Cornelia Norberg är ett bra exempel på hur idrotten på sitt sätt kan bidra till den befolkningsutveckling som politikerna har på sin önskelista. Och Axel och Cornelia är ju inte ensamma om det. Hudik Hockey har – bara för att ta ett exempel – 44 anställda på sin lönelista under hockeysäsongen. Och omsätter ca 15 miljoner årligen. Som ett medelstort företag.

Det är tränare, spelare, juniorledare, och administrativ personal i olika anställningsformer. Här betalar de sin skatt och gör sina inköp. Allt som är till godo för hela samhället. När idrotten når en viss nivå kommer den utvecklingen också samhället till gagn.

Axel Levander kommer ursprungligen från Nordmaling och efter juniorspel i Björklöven blev det spel i bland annat Modo, Luleå och Tingsryd fram till allsvenskt spel i Vita Hästen innan han kom till HHC.

Cornelia Norberg är ursprungligen från Luleå och har spelat fotboll i bland annat Boden och i Norrköping. Nu gör hon sin fjärde säsong för Team Hudik och har haft dubbellicens sedan 2019 när de flyttade till Hudik. Paret träffades för sex år sedan och sedan dess har de haft allt gemensamt.

Axel Levander är inne på sin fjärde säsong i HHC och Cornelia Norberg var förra säsongen med och spelade upp Team Hudik på en ny nivå.

– Nu blir målet att hålla oss kvar i ettan och etablera oss där, säger Cornelia som garanterat får vänta ett tag på sin säsongspremiär.

– Vi visste inte så mycket om Hudik när vi kom hit. Vi hade väl hört talas om Glada Hudik-teatern, men mer var det inte, berättar Axel och Cornelia.

– När vi skulle flytta in var det en bil som stod lite illa till för flyttlasset och då var det en person på tredje våningen som öppnade fönstret och ropade:

”Om bilen står i vägen så kastar jag ner nycklarna så att ni kan flytta den”.

– Det kändes direkt att vi kom till rätt plats, säger Cornelia. Vi trivs verkligen i den här sta’n. Men det har varit skönt att ha fotbollen. Och det var enkelt att komma in i Team Hudik.

När båda idrottar på den här nivån så krävs det naturligtvis en del logistik i vardagen.

– Det är klart att vi möts i dörren ibland, men det fungerar. Och vi vet ju inte om något annat liv.

Vid sidan av fotbollen jobbar Cornelia samtidigt som hon pluggar för att bli lärare.

– Medan jag bara försöker utveckla min ishockey, kontrar Axel med ett leende.

Så långt det är möjligt försöker de också se varandras matcher.

– Men jag är nog mest drivande för att vi också ska göra något annat, påpekar Cornelia.

Hennes fotskada kom verkligen olägligt. Team Hudik har seriepremiär den 7 april och då går hon fortfarande med gips. Men det kunde ha varit värre. En första undersökning visade att det troligen inte behövs någon operation.

Hudik Hockey är en förening som inte bara utvecklat laget och sin position i seriesystemet utan som också tagit ett allt större samhällsengagemang inom flera områden.

– Vi försöker samarbeta över gränserna med andra föreningar för att göra idrottens röst starkare och påvisa det stora värdet idrotten har i Hudiksvall, inte bara samhällsekonomiskt men hur idrotten tillsammans kan göra Hudiksvall än mer attraktivt, säger HHC:s marknadsansvarige Fredrik Jönsson.

– Bland annat är vi sedan flera år tillbaka matchvärd under hösten när Team Hudik spelar hemmamatch. Dessutom har vi ett djupt samarbete med PRO Hudikvall där vi båda har en stark gemensam grund i att vi kan erbjuda människor att vara del av något större än en själv, avslutar han.

Fredag den 7 april kl. 15 spelar Team Hudik sin hemmapremiär i Division 1 på Sparbanken Arena mot Bele Barkarby FF.

Skribent: Lars Gösta Larsson.