UPPLADDNING: Hudik-kaptenen trivs med ”dubbellivet”

Hockeysäsongen är nu på alla nivåer inne i ett läge där det mest handlar om att vinna eller försvinna. För Hudik Hockey och Boden står en plats i den allsvenska kvalserien på spel i en matchserie över ”bäst av fem” där HHC inleder med två hemmamatcher i Holmen Center på lördag och söndag.

Fotograf: Lars Sundin.

Inför nedsläpp i säsongens kanske hittills viktigaste match har vi träffat HHC:s lagkapten Adam Byström Johansson, en av lagets mest erfarna spelare som nu är inne på sin fjärde säsong i Hudiks röd-svarta färger.

”Bysse”, som han kallas av lagkompisarna, kom från Borlänge efter en hockeyresa som hade gått från uppväxten i Munkfors via bland annat Färjestad, Växjö och Karlskoga. I Borlänge spelade han sin första kvalserie till allsvenskan och sedan har det blivit två till med Hudik.

I Hudik har han nu spelat 185 matcher med ett snitt på nästan en poäng per match.

Adam Byström Johansson är en av flera Hudik-spelare som väljer ett halvprofessionellt upplägg och som vid sidan av hockeyn också har ett deltidsjobb. För Adam handlar det om utkörning av färdiglagad mat eller on-line-beställda varor från Maxi ICA Stormarknad till både företag och enskilda. Och han trivs med att leva lite av ett ”dubbelliv” med ishockeyn som bas.

– Det är en perfekt kombination för mig och det är naturligtvis guld att ha en förstående arbetsgivare och ett jobb som man kan klara av på förmiddagarna och sedan kunna komma till träningen utan att vara fysiskt sliten, menar Adam.

– Själv skulle jag nog klättra på väggarna om jag bara skulle ha hockeyn och så betyder det ju också mycket för ekonomin om man också kan jobba en del vid sidan av. Det är bra att man får nya kontakter och får träffa andra människor. Och det kommer ju ett liv också efter hockeyn, det måste man vara medveten om.

När Adam Byström Johansson, som nyligen fyllt 27, kom till Hudik inför säsongen 2019-2020 hade han kanske inte några tankar på att det skulle bli för en längre sejour, men tidigt fick han positiva signaler av klubben, staden och människorna.

– Alla var så lättillgängliga och välkomnande. Det var lätt att få kontakt med folk, lite ”värmländskt” faktiskt, säger Adam med en dialekt som man knappast kan ta fel på.

– Jag har trivts här sedan dag ett, understryker han.

Adam Byström Johansson har nu under några säsonger spelat med ett ”C” på sin matchtröja. Ett uppdrag som han gillar att ha.

– Och det var inte något nytt för mig, jag hade provat redan som junior och jag försöker göra det till 100 procent.

– Man ska nog inte försöka vara någon annan än den man är. Och jag tror att man kan ha lite nytta av erfarenheten, menar han.

– Och man måste förstås hitta en nivå med en balans mellan uppdraget och sitt fokus så att det inte går ut över den egna prestationen.

Ishockeyn betyder mycket för Adam Byström Johansson. Det är inte många dagar om året som han inte spelar, tränar eller tänker hockey.

– Jag gillar ju det här livet och ishockeyn och på fritiden blir det gärna att man sjunker ner framför tv:n och kollar på någon NHL-match.

– Men i sommar ska jag äntligen ge golfen en riktig chans. Jag har spelat en del med kompisar och så, men det har blivit lite sporadiskt, men nu ska jag försöka få till det, berättar Adam.

Att ishockeyn i tid räknat, med alla långa resor och så, tar så stor del av livet är ingenting han känner som en belastning.

– Man lär sig att koppla av i spelarbussen. Man försöker trycka ner sig någonstans och vet att det tar ett antal timmar hemåt i natten. Det blir en vana och man försöker sova så gott det går, berättar han.

Adam understryker värdet i att HHC har resurser för att kunna träna på eftermiddagen istället för bara kvällstid.

– Det är ju de klubbarna som oftast går längst. Det sliter om man jobbar heltid och bara kan träna på kvällstid. Dessutom blir det ju på det sättet också flera träningstider för ungdomsspelarna, säger han.

Nu har han och hans lagkompisar haft en längre spelledighet i väntan på matchserien mot Boden.

– Nu känner vi oss redo. Vi ska gå för det och hoppas att säsongen ska fortsätta, säger han. Och den målsättningen finns förstås också hos spelarna i Boden.
Räkna med det!

Skribent: Lars Gösta Larsson.

För att boka DIN favoritplats till helgens semifinalmatcher mot Boden klicka HÄR.