KRÖNIKA: Snabbresa genom Sverige med 10 matcher på 24 dagar

Himmel eller helvete – en snabbresa i buss genom Sverige med 10 matcher på 24 dagar – där har ni kvalet till Hockeyallsvenskan i ett nötskal. Och att det dessutom handlar om många hundra mil på vägarna tycks inte vara något som påverkar spelarna.

Deras förmåga att anpassa sig till verkligheten och att bara lägga fokus på det man kan påverka – alltså den egna insatsen – är både unik och beundransvärd. Kvallagen har redan manövrerat sig igenom två serier och dessutom playoff-spel för att nå hit.

40 lag började resan – nu är det bara sex kvar. Hudik Hockey, Piteå HC, Nybro Vikings, IF Troja-Ljungby, Kalmar HC och Väsby IK gör upp om en plats i allsvenskan. En av de här klubbarna ska nästa säsong möta Brynäs – bara för att ta ett exempel…

Och på torsdag kväll börjar det. För Hudik Hockeys del handlar det om hemmamatch mot Nybro med starten på ännu ett kvaläventyr och ett nytt försök att ta sig igenom en av idrottsrörelsens trängsta passager. Läste någonstans att Hockeyettans upplägg kan liknas vid en tratt där det blir smalare ju längre man kommer – och till slut ska någon ta sig hela vägen igenom.

Hudik har varit riktigt nära några gånger. Det kan absolut vara en tillgång, men kan samtidigt också bli en belastning. Några av de andra klubbarna har erfarenhet från tidigare spel i allsvenskan. Det känns också viktigt. Så vad ska vi tro? Vem vågar tippa?

En sak kan man ändå konstatera och det är att Hudik för första gången i en kvalserie kommer att få spela sista matchen på hemmaplan. Men för att kunna dra fördel av det så måste man ju också ha klarat sig dit utan allt för svåra dikeskörningar på vägen.

När det gäller resorna så kommer HHC att åka buss en bit över 500 mil innan kvalspelet är klart. Då kommer HHC ändå att vid två tillfällen spela två matcher ”på en resa” (10/4 mot Troja och 13/4 mot Nybro samt 18/4 mot Kalmar och 20/4 mot Väsby).

I det sammanhanget kan man knappast ens tänka sig hur det blir för Piteå som har nästan 60 mil enkel resa bara för att komma till Hudik – och då är det ju en bra bit kvar ner till Nybro, Troja och Kalmar. Och sedan ska man hem igen…

– Vi jobbar nu hårt med resorna och alternativen för att sy ihop något som fungerar. Det lutar åt att det blir både flyg, tåg och buss för vår del, berättar Jonathan Glader i Piteå HC.

– Vi vill inte älta mer om spelordningen, men vi känner att det blir brutalt för oss. Vi ska till exempel spela mot Troja borta den 18:e, sedan hemma i Piteå den 20:e och så ska vi ner igen till Nybro den 22:a. Det borde man kunna lösa på ett bättre sätt, menar Jonathan Glader.

Det är fullt förståeligt att det finns en tydlig besvikelse uppe i Piteå där det istället borde vara mest bara glädje över att få spela kvalserien. Sportsligt rättvist är det kanske inte och långt ifrån ekonomisk jämlikhet.

Kommer ni ihåg de tre första orden i den här artikeln. Låt det också bli slutord. ”Himmel eller helvete” stod det. Bara att välja det som passar…

Och för att bara förklara meningen med den här artikelns tre första ord så kan kvalserien också bli till ett helvete om man tidigt tappar och sedan måste åka Sverige runt och spela matcher som inte betyder något. Jobbigt, jobbigt… Och dyrt.

Mer info om biljetter inför Kvalserien klicka HÄR.

Skribent: Lars Gösta Larsson.