Inför matchen: Troja-Ljungby vs Väsby – ” Det var såklart både roligt och lite annorlunda att möta gamla kompisar som man har haft på sin sida de senaste åren”

För femton år och sex dagar sedan spelades det senaste mötet mellan Troja-Ljungby vs Väsby. Datumet var 2008-04-06, serien var återigen Kvalserien till Hockeyallsvenskan och det var omgång 8. Skådeplatsen var Sunnerbohov och hemmalaget gick vinnande ur striden efter en 3-2 seger vilket samtidigt säkrade deras plats till den ädlare serien.

På lördag är det omgång 2 av samma kvalserie men nu heter arenan Ljungby Arena. Det har runnit en del vatten under broarna sedan detta möte men ambitionerna hos lagen är detsamma. Det är Hockeyallsvenskan som hägrar och segraren på lördag har skaffat sig ett bättre läge för att kunna ta sig dit.

Jag skulle dock vilja säga att pressen på hemmalaget är betydligt större på hemmalaget än vad det är på Väsby inför lördagens möte. Det eftersom Troja åkte och förlorade sin premiär borta mot Kalmar med uddamålet 3-2 och där rapporterna säger att laget inte alls var redo för vad som väntade under matchens två första perioder. Då drog Kalmar iväg till en 3-1 ledning och det gjorde att Trojas fina avslutning inte gav dem mer än en reducering. Eftersom endast segraren av kvalserien tar steget upp så har man inte råd med alltför många förluster för att loppet så att säga är kört. Rent historiskt har man råd med två, kanske tre förluster och skulle Troja då förlora på lördag så måste de därefter nästan gå rent för att ha chansen att ta sig tillbaka till den serien som laget förra våren ramlade ur.

Ljungbys hockeyhjältar är dock ett bra lag och det kommer att bli en riktigt tuff uppgift för Väsby att ta sig an. Laget tränade under fredagseftermiddagen innan man satte sig på bussen som i skrivande stund närmar sig spelplatsen.

Väsby åker dit med gott självförtroende efter först tre raka segrar mot Halmstad innan man slog tillbaka Piteå i kvalseriepremiären i torsdags med 4-1. Då gjorde laget en stabil insats där man framför allt satte försvarsspelet. Det kommer att behöva sättas igen eftersom Troja lär vara desperata i sitt spel och försöka sätta en hög press och vara framåtriktade i spelet.

En i Troja som säkerligen kommer att synas lite extra på isen under lördagseftermiddagen är forna Väsbyspelaren Henrik Rommel. Denna spjutspets som inledde säsongen i Segeltorp, anlände till Troja omkring jul och har sedan dess spelat en stor roll med tjugofem inspelade poäng på tjugosex spelade matcher. Jag har tagit några ord med Henrik inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Henrik! Vi möts igen, faktiskt för tredje gången denna säsong eftersom vi mötte varandra redan under grundserien då du spelade för Segeltorp. Hur tycker du det var att spela mot ett lag som du tillbringat två säsonger i?

-Hej Krister, Det var såklart både roligt och lite annorlunda att möta gamla kompisar som man har haft på sin sida de senaste åren.

Utifrån dessa två möten, tycker du det var någon skillnad på Väsbys spel kontra fjolåret då var med på hela resan?

-Ja, men det tycker jag ändå. Det är lite andra typer av spelare som har andra egenskaper en de som spelade där förra året. Sedan är de ju en del kvar och det finns fortfarande vissa likheter sen förra året också.

Men efter jul valde du att ta klivet söderut i Sverige för att spela för Troja. Hur var omställningen mot Segeltorp och vad tycker du framför allt karaktäriserar Troja denna säsong?

-Den stora omställningen var att komma in i ett nytt lag och till ett nytt spelsätt. Själva serien (södra Allettan) spelade vi ju i förra året med Väsby så lagen vi mött och hur serien är var jag van vid. Det som karaktäriserar vårt lag det här året är att jag tycker vi spelar i hög fart och har en bred trupp med ganska många olika typer av spelare.

Ni har ju ett minst sagt namnkunnigt lag och slog ut KHK i semifinalspelet över fyra matcher. Hur bra tycker du ni är för tillfället och tror du ni tar steget upp till HA?

-Jag tror vi har en bra chans att gå upp, precis som några andra lag i den här kvalserien har. Det är alltid svårt att veta eller säga hur bra man är när man ska möta lag som man inte har mött på en hel säsong. Det är lite av det svåra i Hockeyettan men det är också där någonstans charmen med serien ligger.

Vad tror du om Kvalserien som på förhand känns väldigt oviss och vilka lag tror du framför allt kommer att slåss i toppen?

-Som jag sa så är det ju väldigt svårbedömt när man inte mött alla lagen men om jag blickar mot just den här matchen så känns de väl som att båda lagen har bra chans att hamna högt upp.

Det blev inga poäng i premiären för er borta mot Kalmar där ni förlorade 3-2. Vad har dun att säga om matchen?

-Inte vår bästa match, vi har lite svårt att hitta vårt spel första två perioderna. Men i tredje så blir vi betydligt bättre och hittar in i matchen och skapar en hel del lägen men tyvärr lyckas vi inte utjämna matchen.

Utifrån den, vad tror du ni framförallt behöver göra bättre inget spel under lördagen?

-Att vi kommer ut och tar tag i matchen direkt och fortsätter bygga vidare på våran tredje period mot Kalmar.

Hur skulle du annars vilja beskriva ert spelsystem och hur tror du ni kan dyrka upp Väsby på lördag?

-Haha, just detaljer i spelsystemet känns ju rätt dumt att ge till motståndaren innan matchen, men som jag sa tidigare så tycker jag vi spelar i hög fart och sen vill vi ju gärna spela med pucken inom vårat lag. Men det är saker som de flesta lagen vill.

Slutligen Henrik, vilka nycklar tror du att ni kommer att trycka på inför lördagens match och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Vi kommer vilja göra en riktigt bra hemmamatch och jag tror att det lag som kan vara mest noggrann i de små detaljerna kommer vara det laget som vinner. Men jag hoppas på att någon snygg individuell prestation får avgöra.

// # 53 – Henrik Rommel – Troja-Ljungby

Väsby har förutom avstängde Erik Aterius (en match till avstängning) hela truppen tillgänglig. Med på bussen ner till Småland åker Väsby med två målvakter, åtta backar samt tolv forwards.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mats Tjernström