Inför matchen: Väsby vs Nybro – ”Gör vi det som vi ska och spelar vårt spel så är jag säker på att det blir 3 poäng”

En av de större giganterna på Hockeyettan-nivå väntar Väsby Hockey under tisdagskvällen. Det är nämligen smålänningarna Nybro Vikings som då kommer på besök och det lär bli ett härligt möte mellan två lag som önskar kliva upp i tabellen.

Båda lagen ståtar på tre tagna poäng efter två matcher. Nybro inledde med en förlust borta mot Hudiksvall innan de slog tillbaka Kalmar i ett hett derby i fredags. Vi får se om den matchen blev vändningen för laget som faktiskt fick kämpa riktigt rejält för att slå ut Vimmerby i den femte och avgörande matchen i Semifinalserien. En liten missräkning för en av de stora favoriterna till att gå upp i Hockeyallsvenskan och även förlusten borta mot Hudiksvall var kanske inte heller den start som Nybro önskade. Men att slå formtoppade Kalmar och dessutom nolla dem var ett formbesked som heter duga så Väsby kommer absolut att behöva göra en toppmatch för ro hem segern.

En sådan toppinsats gjorde laget inte på isen i Ljungby i lördags. Insatsen var okej men det räcker inte för att slå gräddan av lagen på denna nivå. Framför allt var insatsen inte noggrann nog. Det chansspelades alldeles för mycket vilket till slut gav upphov till misstag och dessa utnyttjade Troja skoningslöst.

Nybro har likt Troja ett gäng spelare som är lika kliniska i sina avslut som Trojas toppspelare. Framför allt är det importspelarna som oftast leder laget. Juho Liuksiala, den så vasse finländaren känner Väsby väl igen från fjolårssäsongen. Han gjorde då en hel del mål på Väsby i mötena liksom den kloka centern Eero Savilahti. Den tredje vasse spjutspetsen är Nikolai Skladnichenko och även han känner Väsby till eftersom han under Väsbys HA-sejour då spelade för Kristianstads IK.

Dessa sticker ut i offensiven men Nybro är ändå ett ramstarkt lag som brukar ha en stabil offensiv, duktigt målvaktsspel och göra få misstag ute på isen. Så Väsby behöver ha tålamod, visa mognad i spelet och göra det som laget misslyckades med i samtliga fem möten mot Nybro under fjolårssäsongen – ta en seger.

Jag har inför matchen pejlat läget i Väsby genom att ställa några frågor till pigga backen Wilmer Lindblad. Han tillhörde en av Väsbys bästa spelare på isen lördags och får mer än gärna fortsätta att spela ett lika bra spel även under tisdagskvällen. Så här tycker han om insatsen i lördags, vad han anser att vi bör göra bättre och vad han tror väntar Väsby mot Nybro.

Hej Wilmer! Det blev dessvärre en förlust i lördags borta mot Troja med 4-2. Hur skulle du vilja summera matchen?

-En jämn match där jag tycker att vi är något bättre i två perioder. Troja lyckas få in ett tidigt mål och är tyvärr lite hetare i sina målchanser.

Vi spelade stundtals hyfsat men ställde till det för oss själva lite för ofta med en del slarv ute på banan. Vad blir lärdomarna som vi kan ta med oss från denna anser du?

-Lärdomarna blir att vid vissa tillfällen spela med lite större marginaler. Spela pucken snabbt och enkelt och sedan ta chanserna att vara kreativa när chansen kommer.

Jag tycker dock att du stod ut och gjorde en riktigt fin match och där du bland annat spelade fram till de båda målen. Vad säger du själv om din egna insats?

-Tack! Jag tycker att det kändes bra för egen del i matchen. Däremot är det enklare att vara nöjd med det egna spelet efter en seger.

Nu väntar Nybro Vikings på tisdag som är ett annat tungviktsmöte. Vad är dina tankar inför den matchen och vad känner du till om Nybro?

Gör vi det som vi ska och spelar vårt spel så är jag säker på att det blir 3 poäng. Jag skulle inte säga att jag vet speciellt mycket om Nybro förutom att det är ett tungt och skickligt lag. 

 Vad blir viktigt för oss att då tänka på i spelet och på vilket sätt ska vi försöka hitta tillbaka till ett vinnande spel igen?

-Vi har en bra känsla i laget och vet vad vi ska göra för att vinna matcher. Så jag tror bara det är att fortsätta och göra rätt saker så kommer det att bli bra.

Slutligen Wilmer, varför studsar vi tillbaka på tisdag och på vilket sätt ska du försöka bidra till det?

-Vi är sugna på en vinst igen och vi känner att vi kan ännu bättre. Jag ska försöka bidra med stabilt försvarsspel och bidra lite i offensiven.

// # 27 – Wilmer Lindblad

Väsby har hela truppen tillgänglig vilket innebär att Erik Aterius glädjande nog är tillbaka från sin avstängning och som förhoppningsvis kommer att bjuda Nybrospelarna på en del sköna bröstvärmare.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson