Trolle Samuelsson (t v) och Emil Ax – två av de bärande spelarna i Falu IF, som nu erbjudits en plats i Hockeyettan i höst. FOTO: ERIK KRUSE

Falu IF erbjuds plats i Hockeyettan * Väntar på svar: ”De har fått en tidsfrist” * Ordföranden: ”Det blir en styrelsefråga”

Vita Hästen försätts i konkurs och Västervik ersätter i HockeyAllsvenskan.

Det innebär att vi också får ett nytt lag i Hockeyettan i höst.

Falu IF har nu erbjudits platsen – och har fått en tidsfrist på sig att svara.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Målklipp * Silly season 

 

Västervik föll i allsvenska play out-mötet mot Tingsryd och blev 24 mars nedflyttat till Hockeyettan.

Så blir det nu inte.

Efter att Vita Hästen från Norrköping försatts i konkurs – och nu enligt tävlingsbestämmelserna degraderas till SDF-nivå – så är Västervik plötsligt en allsvensk förening igen.

– Vi beklagar situationen med Vita Hästen och har hanterat ärendet enligt våra tävlingsbestämmelser. Jag har kontaktat Västerviks IK och erbjudit dom platsen i HockeyAllsvenskan, och de har tackat ja, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Det här innebär att det nu blir en lucka att fylla i Hockeyettan, som i höst ska bestå av 40 lag.

Bästa tvåan från de fyra kvalserierna till Hockeyettan erbjuds nu den vakanta platsen i Hockeyettan.

– Jag har erbjudit Falu IF en plats i Hockeyettan och inväntar deras svar, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Magnus Mårtensson till Falu-Kuriren.

När Falu IF måste svara vill han inte inte säga. 

– De har fått en tidsfrist, mer än så kan jag inte säga, säger Mårtensson.

Falu IF förstod redan förra veckan, när uppgifterna om Vita Hästens konkursansökan kom, att de skulle få en fråga från Svenska Ishockeyförbundet.

– Det är klart att vi ska ta oss en rejäl funderare på det. Det blir en styrelsefråga. Vi har förstått att den kanske skulle komma så vi är lite förberedda på den. Vi hade gärna sett att vi hade gått upp för egen maskin i förra veckan, men vi var så nära som man bara kan vara. Vi var ett mål ifrån och hade några stolp- och ribbträffar så vi tycker väl att vi är precis på gränsen till att ha spelat oss upp. Så vi ser positivt på det om frågan kommer till oss, sa ordföranden Tobias Mårtensson till Falu-Kuriren i fredags.

Falu IF, som kvalade till ligan även förra våren, har inte spelat i Hockeyettan sedan 2014.

***

Falu IF blev tvåa i den västra kvalserie på tolv poäng och plus tio i målskillnad och rankas högst av tvåorna i de fyra kvalserierna.

Samtliga (!) fyra tvåor landade på tolv poäng och skulle Falu IF tacka nej till spel i Hockeyettan går frågan i tur och ordning till: 

Vännäs 12 poäng (+8)

Mjölby 12 poäng (+7) 

Sollentuna 12 poäng (0)

* Forshaga, Köping, Alvesta och Clemensnäs vann kvalserierna och spelar därmed i Hockeyettan i höst. 

***

Tävlingsbestämmelse §6:3 IdrottsAB i konkurs

Om IdrottsAB försätts i konkurs ska rättigheten att delta i SIF:s tävlingsverksamhet återgå till den upplåtande föreningen. Nedflyttning i seriesystemet ska ske till SDF-nivå.

Utdrag ur Tävlingsbestämmelse §5:17 Ranking av lag

Grundregeln är att placeringen i senast slutfört serie-, kval- eller slutspel ligger till grund för rankingen. Med senast slutfört menas att serien eller matchserien är slutförd och avgjord enligt seriebestämmelserna. Överliggande seriestruktur rankas alltid högre än underliggandes. Även överliggande series negativa kval rankas högre än underliggande series positiva kval.

Alvesta klart för Hockeyettan – vann seriefinalen * Kaptenen rörd: ”Det är vad vi har kämpat för hela året” * Bildextra – se den enorma glädjen här!