Inför matchen: Hudiksvalls HC vs Väsby – ” Vi räknar med att möta ett hungrigt och revanschsuget Väsby efter deras förlust senast mot Nybro”

Det är tätt om given i kvalserien och redan två dagar efter den svidande förlusten hemma mot Nybro i tisdags väntar Hudiksvall på bortaisen under skärtorsdagen. Det är tuffa matcher om vartannat men så är det ju när man spelar mot ”the best of the best” som kvalserien till HA anno 2023 verkligen är.

Hudiksvall var obesegrade i hela kvalspelet fram till i tisdags då Kalmar var ofina nog och vann med 5-2. En förlust som visar att alla i denna serien verkligen kan slå varandra och det är endast tre poäng skiljer botten från toppen så varje match så här i början av serien är väldigt viktig.

Hudiksvall var innan Väsbys Hockeyallsvenska sejour ett favoritlag att möta men så har verkligen inte varit fallet sedan återkomsten till Hockeyettan. Under fjolåret förlorade Väsby samtliga möten men tog i alla fall en poäng under just kvalserien. Möjligt att det är ett gott omen för poäng behöver Väsby ta för att drömmen om Hockeyallsvenskan ska leva kvar.

Hudiksvall har haft den drömmen länge nu och var fasligt nära under fjolårssäsongen men då spelade nerverna laget ett spratt då man föll borta i sista matchen mot ett redan avsågat Halmstad. Men man lär sig av sina misstag och det känns som att Hudik har steppat upp ju längre säsongen gått och är en av de absoluta favoriterna till att knipa förstaplatsen.

Laget har mängder med vassa poänggörare där i princip samtliga formationer kan producera. Men det är klart att lagets två första enheter sticker ut mest och den som stuckit ut hakan längst är målmakaren Jesper Wiberg. Denna målmaskin med ruggigt vasst skott har redan skjutit in fyra mål på tre matcher och har dessutom inte varit inne på ett enda baklängesmål så här långt. Jag har tagit några ord med just denna formstarka herre inför matchen vars tankar och funderingar inför den låter enligt följande.

Hej Jesper! Ni har startat kvalserien bra. Inför omgång tre har ni två raka segrar och leder serien. Vad är det som klaffat bra för er hitintills?

-Hej! Vi har hållit en hög nivå och gjort bra prestationer i sextio minuter och när vi gör det vet vi att vi är ett väldigt bra lag.

Ni gjorde en bra avslutning av Allettan. Slog Boden i tre raka matcher och har nu inlett kvalserien bra. Känner du att de är de viktiga matcherna som gjort att hela laget nu steppat upp och gjort sina bästa matcher för säsongen?

-Det är klart att vi spelat hela säsongen för att ta oss hit till kvalserien. I denna serie finns det inga enkla matcher utan det gäller att komma upp till en max prestation i varje match.

Även du verkar ju vara i ruggigt bra form. För vad sägs om 10 poäng på fem spelade kvalmatcher. Spelar du ditt livs hockey i skrivande stund eller vad känner du?

-Livs hockey vet jag inte. Men det är vår, solen skiner ute och vi är i kvalserien med roliga matcher varje match. Så det är klart att det är roliga att lira hockey just nu.

Väsby Hockey väntar er på torsdag. Ett lag som ni från vår sida, haft den fula vanan att gå segrande ur striderna ifrån. Varför tror du att just Väsby passat er så bra?

-Oj, jag vet inte riktigt. Vi har lyckats att gå vinnande i dom tidigare striderna, men här i kvalserien är det matcher av helt annan karaktär.

Vad tror du nu väntar er på torsdag när vi möts igen och på vilket sätt ska ni försöka ta er an matchen?

-Vi räknar med att möta ett hungrigt och revanschsuget Väsby efter deras förlust senast mot Nybro.

Slutligen Jesper, vilka nycklar kommer ni att trycka på inför den matchen och vad tror du fäller avgörandet?

-Vi ska hålla oss till vårt spel, för då vet vi att vi är svårslagna. Vi måste fortsätta med det vi har gjort bra hittills, vi vet att Väsby har en bra offensiv så det gäller att hålla koll på den.

// # 29 Jesper Wiberg – Hudiksvalls HC

Väsby står alltså för en tuff uppgift under torsdagskvällen och skulle behöva komma upp bättre i samtliga perioder. I två raka matcher har laget hamnat i 0-2 underläge och det är klart att det är svårt att vinna när man hamnar i uppförsbacke i princip redan från start.

Nu gjorde visserligen Väsby ett gott försök i tisdags och förhoppningsvis kan laget ta vid därifrån och försöka hålla ihop laget lite bättre, fortsätta att vara energiska och åka mycket skridskor men samtidigt ha skallarna med sig och spela med lite bredare marginaler.

Läget i Väsbytruppen är i skrivande stund dessvärre lite oklar. Det går nämligen lite sjukdomar i laget vilket innebär att bland annat poängkungen Carl Wassenius missade matchen i tisdags. Men förhoppningsvis hinner lag krya på sig inför skärtorsdagen och komma upp till den nivån som krävs för att bryta den negativa trenden mot hälsingarna.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf