Inför matchen: Väsby vs Kalmar – ”Vi har varit väldigt bra här hemma hela säsongen och jag är övertygad att vi kommer göra en kanonmatch och ta tre poäng på måndag”

Efter en intensiv hockey-påskhelg med SM-semifinaler, kval till SHL och annan spännande hockey så avslutas den som den inleddes under skärtorsdagen, med härlig kvalserie till Hockeyallsvenskan. I torsdags tog Väsby en poäng borta mot Hudiksvall och under annandagen behöver den poängskörden ökas om Väsby fortsatt ska vara en allvarlig kandidat till att ta steget upp till Hockeyallsvenskan.

Under måndagseftermiddagen med start klockan 16.00, så ställs Väsby mot serieledaren Kalmar HC. Ett gäng som inlett kvalserien på exakt lika bra sätt som de egentligen har spelet under hela säsongen. För de vann grundserien i HE Södra, de vann Allettan Södra och med tanke på tabellen inför omgång fem så står det klart att detta lag just nu är Hockeyettans bästa gäng.

Väsbys forna tränare Viktor Tuurala har helt enkelt gjort ett väldigt bra arbete med detta smålandsgäng vars adelsmärke är en blixtrande snabb omställningshockey. De har tagit tre segrar på sina fyra spelade matcher och enda plumpen var en 0-3 förlust borta i derbyt mot Nybro Vikings.

Väsby har å sin sida tagit i snitt en poäng på sina fyra matcher med det ligger laget fem poäng bakom Kalmar när sista matchen spelas innan serien vänder. Med andra ord ligger det en press på laget att ta en seger för att inte avståndet uppåt ska bli riktigt jobbigt att ta ikapp.

Väsby har gjort godkända insatser i kvalserien. Mot Piteå var den i stora delar bra vilket också gav lagets hittills enda seger. Men borta mot Troja, hemma mot Nybro och borta mot Hudiksvall så har man inte lyckats hålla den nivå som krävs i matchens samtliga minuter. När man spelar mot så bra lag som det är i kvalserien så måste man ligga på topp och det i princip hela tiden och där finns det förbättringspotential för spelarna att ta fram inför mötet mot Kalmar.

En i Väsby som i alla fall steppat upp på sistone och som nog spelar sin säsongsbästa hockey är retstickan, kämpen och målgöraren Christian Hägg. Under grundserien och Allettan gjorde ”Häggen” nio mål på tjugosju matcher medan han i hela kvalspelet har producerat fyra på sju matcher. Det är bra och där behöver fler ta rygg för att Väsby ska kunna välta serieledarna under annandagen. Jag har tagit några ord med Christian inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Christian! Trots två bra inledande perioder blev det bara en poäng borta mot Hudiksvall. Hur missnöjd är man över det och hur skulle du vilja summera vår insats?

-Hej Krister! Det är klart det är tungt att tappa en ledning i sista perioden, framför allt när vi spelar bra slutspelshockey de första två perioderna. Det är lite skillnad i spelet nu kontra hur det ser ut under en serielunk. Men det är små marginaler och förhoppningsvis kan det börja studsa med oss framöver.

I den sista perioden tappade vi vårt momentum och Hudiksvall pressade oss ganska hårt. Vad var det som då inte riktigt fungerade i vårt spel och som vi behöver lära oss inför måndagens match?

-Inför måndagen så gäller det att vi fortsätter som vi gjorde i stora delar mot Hudik, samt att vi får vara lite mer disciplinerade i både spelet med och utan puck.

 

Där väntar serieledarna Kalmar. Ett lag som har väldigt hög fart i sitt spel. Hur ska vi bäst bemöta ett sådant typ av motstånd anser du?

-Ja, Kalmar har spelat bra hela året så det ska bli kul att möta dem. Jag tror inte farten kommer vara något problem för oss, utan att det mer handlar om att vi ska orka vara disciplinerade och göra vårat över 60 minuter. Gör vi det är jag övertygad om att vi tar 3 poäng.

För egen del verkar du ha toppat formen när den bäst behövs. Hur känns det att spela de viktigaste matcherna för säsongen?

-Det är de här matcherna man ser fram emot när man tränar och förbereder sig under försäsongen och jag tror att alla spelare har som målsättning att spela sin bästa hockey under våren när det ska avgöras. Som jag nämnde tidigare så är det en annan typ av hockey den här tiden på året, mer känslor och du behöver spela med lite större marginaler då det ofta skiljer ett mål mellan vinst och förlust. Vilket vi har fått känna på de sista matcherna. Men förhoppningsvis kan det vända tills på måndag.

Det är långt ifrån kört ännu men nog behöver vi allt ta en trea hemma mot Kalmar på måndag.

-Precis som du säger så är det väldigt tight i tabellen, där hemmamatcherna blir extra viktiga att vinna. Vi har varit väldigt bra här hemma hela säsongen och jag är övertygad att vi kommer göra en kanonmatch och ta 3 poäng på måndag. Det finns inget annat.

Varför tror du att vi kommer att greja det? Slutligen Christian, vad i vårt spel behöver vi nu fokusera på och vilka detaljer på isen kommer att fälla avgörandet?

-Det som kommer avgöra är som vanligt i dessa slutspelstider. Vara disciplinerade och ta vara på chanserna som dyker upp. Gör vi det så kommer vi vinna. Hoppas vi får se så många som möjligt i hallen på måndag. Det är tidig match och röd dag så det finns inga ursäkter att inte dyka upp.

// # 91 – Christian Hägg

Läget i Väsbytruppen är i skrivande stund bra. Samtliga spelare är tillgängliga och väldigt sugna på att ta andra hemmasegern i kvalserien.

Varmt välkomna till kvalfesten!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Bror Rosenback