Inför matchen: Väsby vs Troja-Ljungby – ”Det har varit mäktigt att spela med mycket folk på läktaren och vi i laget får energi från våra fans när det blir bra drag i hallen”

Fyra matcher återstår av kvalserien till Hockeyallsvenskan och efter Väsbys galna vändning i torsdags i Piteå, då 1-3 inför den sista perioden blev till seger med 6-3, så ligger Väsby bra till i tabellen. Hudiksvall leder på tolv poäng. Samma poäng har tvåan Kalmar men med ett måls sämre målskillnad och trea ligger Väsby med tio poäng. Det skiljer alltså endast två ynka poäng upp till en serieledning och det gör att varje match nu blir oerhört viktigt i jakten på en plats till Hockeyallsvenskan.

Lördagens gäster, de inför säsongen just från Hockeyallsvenskan nedflyttade Troja-Ljungby, måste vinna för att de fortsatt ska ha en chans på ett återtåg. De ligger i skrivande stund näst sist i tabellen med sju tagna poäng. Tre av dessa poäng tog laget för ett par veckor sedan mot just Väsby då laget var ofina nog och vann hemmamatchen med 4-2. Väsby gjorde då ingen dålig match men var inte tillräckligt noggranna i detaljerna medan Troja var effektiva när lägena väl uppenbarade sig. Väsby är med andra ord ute efter revansch och vill mer än gärna fortsätta sina fina trend med poäng i tre raka matcher.

Lördagens gäster har ett meriterat gäng där spelarna har mängder av Hockeyallsvenska matcher på sitt CV. De har även skjutit flest skott mot motståndarmålvakterna i kvalserien men har sämst måleffektivitet. Det känns lite besynnerligt med tanke på hur sylvassa laget var i mötet mot Väsby då i princip varje målchans omsattes. Laget har dock ingen bra trend med endast en tagen seger i deras fyra senaste matcher och där laget i två matcher i rad har tappat en ledning. Senast i torsdags hade laget 2-0 hemma mot Kalmar men förlorade trots det med 3-5 efter att gästerna avgjort sent. Det gör att laget från Ljungby nu har kniven mot strupen där allt annat än tre poäng gör att deras hopp om Hockeyallsvenskan kommer att vara borta.

Kniven mot strupen hade även Väsby borta mot Piteå i torsdags inför den sista perioden. Underläge med två mål efter en insats som fram till det, hade lämnat en hel del i övrigt att önska. Men vilken beslutsamhet som laget då visade upp. Det var pang på rödbetan redan från nedsläpp i den sista perioden och den hunger som laget då visade upp gav till slut fem mål och bäddade därmed för en skön nattresa med buss hem till Upplands Väsby.

En av profilerna i Väsby under torsdagskvällen men även under hela kvalet har tuffingen Filip Rydström varit. Denna tungviktare lägger aldrig några fingrar emellan i närkamperna och går allt som oftast i bräschen i det fysiska spelet. Men förutom det har gode Rydström även varit en poängmakare under kvalserien där han faktiskt ligger trea i den interna poängligan och på en total sjundeplats för alla lagen i kvalserien med fem inspelade poäng på sex spelade matcher. Filip har helt enkelt toppat formen när den bäst behövs och det är en egenskap som är så god som någon.

Jag har tagit några ord med Filip inför matchen. Vad han säger om den galna vändningen i torsdags, vad han tror väntar oss under lördagseftermiddagen och varför han tycker att invånarna i Upplands Väsby nu ska vallfärda till Renew Arena, berättar han bland annat om i intervjun enligt nedan.

Hej Filip! Vilken galen vändning! Går det att säga något annat än vad som utspelade sig i den sista perioden?

-Tjena Krister! Det enda jag har att säga är väl att vi visar hur bra vi kan vara om vi vill.

Vad var det som hände egentligen och vad sade ni till varandra inför den sista perioden?

-Det kändes inte riktigt som vi spelade som vi skulle i de första två perioderna. Mellan andra och tredje så hade laget inställningen att vi kan gå ut och vända matchen och det var riktigt kul att vi sedan gick ut och gjorde det.

Hur skulle du annars vilja summera insatsen som helheten. Vad gjorde vi inte tillräckligt bra i de två första perioderna som vi behöver finslipa på inför lördagens match mot Troja?

-Det kändes lite som om vi lät dem styra spelet i de första två perioderna. Vi höll oss inte till vår gameplan och det håller inte i en kvalserie. Om vi tar med vår energi från tredje perioden mot Piteå tills lördagsmatchen så är jag helt övertygad att vi tar 3 pinnar på hemmaplan.

Där väntar ett gäng som vi har revansch att kräva mot efter att vi i Ljungby föll med 4-2. Vad tror du väntar oss nu på lördag?

-Det kommer att bli en tuff match som alla andra i denna serien och vi kommer att jobba stenhårt och spela med bra energi i 60 minuter.

Utifrån matchen vi förlorade mot dem. Hur skulle du vilja beskriva Troja som lag betraktat och vad tycker du kännetecknar dem?

-De är ett skridskostarkt lag med bra storlek som jobbar hårt, så det blir viktigt att vinna alla dueller ute på isen.

Nu har ni en långresa i benen från Piteå och redan en dag senare väntar en match. Hur svårt eller lätt är det att ladda om inför lördagens batalj?

-Det är väldigt lätt för det är sådana här matcher man har väntat på sedan vi började på löparbanan i Augusti och det är sjukt kul att vara i ishallen just nu.

Slutligen Filip, varför anser du att publiken ska strömma till Renew Arena på lördag och vad kommer de då att få se från dig och övriga Väsbyspelare ute på isen?

-I mina ögon finns det inget bättre än att kolla hockey på en lördag. Det har varit mäktigt att spela med mycket folk på läktaren och vi i laget får energi från våra fans när dte blir bra drag i hallen. Vi kommer jobba stenhårt ute på isen på lördag och göra allt för att ta tre poäng på hemmaplan.

// # 41 – Filip Rydström

Missa nu för all skull inte denna match kära fans av Väsby Hockey. Väsby har absolut häng på en plats till Hockeyallsvenskan och behöver nu allt stöd som laget kan få för att resan dit ska kunna få ett lyckligt slut.

Så varmt välkomna till kvalfesten på lördag!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf