Ny huvudtränare klar för KIF

Kiruna IF har gjort kart med en ny huvudtränare.

Det blir den 42-årige Henrik Sahlin som tar över.

– Jag gillar verkligen det jag hör av honom och om honom. Vi delar samma sätt att se på ishockey, säger sportchefen Thomas Jatko.

 

Under våren gjorde Kiruna klart med att man skulle förstärka organisationen inför kommande säsong. Jakten på en ny huvudtränare hade startat.

Nu är den klar.

Henrik Sahlin kommer närmast från Nidarod i Trondheim i den norska tvåan. Innan det har han tränat Köping i Hockeyettan, Ulricehamn i tvåan och Björklövens J20-lag.

– Han har gjort det riktigt bra i Norge under sina två år där. Han har tagit Nidaros från botten till att vinna tvåan på två säsonger. Han gillar att arbeta som vi gör, med mycket feedback till spelarna och att vara aktiv under matcherna. Vi vill spela med hög press och snabba spelvändningar. Vi vill inte spela ett styrspel, utan åka mycket skridskor, säger Thomas Jatko.

 

Att han har nylig erfarenhet av J20-hockey på hög nivå är ett stort plus. Sahlin kommer nämligen även att jobba tätt ihop med Thomas Jatko och juniorernas tränare för att skapa en röd tråd i juniorhockeyn och i A-laget.

– Vi ska spela likadant och vi ska träna likadant. Sedan blir det så klart en viss skillnad beroende på var i sin utbildning man befinner sig i. Men han ska sätta en stark struktur för hela senior- och juniorverksamheten.

Hur mycket hjälper det KIF att få en heltidsanställd tränare?

– Det gör hela skillnaden. Kim, Henke och Robban innan dem har gjort ett heroiskt arbete. De har har varit heltidsanställda på sina jobb och sedan tagit hockeyn på eftermiddagen. Hur ska de har hunnit jobba med video och med uppföljningar med spelare då? Det här gör hela skillnaden. Vi kommer att kunna jobba individuellt med spelarna på ett helt sätt nu.

Hur har tränarjakten varit?

– Helt ok. Vi har haft många namn att att jobba med och sedan kokade det ner till några namn, varav Henrik var ett av dem och till slut föll valet på honom. Precis som spelare är tränare väldigt flexibla. Utlandet har varit en stor konkurrent.

Kommer ni kunna lägga ett helt annat fokus nu på spelare?

– Jo! Vi har sparkat igång den biten med full kraft nu. En bra förutsättning för att locka upp spelare hit är att ha en bra headcoach klar. Det är så viktigt för agenterna också i deras kommunikation med sina spelare.

En intervju med vår nye tränare kommer att publiceras på hemsidan senare under veckan.

Här hittar ni hela hans profil så länge.

 

Mattias Heikki