”För mig är Kiruna ett av de klassiska lagen”

Henrik Sahlin började gå på hockey på 90-talet.

Platsen var Örebro, serien var allsvenskan. Och ofta stod Team Kiruna för motståndet.

– För mig är KIF ett av de klassiska lagen, säger vår nye huvudtränare.

Hemsidans skribent har kvicknat till efter några feberdagar. Äntligen kunde samtalet till den nye huvudtränaren göras.

Henrik Sahlin har skrivit på för ett plus ett år för KIF.

Han svarar i bilen i trakterna kring hemstaden Lindesberg.

Det går att ta på hur han känner inför sitt nya uppdrag. Glädje, spänning, förväntan.

– Det kändes bra ända sedan det första samtalet med Thomas (Jatko). Han var rak och tydlig och vet vad han och föreningen vill. Han vet vilka förutsättningar man har och vad som krävs av mig som ny huvudtränare. Det här känns skitkul och så spännande, säger Sahlin.

Flytten dryga 100 mil norrut sker någon gång runt månadsskiftet juli-augusti. Trots att Kiruna ligger långt ifrån hemtrakterna är det inte helt okänd mark för honom.

Hans första kontakt med Kirunahockeyn var på läktaren som ung hockeysupporter när Örebro tog emot ”Teamet” i allsvenskan och i play off-sammanhang på 90-talet.

– Jag minns att Kiruna var ett av de lagen som Örebro alltid fick möta av de lagen som höll till just nedanför Elitserien. Kiruna, Mora, Vita Hästen, Huddinge och fler. För mig är Kiruna ett av de klassiska lagen.

Besöken i Lombia ishall har varit en handfull. Dels som tränare för Björklövens J20-lag, men även som spelare i Lycksele i division ett.

– Jag minns att vi kom upp mitt i en snöstorm. Då fick en materialare åka och hämta våra väskor med en skoter. Sedan fick vi storstryk i matcherna jag spelade där så det var inte mycket att minnas.

Du vet om att vi håller på att flytta stan nu va?

– Ja, det har jag koll på.

Tänkte bara så att du inte blir förvirrad….

– Haha, nej nej.

Han säger att hans uppgift är att skruva på det som går att skruva på. Att ta allt till nästa nivå. Precis som Thomas Jatko beskrev i en tidigare artikel i veckan vill Sahlin spela med fart och press.

Så här beskriver han själv sin filosofi:

– Jag har svårt för att backa hem och låta motståndarna bestämma över vad som sker på isen. Om man förlorar en match så ska man göra det genom att försöka vinna den. Vi ska vilja vara med i varje match, aldrig backa undan och låta motståndet bestämma. Vi ska våga tag tag i det hela tiden.

Hur är du som tränare?

– Jag är ganska lugn även om det kan brinna av ibland. Men jag har i alla fall blivit lugnare med åren. Jag är bestämd men ändå lyhörd och öppen för nya inspel.

Vad gör du utanför hockeyn?

– Man hinner inte göra så mycket annat. Jag försöker att träna på gym, jag är för lat för att springa. När jag är ledig försöker jag att spendera så mycket tid som möjligt med min son, Ingvar som är åtta år. Annars är jag allmänt sportintresserad.

Har du några favoritlag?

– AIK, både i hockey och i fotboll. Jag har hållit på dem sedan 1989 när Börje Salming gick dit.

Har Salming varit en förebild för dig?

– Det har han nog varit för alla. Jag minns att jag satt uppe med min morfar och såg Salmings sista NHL-matcher med Detroit. Jag fick reda på i tidig ålder att Börje var den bäste.

Hur var du själv som spelare?

– Jag var forward men blev back på slutet. Jag gjorde mycket poäng som ung men jag gillade inte sommarträningen. Jag kom så långt jag kunde utan att sköta träningen rejält.

Ångrar du dig i dag?

– Både ock. Det hade varit kul att se hur långt man hade kommit om man hade gett det en rejäl chans. Men att vilja träna är den största talangen. Har man inte träningsviljan kan man inte bli något.

Nu när huvudtränaren är på plats kan KIF:s sportgrupp fokusera mer på att värva spelare. Självklart har det här bollats med Henrik Sahlin.

– Vi har en bra samsyn i hur laget ska byggas. Jatko, Kim och Henke har en bra bild av hur truppen ser ut och vad som behöver komma in.

Har du ett kontaktnät som kan hjälpa?

– Ja, jag har en del att bidra med.

Har du börjat ringa runt?

– Ja, jag har kollat av läget helt klart. Det finns några spelare som jag har på önskelistan.

Vad har du fått för respons?

– Positiv. Det finns ingen som INTE har varit intresserad av de som jag har hunnit prata med, säger KIF:s nye huvudtränare.

Vi säger välkommen till Kiruna, till Henrik Sahlin.

Mattias Heikki