En förlängning och två tryout-kontrakt

Hur summerar Hampus Landström sin säsong?

– Jag tycker att jag tog chansen när jag väl fick den.

Det tycker även Kiruna IF.

Nu är kontraktet förlängt med ytterligare ett år.

Dessutom har Alexander Rotmalm och Viktor Palovaara fått tryout-kontrakt med A-laget.

 

Inför förra säsongen skrev vi om att Kirunagrabben Landström hade gått från E-pojkar till sitt första A-lagskonrakt.

31 Hockeyettanmatcher, två mål och ett assist senare är det klart att det blir en säsong till bland de stora killarna – minst.

– Jag fick inte spela allt för mycket men jag tycker att jag tog chansen när jag väl fick den. Jag tycker att jag gjorde det bra. Jag försökte att ta för mig så mycket det gick när jag var ute på isen, snarare än att bara slänga iväg pucken. Och det tror jag att jag kommer att bli ännu bättre på till nästa säsong. Med en bra sommarträning kommer det bli enklare att ta för sig ännu mer då, säger den 21-årige Kirunagrabben.

Till kommande säsong kommer han att få höra en ny röst i båset. Henrik Sahlin blir ju som bekant ny headcoach. Det är något som Hampus ser som spännande.

– Det är alltid kul med nytt. Av det jag har hört verkar han vara en bra tränare. Det kommer att bli grymt.

 

Sportchefen Thomas Jatko berömmer den nya generationen av spelare som börjar växa upp till seniorblommor i Kiruna hockey-plantjord.

Deras brinn, energi och förståelse för vad som krävs för att få vara med och dansa på seniornivå imponerar på honom.

Deras framåtanda ger honom en skön och positiv energi.

Det gäller såväl Rotmalm och Palovaara som Landström.

Om Hampus Landström säger han så här:

– Hampus har otroligt många egenskaper. Han har visat att han har förstått vad som krävs och att han är beredd att göra jobbet för att ta en plats i ett satsande Hockeyettanlag. Jag ser att det glöder i honom. Han har tagit till sig av vad vi har pratat om och han jobbar stenhårt just nu, säger Jatko.

Hur ser du på tryout-killarna?

– Det är två förstaårsseniorer. Det är två killar som är otroligt roliga att jobba med eftersom det har gått upp för dem vad som krävs på den här nivån. Viktor har varit med och tränat ganska mycket med A-laget och har visat en mognad och förståelse för spelet. Han är redo att sätta tänderna i försäsongsträning och komma förberedd till hösten.

Och Rotmalm?

– Han imponerade stort på mig under de tio sista juniormatcherna. Det har mycket med att göra att han har satsat rejält på träningen, det syntes verkligen. Han är duktig på att gräva fram pucken ur svåra situationer och han har en bra fysik (185 cm, 91 kg enligt EP). Det är kul att se att vi även kan få fram stora spelare underifrån.

 

Viktor Palovaara gjorde tio A-lagsmatcher i fjol. Alexander Rotmalm noterades för en. Han gjorde dessutom fyra matcher för Kiruna City och noterades för två plus två under matcherna i tvåan.

Därmed har KIF en målvakt, fyra backar och sex offensiva pjäser på kontrakt inför den kommande säsongen. Plus två spelare på tryout-kontrakt.

Mattias Heikki