Möt Camilla Freedeke, ny i Hockeyettans styrelse, i en längre intervju. FOTO: PeO Larsson & TOVE DOLFF

Möt Camilla Freedeke – ny i Hockeyettans styrelse * ”Måste jobba hårt för att stärka varumärket och bli en enad liga” * Så vill hon utveckla ligan * Kärnfrågorna

Hon är historisk som första kvinnan någonsin i Hockeyettans styrelse.

Vad Camilla Freedeke, 42, vill uträtta i sitt nya uppdrag?

– Från och med nu är det viktigaste att vi pratar om ligans värden istället för de utmaningar vi står inför. Vi måste jobba hårt för att stärka varumärket och bli en enad liga som står stark i hockey-Sverige, säger hon.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Det var på förra lördagens årsmöte, där Håkan Svensson omvaldes som ordförande, som Camilla Freedeke valdes in som ledamot i Hockeyettans styrelse.

Hon har varit ordförande i Kalmar sedan 2020 och varit med om att vända över två miljoner i skulder till ett eget kapital på över en miljon, men det här ska inte handla så mycket om Kalmar HC:s resa utan mer om Camilla Freedekes uppdrag och nya jobb i Hockeyettan.

* Först av allt – hur har reaktionerna varit sen du valdes in?

– Jag har fått många hurrarop och gratulationer, jag är faktiskt lite förvånad hur mycket det blev. Men jag är såklart jätteglad och stolt, man märker att människor runt omkring mig uppskattar det.

* Det var inga tveksamheter att tacka ja när frågan kom från valberedningen?

– Nej, inte den här gången. Jag fick frågan även förra året, men då passade det inte riktigt in. Men nu är jag verkligen laddad för att göra ett bra jobb för den här ligan, säger hon till hockeyettan.se.

Så – vad vill Camilla Freedeke uträtta då?

– Det är mycket, det, säger hon och skrattar.

Hon börjar prata och orden rinner snabbt ur hennes mun.

– Nej, men jag har klivit in i detta för att jag självklart tror på Hockeyettan som Sveriges största nationella hockeyliga. Vi finns från norr till söder och vi engagerar både lokalt och nationellt. Hockeyettan är vägen för att skapa möjligheter för fler att spela på en högre nivå och det är bland annat en sak vi måste trycka tydligare på.

* Vad är viktigast då, om du får ta några konkreta punkter?

– Från och med nu är det viktigaste att vi pratar om ligans värden istället för de utmaningar vi står inför. 

* Utveckla.

– Att vi alla tillsammans ser till att stärka varumärket och att vi blir en enad liga som står stark.  Vi vill kunna påverka på ett sunt sätt och hjälpa till att utvecklas sporten i Sverige.

Hon lägger till:

– Sen är det en kärnfråga att vi förblir en nationell förbundsserie även framöver, det får inte hända att vi delas upp på fyra regionserier. Det skulle vara helt förödande, tror jag. 

* TV-avtalet är ju en annan kärnfråga. En del klubbar uttrycker åsikten att det ger för lite pengar in. Vad har du för uppmaningen till dom?

– Att de ska tänka ett steg till. Ja, just nu kanske det blir lite mindre pengar in, men på lång sikt kommer det både betala och löna sig. Kan vi skapa en nationell liga med likheter i sändningarna, att tittarna känner igen sig oavsett vilken match de tittar på, är det ju verkligen att bygga varumärke tillsammans och ett starkare varumärke kan också ge mer kapital in. 

* Det är 40 lag med i ligan med väldigt stora skillnader i förutsättningar.

– Precis! Vi vill kunna påverka lag att ta steg i rätt riktning. Att finnas till för dom, att vägleda och hjälpa till. Men också att föreningarna själv tar ansvar för vilken nivå man är på och viken nivå dom vill ligga på. 

* Hur ser ligan ut om, låt oss säga, tre år? Hur ser utvecklingen ut? Kommer det kanske bli färre lag?

– Det är svårt att säga, det är ju något som styrelsen måste sätta upp en plan för. Men jag vill igen betona att det är otrolig viktig att vi står enade. Jag vill att folk utifrån ska känna att ”den här ligan klarar sig inte hockey-Sverige utan”.

***

Camilla Freedeke är från Vimmerby, där hon snabbt fick kontakt med ishockeyn.

– Vimmerby är ju en mindre stad och och Vimmerby Hockey är en del av staden, så är det bara. Det blir en naturlig mötesplats för människor att springa på matcher och ses i hallen och så var det för mig också.

* Har du kanske rent av spelat själv?

– Nej, men några av mina barn har spelat och spelar fortfarande. Så man är ju uppväxt med det.

* Har du något favoritlag?

– I SHL håller jag såklart på IK Oskarshamn. Jag ser så många matcher jag hinner med, de flesta på tv.

Camilla Freedeke jobbade i nästan 20 år för Vimmerby Hockey innan familjen 2019 flyttade till Kalmar och året därpå valdes hon i in Kalmar HC:s styrelse, där hon nu går in på sin tredje säsong som ordförande.

* Hur många matcher ser du?

– Alla! Nejdå, men det är sällan jag missar en match med Kalmar, det är i så fall om det krockar med sonens matcher. Annars ser jag allt, det tycker jag man ska göra som ordförande. Jag tittar väl i snitt på fyra-fem matcher i veckan live och på tv.

* Hur många spelare i Kalmar känner du igen om du träffar dom på stan?

– I stort sett alla. I början av säsongen, när de är en hel del nya spelare, kanske jag kan missa nån, men i slutet av säsongen kan jag nog säga att jag prickar in alla. Jag skulle säga att både jag och styrelsen i Kalmar HC är väldigt engagerade utanför isen, vi är alltid på plats när laget samlas inför säsongen och presenterar oss och hälsar välkomna och frågar om de behöver hjälp med nåt.

Hon skrattar till:

– Att driva en förening är som ett litet samhälle i sig.

* Till sist: vad är det bästa med hockeyn?

– Låt mig ta ett exempel från Kalmar. Det finns ett par pensionärer här, på 80 plus, som varit med i alla år, de är dedikerade till sporten och klubben och kommer på varje match och åker färdtjänst hem på kvällen. Det visar vilket engagemang och gemenskap en enda hockeymatch kan betyda för människor. Det är nog sjutton det bästa med hockeyn!

Text: PeO Larsson

FAKTA OM CAMILLA FREEDEKE

* Namn: Camilla Freedeke * Ålder: 42 * Familj: Man och barn plus ett litet barnbarn på en vecka.  * Yrke: Socialchef i Kalmar.  * Bor: Bostadsrätt i centrala Kalmar.  * Aktuell: Första kvinnan någonsin i Hockeyettans styrelse. 

Premiärmatcherna i Hockeyettan 23/24 * Första omgångarna fastställda * Så här spelar DITT lag i ligan * Östra serien spikas torsdag