Nybro och Östersund – de två senaste lagen som avancerat till HockeyAllsvenskan. I mitten Hockeyettans ordförande Håkan Svensson. FOTO: HAMPUS GLIVING & LEIF HELLERIN

”Är det verkligen rimligt att bara ett av 40 lag går upp?” * Hockeyettans ordförande Håkan Svensson om toppligornas pågående utvärdering om seriesystemet

SHL och HockeyAllsvenskan utvärderar just nu kvalspelet och antal lag i ligorna.

Hockeyettan följer utvecklingen med stort intresse.

– Vi har 40 lag som slåss om en plats uppåt och vi ser fram emot svaret om det fortfarande är rimligt i en framtid, säger ordföranden Håkan Svensson.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Höjdpunkter försäsongen

 

28 januari 2018 fick Ola Lundbergs officiellt uppdraget att som ensamutredare se över svensk ishockeys framtida seriesystem för SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan.

Den presenterades i november 2018 och sjösattes till säsongen 19/20.

För SHL och HockeyAllsvenskan innebar det ett identiskt upplägg i slutspel- och kvalmekanismen runt ligorna med 14 lag och där de två sista i varje grundserie möts i en play out-final.

För Hockeyettan innebar det att serierna skalades ned från 47 till 40 lag i ett nafs – och att det bara finns en plats uppåt att spela om.

Så är det fortfarande, men under våren och hösten arbetar nu SHL och HockeyAllsvenskan med att utvärdera nuvarande system och serieupplägg, där de tar in röster och åsikter från så många som möjligt som har toppositioner (tränare, sportchefer, klubbdirektörer och ordföranden) i de 28 lagen i de två högsta serierna.

Men en eventuell förändring är flera år bort och kan i så fall genomföras först till säsongen 26/27.

– Vill vi förändra något så är det förbundsmötet 2025 som tar beslutet och förändringen kan se dagens ljus 2026. Vi internt i SHL har dock bestämt att vi även ska se över antal lag i serierna när vi ändå utvärderar, säger Roger Ekström, ordförande för SHL, till Sportbladet.

Hockeyettan följer utvärderingen med stor spänning.

– Vi vet att vi är långt ned i näringskedjan och har respekt för det, men vi måste också kunna positionera oss i ett par viktiga frågor och det här absolut en av dom, säger ordföranden Håkan Svensson.

Det är, förstås, att det bara finns en plats ”uppåt” att spela om som är punkten som Svensson och Hockeyettans ledning vill trycka lite extra på.

– Vi står för hockeybredden, vi står för tillväxten och många av dagens spelare i SHL och HA kommer ju från våra klubbar i den här ligan, vi är en viktig försörjning av spelare till de två högsta serierna och till ett lågt pris. Det är viktigt att ha en bred och fin liga att utvecklas i och det tycker jag vi bevisar säsong efter säsong.

Han fortsätter:

– Men är det verkligen rimligt att bara ett av 40 lag garanterat går upp? Det är en fråga som vi är väldigt nyfikna på att utreda efter denna säsongen med SIF och övriga ligor. Internt tänker vi såklart också grunda i frågan och bilda oss en uppfattning vad som är bäst för Hockeyettan i framtiden.

* Hur många platser till HockeyAllsvenskan skulle du vilja se?

– Personligen tycker jag minst två, men det är beroende på hur många lag som skall spela i HockeyAllsvenskan och SHL. 

Håkan Svensson avslutar:

– Många av våra klubbar har det ekonomiskt svårt och gör ett fantastiskt jobb att driva sin verksamhet med så små intäkter. Vi måste öka intäktssidan för våra klubbar genom att bli en ännu attraktivare liga och om våra lag slåss om ett par platser istället för en plats så ökar nog attraktionen av Hockeyettan. Detta vinner även HockeyAllsvenskan och SHL på.

Text: PeO Larsson 

LÄS MER: Superguide för 23/24 * Spelschemat för grundserierna * Då startar Allettorna och Vårserierna * Datum för slutspelet

Priser och abonnemang – så här följer du DITT lag i Hockeyettan 23/24 * Nyhet: 500 kronor till din klubb för varje sålt årsabonnemang