Ny utmaning i 9:e säsongen

Foto: Flywood Studio

Som 28-åring och efter att ha spelat en bra bit över 200 matcher under åtta säsonger i Hockeyettan och dessutom varit med i fem (!) kvalserier – två med Borlänge och tre med Hudik Hockey – står #17 Marcus Linderborg inför en ny utmaning.

När han nu går in i sin nionde säsong i Hockeyettan har Hudiks slitvarg och energispelare tagit steget från rollen som tvåvägscenter till back, en av sju i HHC:s trupp, och som närmast tar sig an topprankade Brödernas/Väsby i Holmen Center på fredag. Laget från en av Stockholms norra förorter har med sin nya huvudsponsor vässat spelartruppen och resan är tydligt utstakad mot allsvenskan.

Marcus Linderborg växte upp i västmanländska Kolbäck och fanns under tiden som J18 och J20-spelare först i Västerås och sedan i Växjös organisationer. Efter fyra säsonger med Borlänge i ettan blev det en säsong i Nyköping innan han inför spelåret 2020-21 kom till Hudik.

Varför har du nu valt att satsa vidare på en ny position i laget?

– Jag kände väl lite som att jag har stått och stampat på samma ställe och när jag förrförra säsongen fick vikariera några matcher som back så fick jag lite mersmak. Redan förra året ville jag ge det en chans, men Dennis Hall valde att ha mig kvar i centerrollen, berättar Marcus Linderborg, som inte gav upp sin plan.

– Jag tog upp det nu igen med ”Lillis” Lövblom och när också Filip Algeman tyckte att det var en bra idé, så blev det så, berättar han.

– Det kändes som att jag behövde en ny utmaning och nu ser jag fram emot det här, säger Marcus Linderborg, som missade tio matcher under inledningen av förra säsongen på grund av en knäskada under försäsongen.

Och hur ser du nu på omställningen från center till back?

– Ja, men det blir egentligen inte så stor skillnad, åtminstone inte i egen zon jämfört med att spela center. Framåt får man lite större överblick på spelet, men om man får spelet bakom sig så blir det förstås inte så bra, konstaterar Marcus för tydlighetens skull.

– Men på andra sätt har man lite bättre kontroll på det som händer i spelet. Och som back får man ju styra och ställa lite mer i offensiven också.

Och svårast?

– Att hitta tajmingen för var man ska vara i hemgången vid motståndarnas spelvändningar. Och så blir det väl lite mer baklängesåkning som back. Dessutom så är man ju bland de äldre nu, men det är väl på både gott och ont, säger han.

Marcus Linderborg är nu en av två right-fattade backar i HHC. Den andre är #54 Hannes Lindström. Apropå nya backar så är det klart att #5 Alex Brännstam inte kommer att spela mot Väsby. Det blev ett tiotal stygn efter slagskottet han fick i ansiktet i matchen mot Östersund och Brännstam har nu gått igenom ”hjärntrappan” för att säkerställa att han inte har sviter av hjärnskakningen han fick. Däremot är det mycket som talar för att #70 Henrik Olsén nu är redo för premiärmatch efter sin svåra fotskada från slutet av förra säsongen. Under veckan har han tränat fullt ut med sin femma.

– Jag tycker vi är långt framme i processen med laget, med de nya spelarna och nya tränarna så det känns riktigt bra, tycker Marcus Linderborg.

Och så blir det förstås en hel del prestige bakom fredagsmatchen mellan HHC och Väsby – två av de högst rankade lagen i Hockeyettan.

Köp biljett till matchen här.

Skribent: Lars-Gösta Larsson